Το Kansas State University (K-State) ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας κυβερνοεπίθεσης, που επηρέασε τη λειτουργία διαφόρων συστημάτων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των VPN, K-State Today emails και υπηρεσιών βίντεο στο Canvas και στο Mediasite.

Το πρωί της Τρίτης, το ερευνητικό πανεπιστήμιο ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας ορισμένων συστημάτων IT και μέχρι το απόγευμα επιβεβαίωσε ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από μια κυβερνοεπίθεση.

Τα επηρεαζόμενα συστήματα τέθηκαν εκτός σύνδεσης αμέσως μετά τον εντοπισμό της επίθεσης.

Δείτε επίσης: Πολλά πανεπιστήμια είναι ευάλωτα σε phishing επιθέσεις

Να είστε βέβαιοι ότι αφιερώνουμε σημαντικούς πόρους για να επαναφέρουμε τα εμπλεκόμενα συστήματα στο διαδίκτυο γρήγορα και με ασφάλεια“, αναφέρεται στην ενημέρωση του Kansas State University.

Επιπλέον, έχουμε προσλάβει εξωτερικούς ειδικούς IT για να μας βοηθήσουν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες έρευνας“.

Έχει παρασχεθεί καθοδήγηση στους ακαδημαϊκούς κοσμήτορες, καθώς και εναλλακτικοί πόροι για τη συνέχιση των εκπαιδευτικών διαδικασιών. Το Kansas State University ζήτησε, επίσης, από τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό να παραμείνουν σε επαγρύπνηση σχετικά με ύποπτες δραστηριότητες και να τις αναφέρουν αμέσως στο IT help desk του πανεπιστημίου.

Από χθες, οι υπηρεσίες email για το “K-State Today” άρχισαν να είναι ξανά διαθέσιμες, παρέχοντας ανακοινώσεις και ερευνητικά νέα στην κοινότητα του K-State.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η υπηρεσία επιστρέφει σε προσωρινή μορφή, με διαφορετικό header image και με επιλεγμένο περιεχόμενο. Επίσης, αναμένεται καθυστέρηση 48 ωρών στην παράδοση του email.

Δείτε επίσης: Πανεπιστήμιο DePauw: Προειδοποιεί για παραβίαση δεδομένων

Το πανεπιστήμιο ανεβάζει ενημερώσεις σχετικά με την κυβερνοεπίθεση σε μια συγκεκριμένη σελίδα, αλλά προς το παρόν, δεν έχει γίνει καμία αναφορά για πιθανή παραβίαση δεδομένων

που θα μπορούσε να επηρεάζει τις πληροφορίες φοιτητών ή προσωπικού.

Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Kansas State University αλλά οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν συχνά τα πανεπιστήμια.

Ποια είναι τα κύρια κίνητρα πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις σε πανεπιστήμια;

Ένα από τα κύρια κίνητρα για τις κυβερνοεπιθέσεις σε πανεπιστήμια είναι η πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα. Τα πανεπιστήμια συχνά φιλοξενούν ευαίσθητα δεδομένα, όπως προσωπικές πληροφορίες φοιτητών και προσωπικού, έρευνες και πνευματική ιδιοκτησία, που μπορεί να είναι ελκυστικά για κυβερνοεγκληματίες.

Δείτε επίσης: Πανεπιστήμιο Μισιγκάν: Αγωγές για αμέλεια μετά από κυβερνοεπίθεση

Επιπλέον, τα πανεπιστήμια μπορεί να είναι στόχοι για κυβερνοεπιθέσεις λόγω της ανοιχτής και συνεργατικής φύσης τους. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη την προστασία των συστημάτων τους από επιθέσεις, καθώς οι επιτιθέμενοι μπορεί να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες στην ασφάλεια των πληροφοριών.

Τέλος, οι κυβερνοεπιθέσεις σε πανεπιστήμια μπορεί να είναι μέρος πολιτικά κινητοποιημένων επιθέσεων ή κυβερνοπολέμου. Οι επιτιθέμενοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις επιθέσεις ως μέσο για την προώθηση ιδεολογικών, πολιτικών ή στρατηγικών στόχων, εκμεταλλευόμενοι την ευρεία επιρροή και την ορατότητα που έχουν τα πανεπιστήμια.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com