Ένας Κινέζος φοιτητής που βρισκόταν στις ΗΠΑ με πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, έπεσε θύμα cyber-kidnapping (απαγωγή μέσω του διαδικτύου), αλλά ευτυχώς βρέθηκε ζωντανός και καλά στη υγεία του.

Το ABC4 Utah είχε πει ότι οι γονείς του 17χρονου Kai Zhuang ανέφεραν την απαγωγή του ανηλίκου στις 28 Δεκεμβρίου.

Είχαν προφανώς λάβει μια ειδοποίηση για την απαγωγή του Zhuang και στη συνέχεια έστειλαν στους εκβιαστές 80.000 δολάρια. Αργότερα η αστυνομία βρήκε τον έφηβο ζωντανό αλλά πολύ κρύο και φοβισμένο” σε μια σκηνή σε μια ορεινή περιοχή περίπου 30 μίλια βόρεια, κοντά στο Brigham City.

Δείτε επίσης: Ransomware, social engineering & AI: Οι μεγαλύτερες απειλές για το 2024

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infosecurity Magazine, η αστυνομία εντόπισε τον Zhuang αναλύοντας προηγούμενες αγορές και αρχεία τηλεφώνου, καθώς και εντοπίζοντας την κινητή συσκευή του.

Οι αναφορές δείχνουν ότι οι περιπτώσεις “cyber-kidnapping” γίνονται όλο και πιο συχνές, με τους απατεώνες του διαδικτύου να στοχεύουν Κινέζους φοιτητές/μαθητές που έχουν επισκεφτεί τις ΗΠΑ στα πλαίσια προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών. Οι απατεώνες έρχονται σε επαφή ξεχωριστά με τους μαθητές και με τους γονείς τους και λένε ότι τα παιδιά ή γονείς (ανάλογα με ποιον μιλάνε) βρίσκονται σε κίνδυνο, ώστε να τους αναγκάσουν να υπακούσουν τις εντολές τους.

Ενώ ζητούν λύτρα από τους γονείς, αναγκάζουν στον μαθητή/φοιτητή να απομονωθεί σε ένα απομακρυσμένο σημείο, παρακολουθώντας τις ψηφιακές τους επικοινωνίες. Προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στους γονείς να πληρώσουν, θα πείσουν τον μαθητή να τραβήξει μια φωτογραφία του εαυτού του, ώστε να φαίνεται σαν να κρατείται παρά τη θέλησή του

.

Δείτε επίσης: Μήνυση εναντίον της Amazon για πώληση κρυφής κάμερα που μοιάζει με απλά αντικείμενα

Το FBI φαίνεται να ερευνά αρκετές τέτοιες υποθέσεις cyber-kidnapping, οι οποίες συνδυάζουν την κοινωνική μηχανική με κακόβουλο λογισμικό για απομακρυσμένη πρόσβαση σε συσκευές.

Ωστόσο, το cyber-kidnapping αυτού του είδους δεν πρέπει να συγχέεται με το “virtual kidnapping“, όπου χρησιμοποιούνται deepfake και generative AI εργαλεία για να πειστούν οι γονείς ότι ο γιος ή η κόρη τους έχει απαχθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν αφού λάβουν ένα ενοχλητικό τηλεφώνημα από τους εκβιαστές τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνολογία κλωνοποίησης φωνής για να παίξουν ένα σύντομο μήνυμα που ακούγεται σαν το παιδί να είναι εκεί μαζί τους.

Αν και το cyber-kidnapping δεν είναι κανονική απαγωγή, τα ψυχολογικά επακόλουθα μπορεί να είναι πολύπλοκα και μακροχρόνια. Το πρώτο και πιο άμεσο αποτέλεσμα είναι συχνά το οξύς στρες.

Δείτε επίσης: Google: Κατηγορείται για παρακολούθηση ακόμη και σε “Incognito mode”

Επιπλέον, τα θύματα cyber-kidnapping μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην κοινωνική τους ζωή και στις σχέσεις τους τόσο διαδικτυακά όσο και στην κανονική ζωή. Μπορεί να αισθάνονται αποξενωμένοι και να αντιμετωπίζουν προβλήματα εμπιστοσύνης.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com