Ο γίγαντας των οικιακών συσκευών, Haier, εξέδωσε μια ειδοποίηση για προστασία των δικαιωμάτων της προς έναν δημιουργό λογισμικού ο οποίος έχει δημοσιεύσει πρόσθετα Home Assistant για τα οικιακά του συστήματα, τα οποία είναι διαθέσιμα στο GitHub.

Δείτε επίσης: YouTube Music: Ενδέχεται να έρχεται στο HomePod

Η Haier είναι μια πολυεθνική εταιρεία οικιακών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης που πουλά ένα ευρύ φάσμα προϊόντων με τα εμπορικά σήματα General Electric Appliances, Hotpoint, Hoover, Fisher & Paykel και Candy.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο γερμανός προγραμματιστής λογισμικού Andre Basche, ο οποίος διαχειρίζεται πρόσθετα για το Home Assistant για την εφαρμογή ελέγχου Haier’s hOn smart, ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση που απαιτεί την άμεση κατάργηση των εργαλείων του από την πλατφόρμα GitHub.

Το Home Assistant είναι μια πλατφόρμα αυτοματισμού σπιτιού ανοιχτού κώδικα, που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν και να αυτοματοποιούν τις συσκευές του έξυπνου σπιτιού τους από μία κεντρική διεπαφή. Εκτός από την άνεση και το κόστος, το Home Assistant προσφέρει ανώτερες επιλογές ασφάλειας και ιδιωτικότητας που δεν είναι διαθέσιμες σε παρόμοιες εμπορικές εφαρμογές.

Τα πρόσθετα που προσφέρονται στα αποθετήρια του GitHub επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν τα κλιματιστικά, τους απορροφητήρες, τα πλυντήρια πιάτων, τις εστίες επαγωγής, τους φούρνους, τα ψυγεία, τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια της Haier, Candy και Hoover μέσω του Home Assistant.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσίευσε ο ιδιοκτήτης του αποθετηρίου, η Haier υποστηρίζει ότι αυτά τα πρόσθετα προκαλούν σημαντικές οικονομικές ζημίες στην εταιρεία και παραβιάζουν τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαιτώντας από τον προγραμματιστή να τα αφαιρέσει για να αποφύγει περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Η επιστολή καταλήγει τελικά σε μια νομική απειλή προς τον προγραμματιστή, προειδοποιώντας ότι αν αποτύχει να συμμορφωθεί άμεσα με το αίτημα για αφαίρεση, η εταιρεία θα κινηθεί νομικά για να ζητήσει αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην επιχείρησή της.

Δείτε ακόμα: Αποκαλύπτεται το νέο Apple HomePod με οθόνη LCD

Τα πρόσθετα αυτά είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά δεν είναι σαφές εάν περιλαμβάνουν την πνευματική ιδιοκτησία της Haier, όπως κώδικας λογισμικού ή αποκλειστικά πρωτόκολλα, που θα δίναν στην εταιρεία νομική βάση για το αίτημα.

Από την άλλη πλευρά, αν τα πρόσθετα δεν παραβιάζουν την πνευματική ιδιοκτησία της Haier ή δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δίκαιης χρήσης, ο δημιουργός μπορεί να επιλέξει να υπερασπιστεί το έργο του και να διατηρήσει τα πρόσθετα διαθέσιμα στην κοινότητα.

Παρ’ όλα αυτά, οι νομικές απειλές της Haier έχουν τρομοκρατήσει τον προγραμματιστή, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το έργο θα αποσυρθεί στις προσεχείς ημέρες.

Παράλληλα, η κατάσταση έχει προκαλέσει υποστήριξη προς τον προγραμματιστή και αντίδραση κατά της Haier, με τους χρήστες να καλούν τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τη Haier, θεωρώντας υπερβολικά επιθετική την προσέγγιση της εταιρείας.

Η στρατηγική των εταιρειών να στοχεύουν σε ανοικτού κώδικα προγραμματιστές συνήθως στρέφεται εναντίον τους, καθώς άλλοι δημιουργούν αντίγραφα ή κλωνοποιούν τα αποθετήρια κώδικα για να αποτρέψουν την εξαφάνιση των έργων.

Προς το παρόν, τα πρόσθετα του Haier home assistant έχουν αντιγραφεί (forked) 228 φορές, με πολλές από αυτές να συμβαίνουν μετά τις ειδήσεις για τις νομικές απειλές.

Δείτε επίσης: Roku: Ήρθε το νέο Home Monitoring System SE με 99 δολάρια!

Το Home Assistant plugin μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία του smart home μέσω της αυτοματοποίησης. Με τη χρήση αυτού του plugin, οι χρήστες μπορούν να προγραμματίσουν τις συσκευές τους να λειτουργούν αυτόματα σε συγκεκριμένες ώρες ή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Επιπλέον, το Home Assistant plugin παρέχει μια ενιαία διεπαφή για τον έλεγχο όλων των συσκευών smart home. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανοίξουν διάφορες εφαρμογές για να ελέγξουν διάφορες συσκευές – μπορούν να το κάνουν όλο αυτό από μια κεντρική τοποθεσία.

Το Home Assistant plugin επιτρέπει επίσης την εξατομίκευση των ρυθμίσεων του smart home. Οι χρήστες μπορούν να ρυθμίσουν τις προτιμήσεις τους για τη θερμοκρασία, το φως και άλλες λειτουργίες του σπιτιού τους.

Τέλος, το Home Assistant plugin είναι συμβατό με μια ευρεία γκάμα συσκευών smart home, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να ενσωματώσουν και να ελέγξουν πολλές διαφορετικές συσκευές από διάφορους κατασκευαστές.

Πηγή: bleepingcomputer