Η Apple σχεδιάζει να σταματήσει την πώληση των Apple Watch Series 9 και Apple Watch Ultra 2 στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να προλάβει μια από τις πιο σημαντικές διαφωνίες για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Τα δύο ρολόγια δεν θα είναι διαθέσιμα από την Πέμπτη στο Apple.com και μετά τις 24 Δεκεμβρίου οι χρήστες δεν θα μπορούν να τα βρουν και σε άλλα sites.

Τα συγκεκριμένα Apple Watch είναι από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της Apple, αλλά η εταιρεία αναγκάζεται να τα αποσύρει από τις αγορές λόγω μιας συνεχιζόμενης διαμάχης με την κατασκευάστρια ιατρικών συσκευών Masimo. Η διαμάχη έχει να κάνει με το blood oxygen feature του ρολογιού. Η Apple διαφημίζει το έξυπνο ρολόι της ως συσκευή που σώζει ζωές και έχει γίνει το πιο δημοφιλές ρολόι που πωλείται σε όλο τον κόσμο. Αλλά η διαμάχη με την Masimo απειλεί να υπονομεύσει την επιτυχία της Apple.

Δείτε επίσης: Αpple Watch Series 8: Συνεχίζει να Εντυπωσιάζει

Τον Οκτώβριο, η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ έκρινε ότι η Apple παραβίαζε την πατέντα του παλμικού οξύμετρου της Masimo. Ο Πρόεδρος Biden έχει 60 ημέρες για να επανεξετάσει την απόφαση, προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

Η Apple λέει ότι η περίοδος αναθεώρησης δεν έχει λήξει, αλλά η εταιρεία προληπτικά λαμβάνει μέτρα για να συμμορφωθεί, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Πρόσθεσε: “Η Apple διαφωνεί σθεναρά με την εντολή και επιδιώκει μια σειρά από νομικές και τεχνικές επιλογές για να διασφαλίσει ότι το Apple Watch θα είναι διαθέσιμο στους πελάτες“.

Η εταιρεία είπε ότι, εάν η εντολή ισχύει, “θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα μέτρα για να επιστρέψει το Apple Watch Series 9 και το Apple Watch Ultra 2 σε πελάτες στις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό“.

Μια πιθανή απαγόρευση της κυκλοφορίας των παραπάνω μοντέλων, θα επηρεάσει και το Apple Watch Series 6 και νεότερες εκδόσεις και όλα τα μοντέλα Apple Watch Ultra. Ωστόσο, δεν θα επηρεάσει τις πωλήσεις του Apple Watch SE, σύμφωνα με την Apple.

Δείτε επίσης: Siri: Νέες Λειτουργίες Υγείας στα Αpple Watch

Η Apple παρουσίασε το Apple Watch Series 9 τον Σεπτέμβριο με πολλές βελτιώσεις που καθιστούν το ρολόι χρήσιμο για την καθημερινότητα των χρηστών.

H Apple πάντως ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες εναντίον της δεν έχουν βάση και λέει ότι έχει υποβάλει στοιχεία που αποδεικνύουν πώς μια απαγόρευση

των ρολογιών θα επηρεάσει αρνητικά την υγειονομική περίθαλψη, την επιστημονική και ιατρική έρευνα. Επίσης, θα είναι σημαντικό πλήγμα για τους χρήστες Apple Watch που βασίζονται στο ΗΚΓ, το οξυγόνο του αίματος και άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την υγεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Masimo, Joe Kiani, δήλωσε στο CNN ότι η απόφαση της Apple να σταματήσει την πώληση των συσκευών είναι η πιο πρόσφατη καταστροφή στη συνεχιζόμενη μάχη για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Αυτό ήταν μια σκόπιμη παραβίαση“, είπε ο Kiani, χαρακτηρίζοντας τη διακοπή των πωλήσεων ως τακτική πίεσης στον Biden.

Η Apple δεν έχει προσπαθήσει να διευθετήσει την υπόθεση με τη Masimo, αλλά ο Kiani είπε ότι είναι ανοιχτός σε αυτό.

Δείτε επίσης: Πώς να απενεργοποιήσετε το NameDrop σε iPhone και Apple Watch;

Οι εταιρείες έχουν εδώ και καιρό θέματα. Τον Οκτώβριο του 2022, η Apple υπέβαλε δύο αγωγές για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατά της Masimo.

Η διακοπή πώλησης των Apple Watch Series 9 και Apple Watch Ultra 2 στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την εταιρεία, δεδομένης της δημοτικότητάς τους.

Η Apple προωθεί γενικά το Apple Watch μέσω μιας συνδυαστικής προσέγγισης που συνδυάζει διάφορα στοιχεία. H εταιρεία εκμεταλλεύεται την ισχυρή της εικόνα και φήμη ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Αυτή η φήμη προσελκύει το ενδιαφέρον και την προσοχή του κοινού, δημιουργώντας μια αίσθηση αξιοπιστίας και αναμονής για το προϊόν.

Η δημοτικότητα των συσκευών οφείλεται και στην εισαγωγή λειτουργιών και δυνατοτήτων που κάνουν το Apple Watch ακόμα πιο ενδιαφέρον και χρήσιμο. Μέσω επίδειξης των διαφόρων λειτουργιών του ρολογιού, όπως η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και άλλων δεικτών υγείας, η προβολή ειδοποιήσεων και η δυνατότητα πληρωμών, η Apple επιδεικνύει την ποιότητα και την πρακτικότητα του προϊόντος.

Πηγή: edition.cnn.com