Η βροχή αστεροειδών Geminids αρχίζει αυτήν την εβδομάδα και, αν οι συνθήκες είναι καλές, οι λάτρεις του ουρανού μπορούν να απολαύσουν περίπου 120 αστέρια ανά ώρα.

Δείτε επίσης: NASA: Έφερε στη Γη 250 γραμμάρια σκόνης από τον αστεροειδή Bennu

Η ετήσια βροχή αστεροειδών Geminids είναι ενεργή από τα τέλη Νοεμβρίου και θα φτάσει στην απόλυτη κορύφωσή της την Τετάρτη το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τη NASA, οι αστεροειδείς Geminids θεωρούνται ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα μετεωρικά ρεύματα του έτους. Σε ιδανικές συνθήκες – αίθριο καιρό και μακριά από την πόλλα φώτα – οι λάτρεις των αστεριών μπορούν να δουν περισσότερους από έναν μετεωρίτες κάθε λεπτό να περνούν από τον νυχτερινό ουρανό.

Φέτος, σύμφωνα με τη NASA, θα υπάρχει ελάχιστο φως από το φεγγάρι που θα επηρεάζει το πολύχρωμο θέαμα του ουρανού.

Οι Geminids είναι γνωστοί για το να είναι φωτεινοί και γρήγοροι μετεωρίτες, εμφανίζονται συχνά με κίτρινο ή λευκό χρώμα, αν και μπορεί επίσης να είναι πράσινοι, κόκκινοι και ακόμα και μπλε.

Οι περισσότερες μετεωρίτες φαίνονται άχρωμοι ή λευκοί, ωστόσο οι Geminids εμφανίζονται και με μια πράσινη απόχρωση. Είναι πολύ όμορφοι μετεωρίτες!” δήλωσε ο Bill Cooke, επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος Μετεωριτών στο Κέντρο Πτήσεως Διαστήματος Marshall της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα.

Δείτε ακόμα: Ο αστεροειδής 2007 FT3 θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2024

Τα πεφταστέρια μπορούν να παρατηρηθούν οπουδήποτε στον κόσμο και είναι καλύτερο να τα παρακολουθήσετε τη νύχτα και στις πρώτες πρωινές ώρες πριν ανατείλει ο ηλιος. Οι μετεωρίτες θα φαίνεται να βγαίνουν από τον αστερισμό των Διδύμων, ο οποίος θα ανατείλει στο βορειοανατολικό ουρανό.

Σύμφωνα με τη σύσταση της NASA, για βέλτιστη θέαση των αστεροειδών, συνιστάται να στραφείτε προς τα νότια. Το πιο ευνοϊκό σημείο παρατήρησης θα ήταν μακριά από το φως των πόλεων και άλλων πηγών φωτορύπανσης, επιτρέποντας μια ανεμπόδιστη θέα του νυχτερινού ουρανού.

Είναι επίσης καλύτερα να αφήσετε τα μάτια σας περίπου 30 λεπτά να προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Οι μετεωρίτες θα αρχίσουν να είναι ορατοί γύρω στις 9 μ.μ. ή 10 μ.μ. τοπική ώρα, αλλά οι παρατηρητές του ουρανού που βγαίνουν ακόμα αργότερα – μεταξύ τα μεσάνυχτα και τις 2 π.μ. – μπορεί να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό θέαμα του ουρανού. Για τους ανθρώπους στο Βόρειο Ημισφαίριο, αυτό θα σημαίνει πιθανότατα να ντυθούν ζεστά και να προετοιμαστούν για ψυχρές χειμωνιάτικες συνθήκες.

Οι μετεωρίτες εμφανίζονται όταν η Γη διέρχεται από μεγάλα σύννεφα σκουπιδιών που έχουν αφήσει πίσω τους κομήτες ή αστεροειδείς. Καθώς αυτά τα σωματίδια χτυπούν την ατμόσφαιρα του πλανήτη, ατμίζονται και εμφανίζονται ως γρήγορες ακτίνες φωτός που διασχίζουν τον ουρανό.

Οι Geminids προέρχονται από τα υπολείμματα ενός αστεροειδούς που ονομάζεται 3200 Phaethon, ο οποίος χρειάζεται 524 ημέρες για να περιστραφεί γύρω από τον Ήλιο. Ο μικρός πέτρινος διαστημικός βράχος, που έχει περίπου 3,2 μίλια διάμετρο, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1983.

Δείτε επίσης: James Webb: Εντόπισε αστεροειδή που ίσως κρύβει το μυστικό της προέλευσής μας

Παρόλο που η ακμή των Geminids είναι αυτή την εβδομάδα, η βροχή αστεροειδών θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Πηγή: NBC News