Η Tesla ανακαλεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια οχήματα, σχεδόν όλα τα οχήματα που έχει πουλήσει μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ, για να διορθώσει ένα ατελές σύστημα που σχεδιάστηκε για να εξασφαλίζει ότι οι οδηγοί προσέχουν όταν χρησιμοποιούν τον “Αυτόματο Πιλότο”.

Δείτε επίσης: Tesla: Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της βλέπει ότι η υπηρεσία robotaxi σύντομα θα κυκλοφορήσει

Αντί να ανακαλέσει κανονικά τα οχήματα, τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας (NHTSA) αναφέρουν ότι η Tesla θα εκδώσει μια ενημέρωση λογισμικού σε μια προσπάθεια να διορθώσει το πρόβλημα.

Η ανάκληση καλύπτει σχεδόν όλα τα οχήματα που πούλησε η Tesla στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων X, S, Y και 3, και επηρεάζει αυτά που παρήχθησαν από τις 5 Οκτωβρίου 2012 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Το εν λόγω γεγονός ακολουθείται από μια διεξοδική έρευνα διάρκειας δύο ετών από την NHTSA σχετικά με μια σειρά ατυχημάτων που, όπως λέγεται, συνέβησαν κατά τη χρήση του συστήματος Autopilot. Από το 2016, η NHTSA έχει ανοίξει περισσότερες από 40 ειδικές έρευνες ατυχημάτων που αφορούν οχήματα Tesla, στις οποίες υπήρχε υποψία ότι είχε ενεργοποιηθεί η προηγμένη υποβοήθηση οδηγού, το Autopilot. Σε αυτές τις έρευνες έχουν αναφερθεί δεκαεννέα θανάτοι από ατυχήματα.

Η έρευνα της NHTSA διαπιστώνει ότι η μέθοδος του Autopilot για τη διασφάλιση της προσοχής και του ελέγχου των οδηγών είναι ανεπαρκής και “σε ορισμένες περιστάσεις, όταν η λειτουργία Autosteer είναι ενεργοποιημένη, η εμφάνιση και το εύρος των ελέγχων της λειτουργίας μπορεί να μην είναι αρκετά για να αποτρέψουν την κατάχρηση από τον οδηγό.”

Δείτε ακόμα: Elon Musk: Ένα “Tesla Cybertruck Delivery Event” θα λάβει χώρα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023

Εκτός από την ενημέρωση του λογισμικού της Tesla που περιλαμβάνει επιπλέον ελέγχους και ειδοποιήσεις “προς περαιτέρω ενθάρρυνση του οδηγού να τηρεί τη συνεχή του οδική ευθύνη“, η αναφορά ασφαλείας ανάκλησης της NHTSA αναφέρει ότι η ενημέρωση θα περιορίσει εμφανώς τις περιοχές όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Autosteer.

Οι επιπλέον ελέγχοι θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της εμφάνισης οπτικών ειδοποιήσεων στη διεπαφή χρήστη, την απλοποίηση της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης της λειτουργίας Autosteer, επιπλέον ελέγχους κατά την ενεργοποίηση της λειτουργίας Autosteer και κατά τη χρήση της λειτουργίας εκτός ελεγχόμενων αυτοκινητοδρόμων και κατά την προσέγγιση των ελέγχων κυκλοφορίας, καθώς και ενδεχομένως την αναστολή της χρήσης της λειτουργίας Autosteer εάν ο οδηγός επανειλημμένα αποτυγχάνει να επιδείξει συνεχή και σταθερή οδηγική ευθύνη κατά την ενεργοποίηση της λειτουργίας

“, αναφέρει το έγγραφο της NHTSA.

Σύμφωνα με την ίδια την Tesla, ο “Αυτόματος Πιλότος” είναι ένα σύστημα βοήθειας οδηγού που απαιτεί την πλήρη προσοχή του οδηγού. Δεν μετατρέπει ένα αυτοκίνητο Tesla σε αυτόνομο όχημα, ούτε καταστέλλει την ανάγκη για οδήγηση από τον οδηγό. Έτσι, παρά το όνομά του, ο “Αυτόματος Πιλότος” μπορεί να κατευθύνει, επιταχύνει και φρενάρει αυτόματα στον δρόμο, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει για εσάς.

Δείτε επίσης: Tesla: Έρχεται ο υπερσύγχρονος φορτιστής CCS Magic Dock

Η λειτουργία του Tesla Autopilot σχεδιάστηκε για να παρέχει αυτόνομη οδήγηση σε ορισμένες συνθήκες. Χρησιμοποιώντας προηγμένα συστήματα αισθητήρων, ραντάρ και καμερών, το Autopilot αναλαμβάνει τον έλεγχο του οχήματος και εκτελεί λειτουργίες όπως η αυτόματη επιτήρηση της λωρίδας, η αυτόματη προσαρμογή της ταχύτητας και το αυτόματο παρκάρισμα.

Οι οδηγοί μπορούν να ενεργοποιήσουν το Autopilot με το πάτημα ενός κουμπιού και να το απενεργοποιήσουν με το ίδιο τρόπο. Κατά τη διάρκεια της αυτόνομης οδήγησης, οι οδηγοί πρέπει να παραμένουν επιφυλακτικοί και έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο του οχήματος αν χρειαστεί.

Το Tesla Autopilot συνεχώς βελτιώνεται μέσω ενημερώσεων λογισμικού που παρέχονται από την εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη των νέων χαρακτηριστικών και βελτιώσεων που προστίθενται στο Autopilot με τον καιρό.

Η λειτουργία του Tesla Autopilot αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αυτόνομη οδήγηση. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την συνεχή βελτίωση του συστήματος, οι οδηγοί μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα και ασφαλείς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Πηγή: Wired