Ψεύτικοι πωλητές και απατεώνες υπάρχουν παντού στο διαδίκτυο. Στις μέρες μας όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κακόβουλες χρήστες για την εξαπάτηση χρηστών. Το Instagram δεν αποτελεί εξαίρεση. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχουν ψεύτικοι πωλητές στο Instagram που προσπαθούν να εξαπατήσουν χρήστες με υποτιθέμενα ελκυστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Τι είναι οι πωλητές στο Instagram;

Αν και δεν υπάρχει κάποιος επίσημος ορισμός και κάποια επίσημη ένδειξη για να αναγνωρίζουμε έναν πωλητή στο Instagram, μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα άτομο στο Instagram που πουλά ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καταλάβετε εάν πρόκειται για πωλητή. Για παράδειγμα, το προφίλ και το βιογραφικό εμφανίζουν συχνά προϊόντα, υπηρεσίες και στοιχεία επικοινωνίας. Υπάρχουν αναρτήσεις με διαφημίσεις και συνεργασίες. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια ετικέτα Brand, Entrepreneur, Shopping Service ή κάτι τέτοιο κάτω από το εικονίδιο προφίλ στη σελίδα προφίλ κλπ. Πώς, όμως, θα ξεχωρίσετε έναν αξιόπιστο πωλητή από έναν απατέωνα;

Δείτε επίσης: Online shopping: Πώς να κάνετε online αγορές με ασφάλεια;

Τα Κύρια Χαρακτηριστικά των Ψεύτικων Πωλητών στο Instagram

Ως καταναλωτής, είναι ουσιαστικό να είστε εξοπλισμένος με τις σωστές γνώσεις και να είστε πολύ προσεκτικοί για να αποφύγετε τους ψεύτικους πωλητές του Instagram. Ως εκ τούτου, αξίζει να λάβετε υπόψη την παρακάτω λίστα με τα κύρια χαρακτηριστικά των απατεώνων:

  • Μη επαρκή στοιχεία επικοινωνίας: Ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά των ψεύτικων πωλητών στο Instagram είναι η έλλειψη πληροφοριών στο προφίλ τους. Συχνά, δεν θα παρέχουν λεπτομέρειες επικοινωνίας ή θα έχουν μόνο μια πολύ γενική περιγραφή της επιχείρησής τους.
  • Μικρός αριθμός followers: Οι ψεύτικοι πωλητές συχνά διαθέτουν λίγους followers συγκριτικά με αξιόπιστες εταιρείες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι νόμιμοι χρήστες μπορούν να αναγνωρίσουν τον ψεύτικο λογαριασμό και να αποφύγουν να τον ακολουθήσουν.
  • Ελάχιστη δραστηριότητα στον λογαριασμό: Οι ψεύτικοι πωλητές στο Instagram συνήθως δεν έχουν πολλά posts. Υπάρχει, βέβαια, και η περίπτωση που μπορεί να ανεβαίνουν φωτογραφίες πολύ γρήγορα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους.
  • Απουσία αληθινών σχολίων: Οι ψεύτικες σελίδες συχνά δεν έχουν σχόλια ή έχουν μόνο γενικά σχόλια που φαίνονται ψεύτικα, χωρίς καμία σχέση με το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρουν.
  • Ψεύτικες φωτογραφίες προϊόντων: Οι απατεώνες πωλητές ενδέχεται να χρησιμοποιούν φωτογραφίες που έχουν κλέψει από άλλους ιστότοπους ή από αξιόπιστες πηγές, προσπαθώντας να τις περάσουν για δικές τους. Επίσης, οι φωτογραφίες μπορεί να έχουν κακή ανάλυση.
  • Πολύ χαμηλές τιμές: Ένα άλλο σημάδι είναι οι χαμηλές τιμές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος να προσελκύσουν ανυποψίαστους αγοραστές.

Ποιες είναι οι συνέπειες της εμπλοκής με ψεύτικους πωλητές στο Instagram;

Οι συνέπειες της εμπλοκής με ψεύτικους πωλητές στο Instagram μπορεί να είναι πολλές και σοβαρές. Καταρχάς, οι καταναλωτές μπορεί να χάσουν χρήματα αγοράζοντας προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν θα παραδοθούν ποτέ.

Επιπλέον, οι ψεύτικοι πωλητές μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις προσωπικές πληροφορίες των θυμάτων για παράνομους σκοπούς, όπως η απάτη πιστωτικής κάρτας ή η κλοπή ταυτότητας.

Τέλος, η εμπλοκή με ψεύτικους πωλητές μπορεί να έχει ψυχολογικές συνέπειες για τα θύματα, καθώς μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι, εξαπατημένοι και ανίσχυροι.

Δείτε επίσης: Είσαι υπέρ ή κατά του online shopping;

Επιβεβαίωση αυθεντικότητας πωλητή στο Instagram – Προστασία

Για να επιβεβαιώσετε την αυθεντικότητα ενός πωλητή στο Instagram, πρώτα θα πρέπει να ελέγξετε το προφίλ τους. Ένα αυθεντικό προφίλ πωλητή θα έχει πολλές φωτογραφίες προϊόντων, σχόλια από πελάτες και θα είναι ενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, ελέγξτε αν ο πωλητής έχει συνδέσει τον λογαριασμό του με άλλα κοινωνικά δίκτυα ή ιστοσελίδες. Αυτό μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης αυθεντικότητας, καθώς οι απατεώνες συνήθως δεν έχουν εκτεταμένη παρουσία στο διαδίκτυο.

Ελέγξτε επίσης τις αναρτήσεις του πωλητή. Οι αυθεντικοί πωλητές συχνά αναρτούν φωτογραφίες των προϊόντων τους, ενώ οι απατεώνες μπορεί να χρησιμοποιούν εικόνες από άλλες πηγές. Προσέξτε την ποιότητα των φωτογραφιών. Οι ψεύτικοι πωλητές συχνά χρησιμοποιούν εικόνες χαμηλής ποιότητας ή αντιγράφουν εικόνες από άλλους πωλητές.

Ζητήστε από τον πωλητή να σας παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα τους. Ένας αυθεντικός πωλητής θα είναι σε θέση να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα, την προέλευση και την τιμή των προϊόντων τους.

Δείτε επίσης: Πλεονέκτημα του online shopping: Δεν σε κρίνει κανένας για το τι αγοράζεις

Δώστε σημασία στην τιμή. Εάν η τιμή φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανότατα είναι απάτη. Οι ψεύτικοι πωλητές συχνά προσφέρουν προϊόντα σε απίστευτα χαμηλές τιμές για να προσελκύσουν τους αγοραστές.

Επιπρόσθετα, ελέγξτε τη μέθοδο πληρωμής. Οι ψεύτικοι πωλητές συχνά ζητούν πληρωμή μέσω μη ασφαλών μεθόδων, όπως οι κάρτες δώρων ή η Western Union.

Τέλος, ακούστε το ένστικτό σας. Εάν κάτι δεν φαίνεται σωστό, είναι καλύτερο να αποφύγετε την αγορά!