Η NASA ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση στις αποστολές Artemis που θα μεταφέρουν το πρώτο πλήρωμα στο φεγγάρι μετά από δεκαετίες.

Η αποστολή Artemis ΙΙ ήταν προγραμματισμένη να στείλει τέσσερις αστροναύτες στο διάστημα μέσα στο 2024 για μια σεληνιακή πτήση, ενώ η Artemis ΙΙΙ σχεδίαζε να στείλει τέσσερις αστροναύτες στη Σελήνη το 2025.

Δείτε επίσης: Το πρώτο αμερικανικό διαστημόπλοιο προσεδαφίζεται στο φεγγάρι μετά το Apollo

Για την ασφαλή εκτέλεση αυτών των αποστολών, οι ηγέτες των πρακτορείων προσαρμόζουν τα χρονοδιαγράμματα για το Artemis II και το Artemis III για να επιτρέψουν στις ομάδες να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις“, αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της.

Η διαστημική υπηρεσία είπε, ακόμα, ότι κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής πτήσης Artemis, εντοπίστηκαν κάποια προβλήματα σε σχέση με τη μπαταρία και με ένα εξάρτημα που σχετίζεται με τον έλεγχο του αέρα και της θερμοκρασίας.

Επιπλέον, η NASA διερευνά γιατί κομμάτια στρώματος άνθρακα από τη θερμική ασπίδα του διαστημικού σκάφους της, χάθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής Artemis I.

Η αποστολή Artemis I εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο του 2022 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα, μετά από δεκαετίες, που ανοίγει το δρόμο για το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης παρουσίας στη Σελήνη.

Αφήνουμε το hardware να μας μιλήσει έτσι ώστε η ασφάλεια του πληρώματος να καθοδηγεί τη λήψη των αποφάσεών μας. Θα χρησιμοποιήσουμε το τεστ πτήσης Artemis II και κάθε πτήση που ακολουθεί, για να μειώσουμε τον κίνδυνο που μπορεί να σχετίζεται με μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη“, είπε η Catherine Koerner της NASA.

Δείτε επίσης: NASA: Πήγε πολύ κοντά στην Ιώ, το ιδιαίτερο φεγγάρι του Δία – Εντυπωσιακές εικόνες

Επιλύουμε τις προκλήσεις που σχετίζονται με δυνατότητες και λειτουργίες και είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην πραγματοποίηση συνεχούς εξερεύνησης του πλησιέστερου γείτονα της Γης

χάρη στις αποστολές Artemis“, πρόσθεσε η Koerner.

Το πλήρωμα που θα σταλεί στο φεγγάρι κατά την αποστολή Artemis θα αποτελείται από τρεις Αμερικανούς — τον Victor Glover, την Christina Hammock Koch και τον Reid Wiseman — και έναν Καναδό, τον Jeremy Hansen. Ο Glover και η Koch θα είναι ο πρώτος έγχρωμος άνθρωπος και η πρώτη γυναίκα, αντίστοιχα, που θα πατήσουν το πόδι τους στο φεγγάρι.

Θα είναι η πρώτη φορά που η NASA θα στείλει πλήρωμα στη Σελήνη μετά την αποστολή Apollo 17 που πραγματοποιήθηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια.

Η NASA ανακοίνωσε ότι η αποστολή Artemis IV, η πρώτη αποστολή στον σεληνιακό διαστημικό σταθμό Gateway, προετοιμάζεται για το 2028.

Δείτε επίσης: Νέα εικόνα του Ουρανού με τους δακτύλιους και τα φεγγάρια το

Οι αποστολές Artemis θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι μέχρι το 2028, προετοιμάζοντας το έδαφος για ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούν τους πόρους του φεγγαριού.

Τέλος, οι αποστολές αποσκοπούν στην εξερεύνηση του φεγγαριού με πρωτοποριακά επιστημονικά όργανα και τεχνολογίες, για να μάθουμε περισσότερα για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος και να προετοιμαστούμε για μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Πηγή: abcnews.go.com