Η Blue Origin του δισεκατομμυριούχου Jeff Bezos στοχεύει να εκτοξεύσει στο διάστημα τον πύραυλό της New Shepard στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι η πρώτη πτήση μετά από αυτήν που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022 και κατέληξε σε έκρηξη και καταστροφή του διαστημικού σκάφους λίγο μετά την απογείωση.

Η ιδιωτική εταιρεία διαστημικών πτήσεων Blue Origin του Jeff Bezos δήλωσε μέσω των social media ότι επιστρέφει με μια πτήση που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Η Blue Origin είχε χρησιμοποιήσει τον single-stage πύραυλο New Shepard για να μεταφέρει τουρίστες στην άκρη του διαστήματος, στα πλαίσια έξι πτήσεων που έλαβαν χώρα μεταξύ Ιουλίου 2021 και Αυγούστου 2022.

Δείτε επίσης: Συντρίμμια Ρωσικού πυραύλου πέφτουν από το διάστημα πάνω από τη νότια Αυστραλία

Αλλά μόλις ένα μήνα μετά την τελευταία επιτυχημένη πτήση, ένας πύραυλος New Shepard υπέστη ένα πρόβλημα στα 27.800 πόδια πάνω από το σημείο εκτόξευσης, με αποτέλεσμα μια ξαφνική έκρηξη. Ευτυχώς, δεν μετέφερε πλήρωμα στο διάστημα.

Ωστόσο, παρά το τραγικό περιστατικό, υπήρχε ένα μεγάλο θετικό στοιχείο. Το σύστημα διαφυγής έκτακτης ανάγκης της κάψουλας που μεταφέρει το πλήρωμα (τότε δεν υπήρχε) λειτούργησε όπως έπρεπε, ωθώντας την κάψουλα μακριά από την έκρηξη με μεγάλη ταχύτητα. Στη συνέχεια, η κάψουλα προσγειώθηκε επιτυχώς στην έρημο με τη βοήθεια αλεξίπτωτου.

Με την επίβλεψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας, η Blue Origin διεξήγαγε μια έρευνα έξι μηνών για την αποτυχημένη απογείωση. Διαπιστώθηκε ότι ένα ακροφύσιο στον κινητήρα του πυραύλου υπέστη αυτό που περιέγραψε ως “structural fatigue failure“, προκαλώντας κακή ευθυγράμμιση της ώσης που πυροδότησε το σύστημα διαφυγής έκτακτης ανάγκης της κάψουλας.

Οι μηχανικοί έκτοτε έχουν δουλέψει εντατικά, ώστε να διορθώσουν τα προβλήματα. Έχουν επανασχεδιάσει τον θάλαμο καύσης του κινητήρα και έχουν προσαρμόσεις ορισμένες από τις παραμέτρους λειτουργίας του.

Τώρα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά, η Blue Origin δηλώνει έτοιμη να εκτοξεύσει ξανά πύραυλο New Shepard, μεταφέροντας 33 research payloads μαζί με 38.000 postcards για το Club for the Future, την πρωτοβουλία της Blue Origin που στοχεύει να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές να ακολουθήσουν καριέρα που σχετίζεται με θέματα STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά).

Δείτε επίσης: NASA: Επέλεξε τη Lockheed Martin για την κατασκευή του πυρηνικού πυραύλου

Ωστόσο, μετά το περιστατικό με την έκρηξη, η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο μέχρι να διοργανώσει ξανά ένα ταξίδι στο διάστημα που θα μεταφέρει και τουρίστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο ταξίδι που έκανε η εταιρεία, συμμετείχε

και ο Jeff Bezos το 2021.

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και περισσότερη συζήτηση γύρω από τον διαστημικό τουρισμό.

Ο διαστημικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την ανθρωπότητα. Ένα από τα κύρια οφέλη είναι η εξερεύνηση και κατανόηση του διαστήματος. Οι διαστημικοί τουρίστες μπορούν να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της επίσκεψης στο διάστημα και να αντιληφθούν την απεριόριστη ομορφιά του. Αυτή η εμπειρία μπορεί να εμπνεύσει και να διευρύνει την ανθρώπινη φαντασία και να προωθήσει την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία.

Blue Origin – Jeff Bezos: Νέα εκτόξευση του πυραύλου New Shepard μετά την έκρηξη του 2022

Ένα άλλο πιθανό όφελος είναι η οικονομική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας και ο τουρισμός στο διάστημα μπορεί να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν επενδύσεις.

Ωστόσο, ο διαστημικός τουρισμός αντιμετωπίζει και προκλήσεις. Μία από τις προκλήσεις είναι η ασφάλεια. Οι διαστημικοί τουρίστες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των διαστημικών ατυχημάτων και της αποτυχίας της διαστημικής τεχνολογίας. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη αυτοί οι κίνδυνοι και να αναπτυχθούν ασφαλείς μέθοδοι μεταφοράς στο διάστημα.

Δείτε επίσης: Starship SpaceX: Η επόμενη εκτόξευση μπορεί να είναι μία δοκιμή ανεφοδιασμού

Μια άλλη πρόκληση είναι η βιωσιμότητα. Ο διαστημικός τουρισμός μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η παραγωγή αποβλήτων.

Τέλος, μια πρόκληση είναι η πρόσβαση και η ισότητα. Ο διαστημικός τουρισμός είναι ακόμα μια πολυτελής εμπειρία που είναι προσβάσιμη μόνο σε λίγους πλούσιους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο διαστημικός τουρισμός γίνεται προσβάσιμος σε όλους, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, και να μην δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών.

Πηγή: www.digitaltrends.com