Το 2024 μπήκε πριν από μόλις δύο εβδομάδες και ήδη 46 εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας (συμπεριλαμβανομένων και startups), έχουν ανακοινώσει απολύσεις άνω των 7.500 εργαζομένων. Οι απολύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και σε αυτό μπορεί να ευθύνεται σε ένα βαθμό η έλευση του Generative AI (GenAI) που αντικαθιστά τους ανθρώπους σε πολλές εργασίες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που παρέχονται από το layoff.fyi, έναν ιστότοπο αφιερωμένο στην παρακολούθηση των περικοπών θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, αυτές οι 46 εταιρείες έχουν τερματίσει συλλογικά την απασχόληση 7.528 ατόμων, έως τις 14 Ιανουαρίου.

Δείτε επίσης: Google: Εκατοντάδες απολύσεις για μείωση των δαπανών

Κατά τα έτη 2022 και 2023, πολλές εταιρείες τεχνολογίας απέλυσαν περισσότερους από 425.000 υπαλλήλους παγκοσμίως. Ωστόσο, αυτό που τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον είναι η περίπτωση της Frontdesk, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ενοικίασης, η οποία απέλυσε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό (200 άτομα) μέσω μιας σύντομης “κλήσης Google Meet δύο λεπτών”.

Επιπλέον, η gaming εταιρεία Unity αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 25%, με αποτέλεσμα περίπου 1.800 περικοπές θέσεων εργασίας κατά τον τελευταίο γύρο απολύσεων.

Η Google ανακοίνωσε, επίσης, πολλές απολύσεις σε διάφορα τμήματά της, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων hardware, engineering και Google Assistant. Η Google λέει ότι αυτές οι αλλαγές έγιναν για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ροής εργασιών, καθώς και για την εστίαση στις βασικές προτεραιότητες της εταιρείας.

Η Audible, το τμήμα audiobook και podcast που ανήκει στην Amazon, μειώνει, επίσης, το εργατικό δυναμικό απολύοντας περισσότερους από 100 υπαλλήλους. Αυτή η απόφαση ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες περικοπές θέσεων εργασίας που πραγματοποιούνται από την Amazon.

Δείτε επίσης: Twitch: Πρόκειται να απολύσει σχεδόν το 35% του προσωπικού της

Ομοίως, η Meta ξεκίνησε το 2024 διώχνοντας αρκετούς διαχειριστές τεχνικών προγραμμάτων (TPM), με αναφορές να αναφέρουν ότι περίπου 60 τέτοιες θέσεις είτε ενοποιούνται είτε καταργούνται.

Η Veeam Software, ένας παγκόσμιος πάροχος λύσεων διαχείρισης δεδομένων, φέρεται να μείωσε το εργατικό δυναμικό της απολύοντας 300 υπαλλήλους της.

Η Pixar, το animation studio της Disney, αναμένεται να πραγματοποιήσει περικοπές θέσεων εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, η Citigroup σχεδιάζει να μειώσει του εργατικό δυναμικό της κατά 10% τα επόμενα δύο χρόνια.

Δείτε επίσης: SpaceX: Κατηγορείται για παράνομη απόλυση υπαλλήλων

Οι απολύσεις σε τέτοια μεγάλη κλίμακα μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας της τεχνολογίας. Η αύξηση της διαθεσιμότητας των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, πιέζοντας τους εργαζομένους να αποδεχθούν χαμηλότερους μισθούς ή λιγότερο ελκυστικές συνθήκες εργασίας.

Έπειτα, οι απολύσεις μπορούν να έχουν ψυχολογικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και τον φόβο για την εργασιακή αστάθεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα, καθώς οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα ή να επενδύσουν σε νέες ιδέες.

Επίσης, οι απολύσεις μπορεί να αποθαρρύνουν τους νέους από το να επιδιώξουν καριέρα στον τομέα της τεχνολογίας, μειώνοντας την προσφορά ταλέντων στο μέλλον. Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καινοτομία και την ανάπτυξη του τομέα.

Τέλος, οι απολύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη δομή της αγοράς εργασίας, καθώς οι εταιρείες μπορεί να αναζητήσουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εκτελέσουν τις εργασίες, όπως η αυτοματοποίηση ή η αναβάθμιση των υφιστάμενων εργαζομένων.

Πηγή: me.mashable.com