Η Βρετανική Βιβλιοθήκη έχει αρχίσει να αποκαθιστά τις διαδικτυακές της υπηρεσίες, ενώ αντιμετωπίζει ακόμα τις συνέπειες μιας ransomware επίθεσης που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2023.

Ο Sir Roly Keating, Διευθύνων Σύμβουλος του ιδρύματος, επιβεβαίωσε ότι ο κύριος κατάλογος της Βρετανικής Βιβλιοθήκης επιστρέφει στο διαδίκτυο σήμερα, 15 Ιανουαρίου. Αυτό περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τα έντυπα βιβλία, τα περιοδικά, τους χάρτες, τις παρτιτούρες και τα σπάνια βιβλία της βιβλιοθήκης.

 “Η απουσία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης από το διαδίκτυο ήταν ίσως η πιο ορατή επίπτωση της εγκληματικής κυβερνοεπίθεσης που έλαβε χώρα στα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους, και θέλω να αναγνωρίσω πόσο δύσκολο ήταν αυτό για όλους τους χρήστες μας“, σημείωσε ο Keating.

Δείτε επίσης: Μουσεία σε επιφυλακή μετά από κυβερνοεπίθεση στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

Ο κατάλογος θα είναι σε μορφή “μόνο για ανάγνωση“, που σημαίνει ότι η διαδικασία ελέγχου διαθεσιμότητας και παραγγελίας για χρήση στα Αναγνωστήρια θα είναι διαφορετική.

Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις περισσότερες ειδικές συλλογές της Βιβλιοθήκης, που είναι διαθέσιμες μόνο στον ιστότοπο.

Σε ξεχωριστή ενημέρωση, η Βρετανική Βιβλιοθήκη διαβεβαίωσε επίσης τους συγγραφείς και άλλους αποδέκτες του Public Lending Right (PLR) του Ηνωμένου Βασιλείου ότι έχει φροντίσει για τις πληρωμές τους, που θα γίνουν πριν από το τέλος Μαρτίου 2024.

Πίσω από την κυβερνοεπίθεση πιστεύεται ότι βρίσκεται η ransomware συμμορία Rhysida. Η επίθεση οδήγησε στη διακοπή λειτουργίας των τηλεφωνικών γραμμών και των διαδικτυακών υπηρεσιών στο κεντρικό της κτίριο στο Λονδίνο και σε μια ξεχωριστή εγκατάσταση στο Γιορκσάιρ. Επίσης, επηρεάστηκε η πρόσβαση σε ψηφιακές συλλογές, στον ιστότοπο και στον ψηφιακό κατάλογο.

Δείτε επίσης: Το Rhysida ransomware πίσω από την επίθεση στη Βρετανική Βιβλιοθήκη;

Μια άλλη ανησυχητική επίπτωση της ransomware επίθεσης ήταν η πρόσβαση των επιτιθέμενων σε δεδομένα εργαζομένων και χρηστών.

Σε μια ενημέρωση τον Νοέμβριο του 2023, η Βρετανική Βιβλιοθήκη προειδοποίησε ότι η πλήρης ανάκαμψη από την επίθεση μπορεί να διαρκέσει μήνες και όπως φαίνεται αυτό είναι αλήθεια.

Ο Keating είπε, τώρα, ότι η αποκατάσταση του καταλόγου της Βρετανικής Βιβλιοθήκης είναι μόνο ένα βήμα και ότι η πλήρης αποκατάσταση των συστημάτων και των υπηρεσιών θα χρειαστεί και άλλο χρόνο.

Η Βιβλιοθήκη συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη “πραγματοποιείται σε μια ασφαλή και οικονομικά βιώσιμη βάση“, δήλωσε ο Keating.

Δείτε επίσης: Δημόσια Βιβλιοθήκη του Τορόντο κυβερνοεπίθεση: Οι υπηρεσίες θα επανέλθουν από Ιανουάριο

Ο Keating πρόσθεσε ότι η Βιβλιοθήκη έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των συστημάτων της, ώστε να μην συμβεί ξανά ένα αντίστοιχο περιστατικό.

Η επίθεση ransomware στην Βρετανική Βιβλιοθήκη είχε σημαντικές επιπτώσεις στους χρήστες της. Καταρχάς, η πρόσβαση στον κατάλογο και τις υπηρεσίες διακόπηκε για αρκετό χρονικό διάστημα, πράγμα που περιόρισε τη δυνατότητα των χρηστών να αναζητήσουν και να επεξεργαστούν πληροφορίες για τα βιβλία και τα έγγραφα που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη.

Επιπλέον, η επίθεση έχει προκαλέσει ανησυχία στους χρήστες για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων. Η εμπιστοσύνη των χρηστών στην ικανότητα της βιβλιοθήκης να προστατεύει τα δεδομένα τους έχει υπονομευθεί.

Τέλος, η επίθεση έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην παροχή διάφορων υπηρεσιών της βιβλιοθήκης, όπως η δανειστική δραστηριότητα ή η παραλαβή νέων βιβλίων. Αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει τόσο τους απλούς χρήστες όσο και τους ερευνητές που εξαρτώνται από τη βιβλιοθήκη για την εργασία τους.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com