Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή, η ομάδα χάκερ Blackjack, που συνδέεται με την κύρια υπηρεσία κατασκοπείας της Ουκρανίας παραβίασε τα συστήματα υπολογιστών του παρόχου διαδικτύου M9 Telecom με έδρα τη Μόσχα, ως αντίποινα για μια ρωσική κυβερνοεπίθεση κατά του Ουκρανικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Kyivstar.

Δείτε επίσης: Βορειοκορεάτες χάκερ στοχεύουν ναυπηγεία στη Νότια Κορέα

Η ομάδα χάκερ με το όνομα “Blackjack” έχει συνδεθεί προηγουμένως με την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU). Οι χάκερ διέγραψαν 20 τεραμπάιτ δεδομένων από την εταιρεία M9 Telecom, ένα ρωσικό πάροχο ίντερνετ και τηλεόρασης, αφήνοντας μερικούς κατοίκους της Μόσχας χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανέφερε η πηγή.

Η ψηφιακή παραβίαση ήταν η προθέρμανση για μία μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση που θα αποτελούσε “σοβαρή εκδίκηση για την Kyivstar“, όπως ανέφερε η πηγή, επικαλούμενη τους χάκερ. Η πηγή δεν ανέφερε το πότε πραγματοποιήθηκε η παραβίαση.

Η εταιρεία M9 Telecom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο ιστότοπος της εταιρείας παρέμεινε διαθέσιμος την Τρίτη, παρά τους ισχυρισμούς της ομάδας χάκερ ότι είχε καταστραφεί.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον βαθμό στον οποίο ήταν επιτυχή η Blackjack. Ο CEO της εταιρείας M9 Telecom, Andrey Pavolvsky, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν τον κάλεσαν στο τηλέφωνο.

Δείτε ακόμα: Πώς να κρατήσετε το σπίτι σας ασφαλές από τους χάκερς

Ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας, Kyivstar, είχε παραβιασθεί τον προηγούμενο μήνα από ρωσικούς κατασκόπους, σε μία μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο της με τη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Ρώσοι χάκερ ήταν μέσα στα συστήματα της Kyivstar για μήνες πριν από την επίθεση, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των κυβερνοπειρατών της Ουκρανίας, Illia Vitiuk, στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα. Η διαρροή προκάλεσε “καταστροφικές” ζημιές στην εταιρεία, δήλωσε.

Ο Υπηρεσία Πληροφοριών των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας, γνωστή ως GUR, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι έλαβε μια μεγάλη συλλογή μυστικών ρωσικών στρατιωτικών δεδομένων από τον Ειδικό Τεχνολογικό Κέντρο (STC), μια ρωσική εταιρεία που βρίσκεται υπό κυρώσεις και παράγει το drone Orlan καθώς και μια σειρά από συσκευές πληροφοριών για τη Μόσχα.

Δείτε επίσης: Χάκερ ισχυρίζεται ότι η σύλληψή του “παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα”

Η κυβερνοεπίθεση στην Kyivstar είχε σημαντικές επιπτώσεις. Πρώτον, η επίθεση προκάλεσε μεγάλες διακοπές στις υπηρεσίες της εταιρείας, αφήνοντας πολλούς πελάτες χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην τηλεφωνία. Δεύτερον, η επίθεση έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της Kyivstar. Αν και η εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπήρξε διαρροή πληροφοριών, ο κίνδυνος ήταν παρών και αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη των πελατών. Τρίτον, η επίθεση είχε οικονομικές επιπτώσεις για την εταιρεία. Η αποκατάσταση των υπηρεσιών και της ασφάλειας του δικτύου, καθώς και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επίθεσης, μπορεί να έχει κοστίσει σημαντικά στην Kyivstar.

Τέλος, η επίθεση έδειξε την ευάλωτη πλευρά της εταιρείας στις κυβερνοεπιθέσεις και την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας της. Αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει την εικόνα της εταιρείας και την αξιοπιστία της στα μάτια των πελατών και των επενδυτών.

Πηγή: Reuters