Ο πρώην μηχανικός ασφάλειας της Amazon, Shakeeb Ahmed, παραδέχτηκε αυτήν την εβδομάδα ότι διέπραξε παραβίαση και κλοπή πάνω από 12,3 εκατομμυρίων δολαρίων από δύο ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων τον Ιούλιο του 2022.

Δείτε επίσης: HackerOne: Έχει δώσει πάνω από $300 εκατομμύρια σε προγράμματα bug bounty

Οι δύο επηρεασμένες εταιρείες είναι η Nirvana Finance, ένα αποκεντρωμένο κρυπτονομισματικό ανταλλακτήριο, και μια ανώνυμη πλατφόρμα ανταλλαγής, την Solana blockchain, την οποία ο Ahmed χάκαρε χρησιμοποιώντας τις ικανότητές του στον έλεγχο του blockchain και στην αντίστροφη μηχανική έξυπνων συμβολαίων.

Αρχικά, στόχευσε το ανταλλακτήριο, παραπλανώντας ένα έξυπνο συμβόλαιο για να εισάγει πλαστά δεδομένα τιμολόγησης, δημιουργώντας περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια. Αργότερα, ο Ahmed απέσυρε τα κεφάλαια και πρότεινε να τα επιστρέψει όλα εκτός από 1,5 εκατομμύριο δολάρια, με τον όρο να αποφύγει το ανταλλακτήριο να εμπλέκει με τις εκτελεστικές αρχές.

Παρόλο που δεν αναφέρεται ρητά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι λεπτομέρειες της επίθεσης ταιριάζουν με εκείνες μιας παραβίασης που συνέβη τον Ιούλιο του 2022 και επηρέασε την αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική (DeFi) πλατφόρμα Crema Finance.

Λίγο μετά από αυτήν την πρώτη παραβίαση, ο Ahmed εκμεταλλεύτηκε ένα smart contract loophole στο πρωτόκολλο DeFi της Nirvana Finance για να πάρει ένα δανεικό flash από κρυπτονομίσματα ANA σε χαμηλή τιμή και να το πουλήσει ξανά σε υψηλότερη τιμή, κερδίζοντας περίπου 3,6 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά την προσφορά μίας ανταμοιβής 300.000 δολαρίων για την επιστροφή των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων, ο Ahmed κράτησε όλα όσα έκλεψε (που αντιπροσωπεύουν όλα τα κεφάλαια που ανήκουν στη Nirvana Finance) μετά από απαίτηση 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων και μη επίτευξη συμφωνίας, αναγκάζοντας το ανταλλακτήριο να κλείσει.

Δείτε ακόμα: Βορειοκορεάτες hackers στοχεύουν blockchain engineers με το Kandykorn malware

Προσπαθώντας να κρύψει τις πράξεις του και να αποκρύψει τα ψηφιακά ίχνη των κλεμμένων κεφαλαίων, ο Ahmed χρησιμοποίησε μίκτες κρυπτονομισμάτων (συμπεριλαμβανομένου του Samourai Whirlpool), τα blockchain Solana και Ethereum, και ξένες ανταλλαγές για να μετατρέψει τα εκατομμύρια που έκλεψε σε Monero, ένα κρυπτονόμισμα γνωστό για τo αυξημένo του απόρρητo και ανωνυμία.

Οι διαδικτυακές αναζητήσεις του αποκάλυψαν το ενδιαφέρον του για στρατηγικές για να διαφύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες

, να αποτρέψει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και να εξασφαλίσει την υπηκοότητα σε διάφορες χώρες, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την πρόθεση του Ahmed να αποφύγει τις νομικές συνέπειες για τις πράξεις του.

Ο Ahmed παραδέχθηκε την ενοχή του για μια μόνο κατηγορία απάτης με τον υπολογιστή, μια παράβαση που μπορεί να τιμωρηθεί με έως πέντε χρόνια φυλάκισης. Επιπλέον, δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τα θύματά του με ένα ποσό που ανέρχεται σε σύνολο $5,071,074.23. Eπίσης θα χάσει περισσότερο από 12,3 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων αξίας κρυπτονομισμάτων που αποκτήθηκαν μέσω απάτης.

Η καθορισμένη ημερομηνία για την εκδίκαση είναι η 13η Μαρτίου 2024 και θα διεκπεραιωθεί από τον Δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Victor Marrero.

Δείτε επίσης: Hackers στοχεύουν παρόχους τηλεπικοινωνιών της Μέσης Ανατολής

Οι hackers χρησιμοποιούν ποικίλες μεθόδους εισβολής για να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε συστήματα και δίκτυα. Μία από τις συνήθεις μεθόδους είναι η χρήση των κακόβουλων λογισμικών, γνωστών ως malware. Τα malware μπορούν να εγκατασταθούν σε έναν υπολογιστή μέσω κακόβουλων συνημμένων αρχείων σε e-mail, κακόβουλων ιστοσελίδων ή μέσω εκμετάλλευσης αδυναμιών στο λογισμικό.

Μία άλλη συνήθης μέθοδος είναι η φαινομενική αποστολή αξιόπιστων email, γνωστή ως phishing. Οι hackers στέλνουν email που φαίνονται να προέρχονται από γνωστές εταιρείες ή οργανισμούς και ζητούν από τον παραλήπτη να παράσχει προσωπικές πληροφορίες ή να κάνει κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους.

Επιπλέον, οι hackers μπορούν να εκμεταλλευτούν αδυναμίες στο λογισμικό ή το λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή για να αποκτήσουν πρόσβαση. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της εκτέλεσης κακόβουλου κώδικα, της εκμετάλλευσης αδυναμιών σε ανοιχτές πόρτες ή της χρήσης brute force επιθέσεων για να μαντέψουν κωδικούς πρόσβασης.

Πηγή: bleepingcomputer