Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο να ενσωματώσουν ζωντανά ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα σε υπολογιστικά συστήματα, το λεγόμενο “Brainoware” με δυνατότητα να υπερβαίνει το AI (τεχνητή νοημοσύνη).

Μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Electronics παρουσίασε το έργο των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στο Bloomington. Σε αυτή εξηγείται ένα νέο σύστημα με την ονομασία “Brainoware”, το οποίο χρησιμοποιεί κύτταρα/οργανοειδή ανθρώπινου εγκεφάλου για την εκτέλεση προηγμένων εργασιών τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε επίσης: Το Imagine with Meta AI εκπαιδεύτηκε σε 1,1 δις φωτογραφίες από Instagram και Facebook

Αυτά τα οργανοειδή, που είναι τεχνητά αναπτυγμένες μάζες κυττάρων ή ιστών που μοιάζουν με ένα όργανο, είναι προς το παρόν εγκατεστημένο σε μια συστοιχία πολυηλεκτροδίων υψηλής πυκνότητας και εξακολουθεί να είναι αρκετά πρωτόγονο. Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η χρήση αυτών των οργανοειδών θα ανοίξει τον δρόμο για τους βιοϋπολογιστές, οι οποίοι θα μπορούν να εκτελούν τις ίδιες εργασίες με τους υπολογιστές, αλλά με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνήθως καταναλώνει περίπου 20 Watt, ενώ η τρέχουσα τεχνητή νοημοσύνη καταναλώνει περίπου 8 εκατομμύρια Watt για να λειτουργήσει ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο (ANN). Το Brainoware μπορεί να παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τον υπολογισμό της τεχνητής νοημοσύνης, αξιοποιώντας τη βιολογία του εγκεφάλου, με την παρουσία βιολογικών νευρωνικών δικτύων (BNN) που προσφέρουν σύνθετη συνδεσιμότητα, νευροπλαστικότητα, νευρογένεση, καθώς και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και γρήγορη μάθηση.
Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα.

Η αναπτυξιακή νευροβιολόγος του Cambridge, Madeline Lancaster, δήλωσε: “Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την υπέρβαση ενός ηθικού ορίου, εάν αυτό συμβαίνει, και η επιστημονική κοινότητα και η κοινότητα της ηθικής συνεργάζονται για να καθορίσουν πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το όριο.”
Το Brainoware αποστέλλει και λαμβάνει πληροφορίες από τον εγκέφαλο μέσω της τεχνικής του “προσαρμοστικού υπολογισμού δεξαμενής”. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την απόκτηση γνώσης χωρίς επίβλεψη από δεδομένα εκπαίδευσης και μπορεί ακόμα να διαμορφώσει τη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου. Οι εφαρμογές του συστήματος έχουν αποδειχθεί μέσω διάφορων εργασιών, όπως η αναγνώριση ομιλίας, όπου αναγνώρισε τις φωνές των ομιλητών με αυξανόμενη ακρίβεια μετά την εκπαίδευση.

Διαβάστε σχετικά: Η OpenAI εγκαινιάζει τις προσαρμοσμένες οδηγίες για το ChatGPT

Για παράδειγμα, τα κύτταρα αυτά εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν τη φωνή ενός ατόμου από ένα σύνολο από 240 ηχητικά αποσπάσματα. Αυτά τα αποσπάσματα περιλάμβαναν τους ήχους φωνηέντων που προφέρονται από οκτώ άτομα στα ιαπωνικά.

Μετά την εκπαίδευση, τα κύτταρα κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εργασία με πάνω από 70% ακρίβεια.

Πηγή: decrypt.co