Μια νέα νομοθεσία, πρώτη στην κατηγορία της, περιορίζει τη χρήση κοινωνικών μέσων από παιδιά και έχει αμφισβητηθεί από μια ομάδα της βιομηχανίας που εκπροσωπεί το TikTok, τη Meta, το X, και το Snap.

Δείτε επίσης: Utah: Αγωγή κατά του TikTok, γιατί εθίζει τα παιδιά

Η ομάδα εμπορίου NetChoice υποστηρίζει ότι ο νόμος που εισήχθη από την Γιούτα και τον οποίο σχεδιάζουν να μιμηθούν και άλλες πολιτείες, είναι αντισυνταγματικός.

Η Γιούτα ήταν η πρώτη πολιτεία που απαιτεί από τα παιδιά να ζητούν τη γονική συγκατάθεση πριν από τη χρήση κοινωνικών μέσων μετά τις 10.30μμ. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία προγραμματισμού ή εξέτασης παρόμοιων νομοθεσιών – για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη. Αυτό θα απαιτούσε από τα παιδιά να έχουν τη γονική άδεια για τη χρήση εφαρμογών με αλγοριθμική ροή, καθώς και να απαιτούν οι εφαρμογές κοινωνικών μέσων ενημέρωσης να υλοποιήσουν τρεις γονικούς ελέγχους:

  • Οριοθέτηση του χρόνου οθόνης
  • Απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων από τα μεσάνυχτα έως τις 6 π.μ.
  • Αποκλεισμός ή περιορισμός πρόσβασης κατά τη διάρκεια των ίδιων ωρών

Δείτε ακόμα: Οι ιστοσελίδες παιδικής κακοποίησης έχουν αυξηθεί 1.000%

Φυσικά, οι εταιρείες κοινωνικών μέσων αντιτίθενται σε τέτοιου είδους νομοθεσία και έχουν εκφραστεί την αντίθεσή τους κάθε φορά που έχει προταθεί.

Η Associated Press αναφέρει ότι μια ομάδα της βιομηχανίας που εκπροσωπεί μερικά από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα έχει υποβάλει τώρα μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην προσπάθειά της να αποτρέψει την εφαρμογή της νομοθεσίας της Γιούτα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ο κυβερνήτης της Γιούτα Σπένσερ Κοξ δήλωσε ότι θα υποβληθούν αγωγές και η δήλωσή του ότι αυτό δεν τον ανησυχεί. Σύμφωνα με την είδηση της AP, το κράτος προτίθεται να αντιμετωπίσει την υπόθεση.

Η ομοσπονδιακή υπόθεση θα είναι σημαντική, καθώς μπορεί να θέσει ένα προηγούμενο που θα επηρεάσει μελλοντικές νομικές προκλήσεις σε παρόμοιες νομοθεσίες από άλλα κράτη.

Δείτε επίσης: Gizmo Watch 3: Το νέο παιδικό ρολόι της Verizon αποκαλύφθηκε!

Ο κύριος σκοπός αυτού του νέου νόμου είναι η προστασία των παιδιών από τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η χρήση των social media. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία από την παρενόχληση, τoν εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και την παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Επιπλέον, ο νόμος αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της υγιούς και ασφαλούς χρήσης των social media από τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προσφέρει το διαδίκτυο, καθώς και για το πώς να τα χρησιμοποιούν με ασφαλή τρόπο.

Τέλος, ο νόμος αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευθύνης των γονέων και των φορέων παροχής υπηρεσιών social media. Οι γονείς πρέπει να είναι περισσότερο ενεργοί στην εποπτεία της χρήσης των social media από τα παιδιά τους, ενώ οι φορείς παροχής υπηρεσιών πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των παιδιών.

Πηγή: 9to5mac