Η ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού παραγωγής επεξεργαστών ASML θα επενδύσει σε συνεργασία με τη νοτιοκορεατική εταιρεία παραγωγής επεξεργαστών Samsung Electronics, 760 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας εργοστασιακής μονάδας που αναπτύσσει προηγμένη τεχνολογία επεξεργαστών στη Νότια Κορέα.

Δείτε επίσης: Samsung Food: Πλατφόρμα ανακάλυψης συνταγών

Η ανακοίνωση έγινε ενώ ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Yoon Suk-yeol βρίσκεται στην Ολλανδία για μια τετραήμερη επίσκεψη που αποσκοπεί στην δημιουργία μιας “συμμαχίας επεξεργαστών” μεταξύ των δύο χωρών.

Η ASML είναι ο μοναδικός κατασκευαστής στον κόσμο των μηχανών extreme ultraviolet (EUV) lithography που απαιτούνται για την κατασκευή των πιο προηγμένων επεξεργαστών, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στα πιο πρόσφατα iPhone της Apple, που κατασκευάζονται από την TSMC της Ταϊβάν.

Η τεχνολογική καινοτομία που οδηγείται από την ASML αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης σε όλο τον κόσμο. Οι ολλανδικές εταιρείες επεξεργαστών, όπως η ASML και η ASM, κατασκευάζουν νέες εγκαταστάσεις για παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και για εκπαίδευση ταλέντων στην Κορέα“, δήλωσε το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας την Τρίτη.

Ο Yoon επισκέφθηκε την κεντρική έδρα της ASML την Τρίτη μαζί με τον βασιλιά Willem-Alexander της Ολλανδίας και περιήλθε σε περιήγηση στον χώρο παραγωγής των μηχανών EUV επόμενης γενιάς.

Δείτε ακόμα: Twitter: Έβαλε Disclaimer στις Samsung φωτογραφίες φεγγαριού

Η Samsung είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής dynamic random-access memory chips (DRAM) στον κόσμο, τα οποία χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικές συσκευές όπως smartphones και υπολογιστές. Οι εταιρείες κατασκευής επικεντρώνονται στις μηχανές EUV της ASML για να παράγουν πιο γρήγορους και αποδοτικούς επεξεργαστές από τους ανταγωνιστές τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ASML θα συνεργαστεί με την SK Hynix, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μνημών DRAM στον κόσμο, για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των δαπανών για τα EUV μέσω της τεχνολογίας ανακύκλωσης υδρογόνου.

Πριν από την επίσκεψή του στην Ολλανδία, o Yoon δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οι επεξεργαστές είναι “ο άξονας της συνεργασίας Κορέας-Ολλανδίας”.

Δείτε επίσης: Samsung Galaxy S24: Θα χρησιμοποιήσει Chip Exynos 2400 στην Ευρώπη;

Η τεχνολογία EUV λιθογραφίας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην μικροκατασκευή. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα είναι η ακρίβεια και η ανάλυση που προσφέρει. Η EUV λιθογραφία χρησιμοποιεί ακτινοβολία υπερύθρων υψηλής ενέργειας για την απεικόνιση των μικροδομών σε ένα υλικό. Αυτό επιτρέπει την παραγωγή μικροδομών με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια, που είναι απαραίτητη για την κατασκευή πολύπλοκων ηλεκτρονικών συσκευών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας EUV λιθογραφίας είναι η αυξημένη παραγωγικότητα. Η EUV λιθογραφία επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτύπωση πολλαπλών μικροδομών σε ένα υλικό, μειώνοντας έτσι τον χρόνο παραγωγής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην μικροκατασκευή, όπου η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα είναι κρίσιμες παράμετροι.

Επιπλέον, η τεχνολογία EUV λιθογραφίας προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα. Η ακτινοβολία EUV είναι πιο ενεργητική από την υπεριώδη ακτινοβολία που χρησιμοποιείται σε άλλες μεθόδους λιθογραφίας. Αυτό επιτρέπει την κατασκευή μικροδομών που είναι πιο ανθεκτικές σε διάφορες επιπτώσεις, όπως η θερμότητα και η χημική αντίδραση, όπως στην περίπτωση των επεξεργαστών Samsung.

Τέλος, η τεχνολογία EUV λιθογραφίας επιτρέπει την παραγωγή μικρότερων μικροδομών. Η ακτινοβολία EUV έχει μικρότερο μήκος κύματος από άλλες μεθόδους λιθογραφίας, επιτρέποντας την κατασκευή μικρότερων δομών. Αυτό είναι κρίσιμο στην μικροκατασκευή, όπου η συσκευασία και η πυκνότητα των μικροδομών είναι σημαντικές παράμετροι για την απόδοση και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Πηγή: CNBC News