Η Nvidia κυριαρχεί στα AI PCs με τη νέα γενιά των chips

Η Nvidia παρουσίασε τρία νέα chips, ισχυριζόμενη ότι η τεχνολογία της ηγείται στα AI PCs (Υπολογιστικά Συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης).

Δείτε ακόμα: Intel: Οι επεξεργαστές Arrow Lake και Lunar Lake θα κυκλοφορήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2024

Η Nvidia ανακοίνωσε τρία νέα GPU chips για desktops με επιπρόσθετα στοιχεία που επιτρέπουν σε gamers, designers και άλλους χρήστες να εκμεταλλευτούν καλύτερα την τεχνητή νοημοσύνη στις προσωπικές τους συσκευές χωρίς να εξαρτώνται από απομακρυσμένες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου. Η εταιρεία αναφέρει ότι τα νέα της chips, είναι οι αναβαθμισμένες εκδόσεις υπαρχόντων προϊόντων, θα προσφέρονται σε “εξαιρετικές νέες τιμές”.

Οι ανταγωνιστές της Nvidia, η Intel και η Advanced Micro Devices, έχουν ήδη υποστηρίξει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή για τη βιομηχανία με τα “AI PCs“. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο ασφαλές και αποκρίνεται καλύτερα όταν εκτελείται στους ίδιους τους υπολογιστές παρά μέσω του διαδικτύου. Η Nvidia τώρα ισχυρίζεται ότι τα νέα chips γραφικών είναι οι καλύτεροι κινητήρες για τα νέα είδη desktops και laptops αυτού του είδους.

Δείτε επίσης: Nvidia: Αρνείται τις κατηγορίες της Valeo για κλοπή κώδικα

Η νέα Nvidia GeForce RTX 4080 SUPER GPU θα διαθέτει περισσότερους πυρήνες επεξεργασίας γραφικών και ταχύτερη μνήμη. Μπορεί να εκτελεί το λογισμικό αναπαραγωγής εικόνας Stable Diffusion XL 1,7 φορές ταχύτερα από το αντίστοιχο μοντέλο GPU της προηγούμενης γενιάς της τεχνολογίας της Nvidia. Η νέα μονάδα επεξεργασίας γραφικών θα τρέχει επίσης παιχνίδια με ray tracing – κατασκευή εικόνας με υπολογισμό της διαδρομής των ατομικών ακτινών φωτός – σε ανάλυση 4Κ.

Η πώληση της νέας GeForce RTX 4080 SUPER GPU της Nvidia είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου με τιμή $999 στο επίσημο site. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης μια RTX 4070 Ti SUPER για $799 και μια RTX 4070 Super για $599, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα αυτό τον μήνα.

Σε συνδυασμό με το νέο λογισμικό και τις βελτιστοποιήσεις των μοντέλων GPU με έμφαση την τεχνητή νοημοσύνη που κυκλοφορεί επίσης η Nvidia, οι GPU θα προσφέρουν βελτίωση “τάξεως μεγέθους” σε σχέση τους κινητήρες που τροφοδοτούνται από επεξεργαστές Intel, σύμφωνα με τον Justin Walker, αντιπρόεδρο της Nvidia.

Μετά από ένα μια έκρηξη πωλήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αποστολές υπολογιστών έχουν πέσει απότομα, αφήνοντας τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές εξαρτημάτων με υπερβολικό απόθεμα και ελάχιστη ανάπτυξη. Η Nvidia απέφυγε την χειρότερη πτώση των υπολογιστών διαθέτοντας την αγορά των επιταχυντικών chips που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία λογισμικού AI στα κέντρα δεδομένων. Η έκρηξη στη ζήτηση για αυτόν τον πιο ακριβό τύπο chips έκανε την αξία της Nvidia να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια σε αγοραστική αξία πέρυσι, καθιστώντας την, την πιο αξιόλογη εταιρεία στην ιστορία της βιομηχανίας ημιαγωγών.

Δείτε ακόμα: Αναλυτική Επισκόπηση της Κάρτας Γραφικών AMD RX 7600 XT

Για τους κατασκευαστές επεξεργαστών γενικά, ωστόσο, η πλειονότητα του όγκου που αποστέλλουν εξακολουθεί να πηγαίνει σε υπολογιστές. Ψάχνουν τρόπους να πείσουν τους κατόχους φορητών υπολογιστών (laptop) και τους εταιρικούς αγοραστές να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και έχουν αρχίσει να διαφημίζουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης ως λόγο για νέες αγορές.

Η Nvidia δήλωσε ότι τα νέα chips θα προσφέρουν πιο ρεαλιστικά παιχνίδια με εικόνες υψηλής ευκρίνειας που ενισχύονται από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα παράγει επίσης βελτιωμένο διάλογο από χαρακτήρες εντός του παιχνιδιού. Ως ένα ακόμη παράδειγμα, τα προϊόντα θα παρέχουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία για το λογισμικό επεξεργασίας εικόνας από εταιρείες όπως η Adobe. Υπάρχουν προς το παρόν 500 εφαρμογές που είναι ρυθμισμένες για καλύτερη συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία RTX της Nvidia, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Nvidia είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής GPU

Οι gamers είναι πρόθυμοι να πληρώσουν χιλιάδες δολάρια για κάρτες γραφικών που αναβαθμίζουν την εμπειρία τους, καθιστώντας τους επεξεργαστές της εταιρείας προσθήκη υψηλής ποιότητας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο κύριος ανταγωνιστής της Nvidia σε αυτήν την αγορά είναι η AMD. Και η Intel και η AMD προσφέρουν επίσης κεντρικές μονάδες επεξεργασίας που διαθέτουν δυνατότητες γραφικών.

Ξεχωριστά, η Nvidia ανέφερε ότι οι δυνατότητες των νέων προϊόντων της δεν θα ενεργοποιήσουν τους κανόνες που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τον περιορισμό της εξαγωγής των chips που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη προς την Κίνα. Το κορυφαίο μοντέλο της Nvidia GTX 4090 GPU έχει ήδη παραβεί αυτούς τους περιορισμούς, αναγκάζοντας την Nvidia να παράγει μια λιγότερο ισχυρή έκδοση για αυτήν την αγορά.

Πηγή: seattletimes