Μια διεθνής επιχείρηση από τις αρχές επιβολής του νόμου (και την Interpol) οδήγησε στη σύλληψη 3.500 υπόπτων για διάφορα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Operation HAECHI IV” επέτρεψε και την κατάσχεση 300 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν αποκτηθεί από τα άτομα μέσω παράνομων δραστηριοτήτων.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ηγήθηκαν της επιχείρησης HAECHI και συνεργάστηκαν με υπηρεσίες επιβολής του νόμου από 34 χώρες.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2023 και στόχευσε εγκληματίες του κυβερνοχώρου που εμπλέκονται σε φωνητικό phishing, romance scams, online sextortion, επενδυτικές απάτες, ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με παράνομο διαδικτυακό τζόγο, παραβίαση επαγγελματικών email και απάτες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Δείτε επίσης: Συνελήφθη Ρώσος λόγω πιθανής σύνδεσης με το Hive ransomware

Επιπλέον, σύμφωνα με το BleepingComputer, ο μηχανισμός χρηματοοικονομικών πληροφοριών της Interpol, I-GRIP, επισήμανε και πάγωσε 82.112 τραπεζικούς λογαριασμούς σε 34 χώρες που συνδέονται απάτες.

Η κατάσχεση 300 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αντιπροσωπεύει ένα συγκλονιστικό ποσό και δείχνει ξεκάθαρα το κίνητρο πίσω από τη σημερινή εκρηκτική ανάπτυξη του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος“, δήλωσε ο Stephen Kavanagh της Interpol. “Αυτή η τεράστια συσσώρευση παράνομου πλούτου αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και αποδυναμώνει την οικονομική σταθερότητα των εθνών παγκοσμίως“.

Πολλοί από τους συλληφθέντες ασχολούνταν με επενδυτικές απάτες και ψεύτικες επενδυτικές πλατφόρμες NFT.  Οι επιτιθέμενοι λειτουργούσαν τις πλατφόρμες για λίγο καιρό και μετά έκλεβαν όλα τα χρήματα που είχαν επενδύσει τα θύματα, διέγραφαν επίσημους ιστότοπους και social media handles και εξαφανίζονταν.

Δείτε επίσης: Kelvin Security: Αρχηγός της ομάδας χάκερ συνελήφθη στην Ισπανία

Επίσης, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονταν την τεχνητή νοημοσύνη και deep fake εργαλεία για τη δημιουργία περιεχομένου που φαίνεται ρεαλιστικό στους στόχους ή ακόμα και για τη μίμηση της φωνής ενός ατόμου που βρίσκεται κοντά τους.

Η επιχείρηση HAECHI IV σημείωσε αύξηση 260% στις συλλήψεις σε σύγκριση με το HAECHI III, που σημειώθηκε μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2022. Η Interpol και οι συνεργάτες της συνέλαβαν 975 υπόπτους κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης και πάγωσαν 130 εκατομμύρια δολάρια.

Οι νέες συλλήψεις και η κατάσχεση 300 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις των απατεώνων. Αυτές οι κινήσεις αποτελούν ένα σημαντικό μήνυμα από τις διεθνείς αρχές ότι η απάτη δεν θα γίνεται αποδεκτή και ότι θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για όσους εμπλέκονται. Σίγουρα πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για τους απατεώνες.

Δείτε επίσης: Συνελήφθη πρώην IT υπάλληλος για επίθεση hacking

Επιπλέον, η κατάσχεση των εκατομμυρίων δολαρίων θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ανασφάλειας για τους απατεώνες γενικά και θα τους αναγκάσει να επανεξετάσουν τις δραστηριότητές τους. Ταυτόχρονα, η επιτυχία αυτή μπορεί να ενθαρρύνει τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανίχνευση και την καταπολέμηση περισσότερων απατών.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com