Οι εργασίες του Κοινοβουλίου της Αλβανίας αναστάλθηκαν προσωρινά, μετά από μια κυβερνοεπίθεση κατά την οποία χάκερ προσπάθησαν να εισέλθουν στη βάση δεδομένων του και να τη διαγράψουν, όπως ανακοίνωσε το Κοινοβούλιο.

Δείτε επίσης: Αλβανία: Η κυβέρνηση δέχτηκε “μαζική κυβερνοεπίθεση”

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι χάκερς απέτυχαν να εισέλθουν στο σύστημα και ότι οι ειδικοί ελέγχουν εάν η επίθεση είχε κάποιες συνέπειες.

Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, το Κοινοβούλιο συνέχισε να λειτουργεί μετά την επίθεση.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι χθες πραγματοποιήθηκε κυβερνοεπίθεση εναντίον ενός παρόχου κινητής τηλεφωνίας και μιας αεροπορικής εταιρείας, και ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από χάκερ από το Ιράν που είναι μέλη της ομάδας Domovinska Pravda. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι είναι υπεύθυνοι για την επίθεση.

Ο στόχος της κυβερνοεπίθεσης στο Αλβανικό Κοινοβούλιο ήταν πολυδιάστατος. Πρώτον, οι επιτιθέμενοι επιδίωξαν να παραλύσουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, διακόπτοντας τις ψηφοφορίες και τις συζητήσεις. Δεύτερον, η επίθεση είχε ως στόχο την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών, όπως ηλεκτρονικά μηνύματα, έγγραφα και προσωπικά δεδομένα των βουλευτών και του προσωπικού του Κοινοβουλίου. Τρίτον, η επίθεση είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση και στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Δείτε ακόμα: Η Αλβανία κατηγορεί το Ιράν για την κυβερνοεπίθεση του Ιουλίου και διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις

Τέλος, η κυβερνοεπίθεση μπορεί να είχε ως στόχο την εκτέλεση ενός πιο ευρύτερου σχεδίου για την παραπλάνηση της κυβέρνησης, την προκλητική διαταραχή

της δημόσιας τάξης ή την επιβολή πολιτικής ή οικονομικής πίεσης.

Τον Ιούλιο του 2022, η Αλβανία υπέστη μία κυβερνοεπίθεση που η κυβέρνηση και πολυεθνικές τεχνολογικές εταιρείες απέδωσαν στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Πιστεύεται ότι αυτή ήταν μία εκδίκηση για το γεγονός ότι η Αλβανία προστατεύει μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης Mujahedeen-e-Khalq, ή MEK. Η επίθεση οδήγησε την κυβέρνηση να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν δύο μήνες αργότερα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διέψευσε πως η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από μια επίθεση σε ιστότοπους της αλβανικής κυβέρνησης και σημείωσε ότι ο Ιράν έχει υποστεί κυβερνοεπιθέσεις από το ΜΕΚ.

Τον Ιούνιο, οι αλβανικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα καταυλισμό για εκτοπισμένα μέλη του MEK, προκειμένου να κατασχέσουν υπολογιστικές συσκευές που υποτίθεται ότι συνδέονται με απαγορευμένες πολιτικές δραστηριότητες.

Δείτε επίσης: Οι Anonymous χάκαραν την Εθνική Τράπεζα του Ιράν (Bank Melli)

Από το 2013, περίπου 2.500 Ιρανοί εξόριστοι φιλοξενούνται στην Αλβανία, όπου δεν αναμένεται να ασχολούνται με κάποια πολιτική δραστηριότητα και πρέπει να τηρούν τους νόμους της χώρας.

Πηγή: sarajevotimes