Οι κυβερνοεγκληματίες μπορεί να ζουν στις σκιές του ψηφιακού κόσμου, αλλά ένας επαγγελματίας χάκερ μοιράστηκε σημάδια που υποδηλώνουν ότι παρακολουθούν το smartphone σας.

Δείτε επίσης: Πώς να κρατήσετε το σπίτι σας ασφαλές από τους χάκερς

Η Laura Kankaala, μία ethical white hat χάκερ, έχει εκπαιδευτεί να στο ηθικό hacking, αλλά χρησιμοποιεί κακόβουλες τεχνικές για να βοηθήσει τον απλό πολίτη να παραμείνει ασφαλής.

Η Laura, που είναι επικεφαλής Threat Intelligence για την Φινλανδική εταιρεία κυβερνοασφάλειας F-Secure, προειδοποίησε ότι μία υπερθερμανσμένη συσκευή ή ένα τυχαίο πράσινο φως στην οθόνη μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος σας παρακολουθεί.

Άλλα ενδεχόμενα σημάδια περιλαμβάνουν συγκεκριμένα emails και τηλεφωνικές κλήσεις για τις οποίες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Η Kankaala ηγείται της φινλανδικής ομάδας χάκερ KyberVPK, που ανήκει στην κατηγορία των “white hat” (αντίθετα από τους εγκληματίες που είναι γνωστοί ως “black hat“). Έχει εμφανιστεί σε μια τηλεοπτική σειρά όπου πραγματοποιεί χάκερ επιθέσεις σε όλα, από έξυπνες συσκευές για το σπίτι μέχρι αυτοκίνητα.

Δείτε ακόμα: Χάκερ ισχυρίζεται ότι η σύλληψή του “παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα”

Αν ένα ηθικός χάκερ έχει αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας, θα σας ενημερώσει άμεσα και θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβασή του“, δήλωσε η Kankaala.

Αν δείτε ένα πράσινο φωτάκι στην οθόνη του Android ή ένα πορτοκαλί φωτάκι στο iPhone, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι έχετε πέσει θύμα ενός χάκερ, ή κάποιος έχει εγκαταστήσει μια αμφίβολη εφαρμογή στο τηλέφωνό σας“, αναφέρει η Kankaala.

Ανέφερε ότι αυτές οι προειδοποιητικές κουκίδες εμφανίζονται όταν το μικρόφωνο ή η κάμερα της συσκευής χρησιμοποιούνται – και μπορεί να αποτελέσουν ένδειξη ότι ένα τηλέφωνο εκτελεί κακόβουλο λογισμικό που σκοπό έχει να κατασκοπεύει ανθρώπους.

Οι χάκερς αποτελούν μια συνεχή απειλή για την ασφάλεια των ψηφιακών μας ζωών. Ένα από τα κύρια είδη κινδύνων που προκαλούν οι χάκερς είναι η κλοπή ταυτότητας. Αυτό συμβαίνει όταν ο χάκερ καταφέρνει να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα, όπως τα ονόματα χρηστών, οι κωδικοί πρόσβασης και οι αριθμοί πιστωτικών καρτών. Με αυτά τα δεδομένα

, μπορεί να προσποιηθεί ότι είμαστε εμείς και να πραγματοποιήσει απάτες ή να κλέψει τα χρήματά μας.
Δείτε επίσης: Microsoft: Βορειοκορεάτες χάκερ επιτίθενται σε ρωσικούς στόχους

Ένας άλλος κίνδυνος από τους χάκερς είναι η καταστροφή ή η κρατική παρεμπόδιση των ψηφιακών υποδομών. Οι χάκερς μπορούν να εισβάλλουν σε κρίσιμα συστήματα, όπως τα δίκτυα ενέργειας, τα δίκτυα μεταφορών ή τα δίκτυα επικοινωνιών, και να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές. Αυτό μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία.

Επιπλέον, οι χάκερς μπορούν να προκαλέσουν οικονομική ζημιά μέσω της κλοπής χρημάτων ή της απάτης σε ψηφιακές συναλλαγές. Μπορούν να εισβάλλουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ηλεκτρονικά καταστήματα ή άλλες ψηφιακές πλατφόρμες και να κλέψουν χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που πέφτουν θύματα αυτών των επιθέσεων.

Τέλος, οι χάκερς μπορούν να παραβιάσουν την ιδιωτικότητά μας και να παρακολουθούν τις δραστηριότητές μας στο διαδίκτυο. Μπορούν να καταγράφουν όσα πληκτρολογούμε, να παρακολουθούν τις συνομιλίες μας ή να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες για να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον μας. Αυτό απειλεί την ιδιωτικότητα μας και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες για την προσωπική μας ζωή και την επαγγελματική μας δραστηριότητα.

Πηγή: mitechnews