Η Mirela Monte, κτηματομεσίτης από τη Νότια Καρολίνα, αντέδρασε με φόβο στην είδηση της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ωστόσο, διαβάζοντας στο Uncensored Truths, υιοθέτησε θεωρίες συνωμοσίας, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια “ψεύτικη σημαία” που οργάνωσαν οι Ισραηλινοί. Παρά τα αξιόπιστα στοιχεία για την επίθεση, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται τα βασικά γεγονότα και προωθούν αναληθείς αφηγήσεις που ελαχιστοποιούν τη βία ή αμφισβητούν την προέλευσή της.

Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας διαδίδονται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τα hashtags που συνδέουν το Ισραήλ με την έννοια της “ψευδοσημαίας” έχουν γίνει τριπλάσια σε υπηρεσίες όπως το TikTok, το Reddit και το 4chan, εβδομάδες μετά τις επιθέσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Μετάδοσης Παραπληροφόρησης (Network Contagion Research Institute), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρακολουθεί την εξάπλωση της παραπληροφόρησης.

Δείτε επίσης: TikTok: Aντιμετωπίζει την παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Στη πραγματικότητα, η επίθεση του Ισραήλ προκάλεσε ανησυχία, με διαδηλωτές να εκμεταλλεύονται το γεγονός, για να δικαιολογήσουν πράξεις, όπως την αφαίρεση αφισών των ομήρων. Στο Όκλαντ, η αλήθεια της επίθεσης αμφισβητήθηκε, ενώ στο διαδίκτυο ενισχύονται θεωρίες συνωμοσίας, καθώς επίσης και η άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Η Χαμάς αρνείται τις επιθέσεις, ενώ κυκλοφορούν ψευδείς ισχυρισμοί σε online κοινότητες, αυξάνοντας τον κίνδυνο παραποίησης της πραγματικότητας και των αντισημιτικών πεποιθήσεων. Σύμφωνα με πηγές, οι δεξιοί αρνητές του Ολοκαυτώματος προωθούν παραπλανητικές αφηγήσεις, χρησιμοποιώντας παραμορφωμένα στοιχεία, όπως ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε αμάχους στη Χαμάς κατά λάθος. Άρθρα από την Electronic Intifada και το Grayzone υποστηρίζουν πως οι θάνατοι προήλθαν κυρίως από φιλικά πυρά. Σημαντικό επίσης να αναφερθεί, ένα περιστατικό με ένα ισραηλινό ζευγάρι, το οποίο αντιμετώπισε αντι-ισραηλινή προπαγάνδα στο Λονδίνο. Η διευθύντρια της Electronic Intifada κατακρίνει αυτές τις προσπάθειες παραπλάνησης των αναγνωστών.

Η τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανοίγει τον δρόμο για αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας, με νεοναζί να εκμεταλλεύονται τις φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις. Οι ισχυρισμοί επικεντρώνονται σε συνωμοτικές ιδέες, όπως η άρνηση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Η αύξηση του αντισημιτισμού επηρεάζει τις νεότερες γενιές, με έναν στους πέντε Αμερικανούς κάτω των 30 ετών να αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα. Οι social media πλατφόρμες συμβάλλουν στην εξάπλωση των θεωριών συνομωσίας. Οι ερευνητές προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης αντίστοιχων ιδεών, όπως συνέβη με τη μη αναγνώριση του Ολοκαυτώματος.

Στη Βραζιλία και την Αργεντινή, δεξιές ομάδες χρησιμοποιούν την παραπληροφόρηση για να αμφισβητήσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών δικτατοριών της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Οι υποστηρικτές του ακροδεξιού προέδρου Μιλέι προωθούν θεωρίες συνωμοσίας αντί για τις κατηγορίες βασανιστηρίων. Στις ΗΠΑ, οι θεωρίες συνωμοσίας ενισχύονται για να προκαλέσουν επιπλοκές στον πόλεμο. Στο X (πρώην Twitter), ακτιβιστές κατηγορούν Εβραίους φοιτητές ως διοργανωτές εγκλημάτων μίσους, μια κατηγορία που αποκαλείται “επινοημένη κρίση αντισημιτισμού” από το Grayzone.

Διαβάστε ακόμη: Crypto donation scams εμφανίζονται εν μέσω πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Ο Finkelstein προειδοποιεί για μια ευρύτερη στρατηγική αντισημιτών εξτρεμιστών που στοχεύει να υπονομεύσει τον εβραϊκό πόνο. “Πρώτα πρέπει να αποδείξεις ότι οι εχθροί σου δεν είναι πραγματικά θύματα ή καταπιεσμένοι”. “Αν οι εχθροί σου είναι πράγματι θύματα ή υπό καταπίεση, η κοσμοθεωρία σου δεν έχει νόημα”.

Πηγή: stripes.com