Γιατί οι hackers επιτίθενται τα Χριστούγεννα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που μπορεί να σας προβληματίσει καθώς ετοιμάζεστε να απολαύσετε τη μαγεία των εορτών. Οι απάτες στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι πραγματικές και γίνονται όλο και πιο συχνές. 

Η κύρια αιτία; Οι hackers γνωρίζουν ότι η περίοδος των εορτών είναι χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι άνθρωποι διαθέτουν περισσότερο χρόνο και χρήματα στο διαδίκτυο. Αυτό τους προσφέρει πλούσιο έδαφος για κακόβουλες δράσεις, όπως phishing, κλοπή δεδομένων, κλοπή στοιχείων ταυτότητας και πολλά άλλα. 

Βασικότερα είδη κυβερνοαπάτης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, μια από τις πιο συνηθισμένες απάτες είναι αυτές που σχετίζονται με το email. Οι απατεώνες στέλνουν ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσποιούνται ότι προέρχονται από γνωστές εταιρείες ή υπηρεσίες. Συνήθως, αυτά τα μηνύματα περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή επισυνάπτουν κακόβουλα αρχεία, με σκοπό να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή του θύματος.

Δείτε επίσης: Microsoft: Ξεσκέπασε συμμορία κυβερνοεγκλήματος με 750 εκατομμύρια απάτες

Ένα άλλο είδος κυβερνοαπάτης που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι οι απάτες μέσω ανεπίσημων ιστοσελίδων. Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες που μοιάζουν πολύ με τις πραγματικές ιστοσελίδες γνωστών εμπόρων ή ηλεκτρονικών καταστημάτων. Στη συνέχεια, προσελκύουν τους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω αυτών των ψεύτικων ιστοσελίδων. Οι καταναλωτές πληρώνουν για αγορές που δεν παραδίδονται ποτέ, και συχνά τα προσωπικά τους στοιχεία κλέβονται και χρησιμοποιούνται για απάτες σε άλλες συναλλαγές.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οι απάτες μέσω κοινωνικών δικτύων είναι εξαιρετικά διαδεδομένες. Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα και προσελκύουν τους χρήστες με υποσχέσεις δωρεάν δώρων, εκπτώσεων ή διαγωνισμών. Στη συνέχεια, ζητούν προσωπικές πληροφορίες ή χρηματική αμοιβή για να λάβουν αυτά τα δώρα. Οι χρήστες που πέφτουν θύματα αυτών των απατών μπορεί να χάσουν χρήματα ή να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω απάτες.

Τέλος, πολλές απάτες σχετίζονται με ψεύτικα δάνεια. Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι πολλοί στρέφονται στα δάνεια την περίοδο των Χριστουγέννων και το εκμεταλλεύονται. Υπόσχονται δάνεια που δεν δίνουν ποτέ, ενώ εξαπατούν τους χρήστες ώστε να δώσουν πρώτα μια υποτιθέμενη προκαταβολή. Έτσι, οι άνθρωποι, όχι μόνο δεν λαμβάνουν δάνεια, αλλά χάνουν και δικά τους χρήματα.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Κρατούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε pig butchering απάτη

Ποιοι είναι οι κυριότεροι στόχοι των απατών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων;

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, οι απατεώνες στοχεύουν κυρίως τους καταναλωτές που αγοράζουν δώρα και προϊόντα μέσω διαδικτύου. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την αυξημένη δραστηριότητα των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των γιορτών και προσπαθούν να τους εξαπατήσουν μέσω διάφορων απατών και αποστολής ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Μέτρα ασφαλείας για την προστασία από απάτες τα Χριστούγεννα

Ένα σημαντικό μέτρο ασφαλείας είναι να είμαστε προσεκτικοί με τα ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τα email που ζητούν προσωπικές πληροφορίες ή χρηματική βοήθεια. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τον αποστολέα του e-mail και να είμαστε προσεκτικοί με τυχόν συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους που περιέχονται στο μήνυμα.

Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις αγορές που πραγματοποιούμε online κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Πριν από την ολοκλήρωση μιας αγοράς, πρέπει να ελέγχουμε την αξιοπιστία της ιστοσελίδας και να χρησιμοποιούμε ασφαλείς τρόπους πληρωμής, όπως για παράδειγμα τη χρήση πιστωτικής κάρτας με ασφάλεια.

Δείτε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο: Προειδοποιεί για αυξημένες απάτες δανείων πριν τα Χριστούγεννα

Επιπλέον, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που δημοσιεύουμε και να μην αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τη διεύθυνση του σπιτιού μας ή τον αριθμό τηλεφώνου μας. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις προσκλήσεις για εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς που λαμβάνουμε μέσω των κοινωνικών δικτύων, καθώς μπορεί να πρόκειται για απάτη.

Τέλος, πρέπει να ενημερωνόμαστε συνεχώς για τα τελευταία μέτρα κυβερνοασφαλείας και να εγκαθιστούμε ανανεωμένο λογισμικό ασφαλείας στις συσκευές μας. Η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης είναι ακόμα ένα απαραίτητο μέτρο προστασίας.