Επιστήμονες που μελετούν μια μοναδική κοινωνία από δελφίνια διαφορετικών ειδών στην Ελλάδα, ανακάλυψαν πρόσφατα ένα μοναδικό δελφίνι… με ανθρώπινους αντίχειρες.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε άθικτο κρανίο πλειόσαυρου στο Dorset

Τα δελφίνια είναι έξυπνα. Ωστόσο, ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε εμείς οι άνθρωποι, εκτός από τη δυνατότητα να περπατήσουμε στην ξηρά, είναι οι αντίχειρες μας. Οι συγκεκριμένοι αντίχειρες του δελφιvιού δεν μπορούν να κινηθούν και μοιάζουν με ένα ζευγάρι ανοιχτήρια μπουκαλιών που είναι ενσωματωμένα στα πτερύγιά τους.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Θαλάσσιων Θηλαστικών Pelagos που εργάζονταν στον Κορινθιακό Κόλπο στην Ελλάδα. Η ομάδα μοιράστηκε τα ευρήματά της σε ένα βίντεο στο YouTube που ανέβηκε τον Οκτώβριο.

Ο Κορινθιακός κόλπος είναι ο μοναδικός τόπος στον κόσμο όπου ζουν Ζωνοδέλφινα σε έναν ημικλειστό κόλπο, απομονωμένο από μεγαλύτερες θάλασσες ή ωκεανούς!” γράφουν οι ερευνητές στη λεζάντα του βίντεο. “Μαζί με τα κοινά δελφίvια και τους Γράμπους, σχηματίζουν μια μόνιμη κοινωνία μεικτών ειδών δελφινιών.”

Δείτε ακόμα: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση από το FDA βρίσκεται το φάρμακο που επεκτείνει τη ζωή των μεγαλόσωμων σκύλων

Μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων παρατηρήσεων, όπως ένα κοινό δελφίνι που υιοθέτησε ένα Ζωνοδέλφινο, οι ερευνητές έγραψαν ότι “κατέγραψαν ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με ανθρώπινα δάχτυλα στα πτερύγιά του.

Αδιαμφισβήτητα, η ανακάλυψη ενός δελφινιού με ανθρώπινους αντίχειρες είναι εντυπωσιακή. Ο Αλέξανδρος Φραντζής, πρόεδρος του Pelagos Cetacean Research Institute, μίλησε στο Live Science και δήλωσε: “Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε αυτήν την εκπληκτική μορφολογία στα πτερύγια μετά από 30 χρόνια έρευνας στο ανοικτό πέλαγος και επίσης κατά τη διάρκεια μελετών επί των δελφινιών που κολυμπούν στις ακτές της Ελλάδας εδώ και 30 χρόνια.

Το Live Science μίλησε επίσης με τη Lisa Noelle Cooper, καθηγήτρια που ειδικεύεται στην ανατομία και νευροβιολογία θηλαστικών στο Πανεπιστήμιο Northeast Ohio Medical, η οποία ανέφερε ότι πιθανότατα πρόκειται για γενετική ανωμαλία. Τα πτερύγια των δελφινιών έχουν παρόμοια δομή οστών με τα χέρια μας, το κλασικό παράδειγμα της εξελικτικής έννοιας των ομολογουμένων δομών.

Δείτε επίσης: ISS: Έμβρυα ποντικιών αναπτύχθηκαν στο διάστημα

Σύμφωνα με την Cooper, “φαίνεται ότι τα κύτταρα που συνήθως δημιουργούν τον δείκτη και τα δάχτυλα χάθηκαν κατά τον σχηματισμό του πτερύγιου ενώ το δελφίνι ήταν ακόμα στη μήτρα.

Πηγή: Vice