Εξελίξεις από την CES 2024: Η Κορύφωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI PCs), Καινοτομίες στις Οθόνες, και Ο Πόλεμος Κατά των Καλωδίων.

Κάθε φορά που νομίζεις ότι η βιομηχανία των υπολογιστών έχει εξαντλήσει τις ιδέες της, επιστρέφει με κάποιες καινούργιες. Η CES 2024 πρόσφερε μια σταθερή ματιά στο πού κατευθύνονται τα πράγματα. Το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης κυριαρχεί, φυσικά, αλλά είδαμε επίσης αξιόλογες εξελίξεις για τους gamers και φρέσκες προσεγγίσεις στα laptop (φορητοί υπολογιστές). Είναι μια εξαιρετική εποχή για τους χρήστες υπολογιστών, και αυτές οι αναδυόμενες τάσεις βοηθούν να το αποδείξουν:

  • AI PCs (και υπερβολικό μάρκετινγκ για την τεχνητή νοημοσύνη)

Με την Intel να ανακοινώνει την “εποχή των AI PCs” στην CES, οι κατασκευαστές βιάζονται να επισημάνουν την πτυχή της τεχνητής νοημοσύνης στα τελευταία τους laptop. Πρέπει ωστόσο οι καταναλωτές να είναι έξυπνοι σχετικά με το τι είναι πραγματικά καινούργιο και χρήσιμο εδώ.

Στην πλευρά της Intel, το κύριο στοιχείο είναι η NPU της 14ης γενιάς Core Ultra, που μπορεί να χειρίζεται εργασίες τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια από μια αφιερωμένη GPU.

Δείτε επίσης: Intel: Οι επεξεργαστές Arrow Lake και Lunar Lake θα κυκλοφορήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2024

(Τα υπολογιστικά συστήματα έχουν συχνά συμπληρώσει τη μονάδα επεξεργασίας (CPU) με επιταχυντές ειδικού σκοπού για εξειδικευμένες εργασίες, γνωστούς ως συνεπεξεργαστές. Σημαντικές μονάδες υλικού για εφαρμογές οι οποίες περιλαμβάνουν κάρτες γραφικών για γραφικά, κάρτες ήχου, κάρτες γραφικών (GPU) και ψηφιακούς επεξεργαστές σήματος. Κατά τη δεκαετία του 2010, με την άνοδο των φορτίων εργασιών βαθιάς μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, αναπτύχθηκαν εξειδικευμένες μονάδες υλικού ή προσαρμόστηκαν από υπάρχοντα προϊόντα για την επιτάχυνση αυτών των εργασιών ονομαζόμενες NPU)

Ορισμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης των Windows θα απαιτούν μια NPU, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου Windows Studio Effects που προσθέτει θάμπωση φόντου και παρακολούθηση των χρηστών μέσω της κάμερας. Ορισμένοι κατασκευαστές υπολογιστών επίσης βρίσκουν δικές τους χρήσεις για αυτό. Για παράδειγμα, η HP έδειξε πώς το gaming laptop Omen Transcend 14 μπορεί να εκτελεί εργασίες video streaming μέσω της NPU και να απελευθερώνει τη GPU για πραγματικό gaming.

Δείτε ακόμα: Το νέο mini PC της Ayaneo είναι ρετρό και μοιάζει με old-school NES

Να είστε ενήμεροι όμως ότι οι υψηλής κλάσης GPU παραμένουν καλύτερες για τις εργασίες τεχνητής νοημοσύνης γενικά, και δημοφιλείς εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης βασισμένες στο cloud, όπως το ChatGPT, και το Copilot της Microsoft στα Windows, δεν χρησιμοποιούν καθόλου την επεξεργαστική ισχύ στη συσκευή. Ακόμα και μερικά χαρακτηριστικά που οι προμηθευτές προβάλλουν ως βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη, όπως το noise cancelling της Acer, είναι απλώς νέες εκδόσεις του υπάρχοντος.

Δείτε ακόμα: Η Nvidia κυριαρχεί στα AI PCs με τη νέα γενιά των chips

  • Απίθανες Οθόνες γίνονται ακόμα καλύτερες

Αν το 2023 ήταν το έτος των πιο προσβάσιμων οθονών OLED, το 2024 είναι για την αναβάθμιση της επίδοσής τους.

Η LG, για παράδειγμα, παρουσίασε μια οθόνη OLED 27″ ιντσών με ανάλυση 1440p και ρυθμό ανανέωσης 480Hz, όπως και η Asus (η οποία χρησιμοποιεί τον ίδιο πίνακα της LG). Και οι δύο είναι οι γρηγορότερες OLED οθόνες μέχρι στιγμής, και δεν απέχουν πολύ από αυτό που έχουμε δει στην πλευρά των LCD. Εν τω μεταξύ, η Samsung αυξάνει τους ρυθμούς ανανέωσης στις πάνελ QD-OLED, όπως φαίνεται στα Odyssey G8 (4K, 240Hz) και Odyssey G6 (1440p, 360Hz).

Δείτε επίσης: Η Hisense Ανακοίνωσε την Σειρά ULED και ULED X στην Έκθεση CES2024

Acer Z57 Mini-LED Curved

Και αν ψάχνετε για extreme ultrawides, η Acer ενώνεται στον αγώνα με την Z57 Mini-LED curved οθόνη της, η οποία ουσιαστικά τοποθετεί δύο οθόνες δίπλα-δίπλα σε μια οθόνη 57″ ιντσών. Θα προσφέρει κάποια αναμενόμενη ανταγωνιστικότητα στα Odyssey Neo G95C

της Samsung, που κυκλοφόρησαν στη CES πέρυσι.

Αυτοί που αναζητούν υψηλής ποιότητας gaming οθόνες το 2024 θα έχουν πολλές επιλογές.

Δείτε ακόμα: Acer Predator X34 X: OLED Gaming Οθόνη με 240 Hz

  • Ο Πόλεμος εναντίον των Καλωδίων Συνεχίζεται

Ενώ οι hardware κατασκευαστές άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για ασύρματα desktop builds το προηγούμενο έτος, το 2024 είναι το έτος που ο πόλεμος εναντίον των καλωδίων κερδίζει σημαντική ώθηση.

Maingear Zero Drop

Στη CES, η Asus παρουσίασε ένα νέο concept που ονομάζεται BTF, το οποίο επίσημα σημαίνει “Πίσω στο Μέλλον”, αλλά τεχνικά αναφέρεται στην τοποθέτηση καλωδίων και συνδέσεων ισχύος πίσω από τη μητρική κάρτα. Οι BTF μητρικές κάρτες (motherboard) θα έχουν επίσης ένα επιπλέον συνδετήρα PCIe 600W, επιτρέποντας στις συμβατές κάρτες γραφικών να συνδέονται χωρίς καλώδια. Cooler Master, Corsair, Inwin, Lian Li, Phanteks, Silverstone, και Thermaltake δηλώνουν ότι θα κατασκευάσουν συμβατές θήκες με το όνομα “BTF Alliance“.

Δείτε ακόμα: Η Εξέλιξη του Ballie: Η Samsung Παρουσιάζει το Ρομπότ του Μέλλοντος στη CES 2024

MSI Project Zero

Η MSI βρήκε επίσης συνεργάτη για τη δική της μητρική Project Zero, που λείπει από την ειδική σύνδεση PCIe της Asus αλλά χρησιμοποιεί κατά τα άλλα παρόμοιες τεχνικές αντιστροφής τοποθέτησης για να κρατήσει τα καλώδια δεδομένων και τις συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος εκτός από την όραση. Η Maingear σχεδιάζει να γίνει χωρίς καλώδια στα μοντέλα Zero Drop και NV9 Zero Concept, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν αυτό το τρίμηνο.

  • Οι κατασκευαστές laptop γίνονται περίεργοι

Ακόμη και τα καλύτερα Laptop αυτές τις ημέρες είναι αρκετά βαρετά, επομένως είναι ωραίο να βλέπουμε τους κατασκευαστές υπολογιστών να επιδεικνύουν τάση για πειραματισμό καθώς προσπαθούν να ξεχωρίσουν.

Δείτε επίσης: Alienware: Τα νέα Gaming Laptop της, Καινοτομούν

Για πρώτο παράδειγμα το Lenovo ThinkBook Plus, του οποίου το 14″ ιντσών panel αφής εκκινεί σε Android όταν το αποσυνδέετε. Ταυτόχρονα, η βάση του φορητού μπορεί να συνεχίσει να εκτελεί Windows ενώ είναι συνδεδεμένη σε εξωτερική οθόνη. Πολλά laptop ισχυρίζονται ότι είναι 2-σε-1, αλλά αυτό πραγματικά είναι δύο υπολογιστές σε ένα συσκευή. Το Lenovo παρουσίασε επίσης ένα “Magic Bay” concept για τα ThinkBook 13X και ThinkBook 16P, επιτρέποντας στους χρήστες να προσαρμόζουν διάφορα αξεσουάρ σε μια μαγνητική θύρα στο πάνω μέρος της οθόνης. (Το πρόσθετο μικρό αξεσουάρ οθόνης φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό.)

Δείτε ακόμα: Η Razer αναβαθμίζει τα Blades: νέα τσιπ, νέες οθόνες και λίγη τεχνητή νοημοσύνη

Lenovo Magic Bay

Η Asus χρησιμοποίησε τη CES για να ικανοποιήσει το άγριο πλευρό της επίσης, ανακοινώνοντας μια φορητή οθόνη (monitor) με διπλή οθόνη OLED, καθώς και ένα laptop με διπλή οθόνη OLED. Είναι παρόμοιο με το Lenovo Yoga 9i από πέρυσι, αλλά διαθέτει πλήρες πληκτρολόγιο και deck με trackpad, μαζί με χαμηλότερη τιμή των $1.500. Προτού ή αργότερα, μία από αυτές τις ιδέες θα κολλήσει.

Πηγή: pcworld