Η NASA ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει επανακτήσει επικοινωνία με το μικρό ελικόπτερο της στον Άρη, μετά από μια απρόσμενη διακοπή που δημιούργησε φόβους ότι είχε φτάσει στο τέλος του.

Δείτε επίσης: Η NASA θα παρέχει ζωντανή κάλυψη της εκτόξευσης φορτίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το Ingenuity, ένα drone ύψους περίπου μισού μέτρου, έφθασε στον Άρη το 2021 επιβιβασμένο στο ρόβερ Perseverance και έγινε το πρώτο αυτόνομο μηχανοκίνητο ελικόπτερο που πετάει σε άλλο πλανήτη.

Τα δεδομένα από το ελικόπτερο μεταδίδονται μέσω του Perseverance πίσω στη Γη, αλλά οι επικοινωνίες χάθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης την Πέμπτη, στην 72η απογείωση του Ingenuity στον Άρη.

“Καλά νέα!” ανακοίνωσε το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA στο X, πρώην Twitter, αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι επιτέλους επιτεύχθηκε επικοινωνία με το ελικόπτερο, δίνοντας εντολή στο Perseverance να “πραγματοποιήσει διαδικασίες μακράς διάρκειας ακρόασης για το σήμα του Ingenuity“.

Η ομάδα αναθεωρεί τα νέα δεδομένα για να κατανοήσει καλύτερα την απροσδόκητη διακοπή επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της πτήσης 72.

Δείτε ακόμα: Η NASA λανσάρει δωρεάν streaming υπηρεσία!

Η NASA ανέφερε προηγουμένως ότι το Ingenuity είχε καταφέρει να φτάσει σε υψόμετρο 12 μέτρων κατά την πτήση 72, η οποία ήταν μια “γρήγορη κάθετη απογείωση για να ελεγχθούν τα συστήματα του ελικοπτέρου, μετά από μια αναπάντεχη πρόωρη προσγείωση

κατά την προηγούμενη πτήση του.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της καθόδου του, “η επικοινωνία μεταξύ του ελικοπτέρου και του ρόβερ διακόπηκε νωρίς, πριν από την προσκόπηση“, αναφέρει ο οργανισμός.

Την Παρασκευή, ο JPL σημείωσε ότι το Perseverance ήταν προσωρινά “εκτός οπτικής επαφής με το Ingenuity, αλλά η ομάδα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να πλησιάσει για οπτικό έλεγχο.

Σε απάντηση σε μια ανάρτηση στο X που ρωτούσε εάν το Ingenuity θα μπορούσε να πετάξει ξανά, το JPL δήλωσε το Σάββατο ότι “η ομάδα πρέπει να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα προτού καθοριστεί αυτό“.

Δείτε επίσης: NASA: Πρώτο επιτυχημένο πείραμα για το λέιζερ διπλής κατεύθυνσης

Η NASA έχει χάσει την επικοινωνία με το ελικόπτερο και στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου ενός αγωνιώδους διμήνου πέρυσι.

Πηγή: phys.org