Όντας χρήστης ενός smartphone ή tablet, αντιμετωπίζετε κάθε μέρα μια μεγάλη ποικιλία από κινδύνους για την ασφάλεια. Από τα πιο απλά, όπως είναι η απώλεια ή η κλοπή της συσκευής, έως τα πιο περίπλοκα, όπως είναι οι επιθέσεις malware, οι mobile συσκευές σας αντιμετωπίζουν συνεχώς απειλές που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες. 

Η ασφάλεια μιας κινητής συσκευής δεν είναι πλέον προαιρετική. Υπάρχουν εκατομμύρια προγράμματα που προσπαθούν να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα, να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία σας ή να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της συσκευής σας.

Ποιοι είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τις mobile συσκευές;

Τα κινητά τηλέφωνα είναι ευάλωτα σε πολλούς κινδύνους. Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους:

Κακόβουλες εφαρμογές

Οι κακόβουλες εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν στη συσκευή χωρίς τη γνώση του χρήστη και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Μια κακόβουλη εφαρμογή μπορεί να εμφανίζεται σαν ένα νόμιμο και δημοφιλές πρόγραμμα για να σας παραπλανήσει και να την εγκαταστήσετε στη συσκευή σας. Υπάρχουν πολλά είδη κακόβουλων εφαρμογών που μπορούν να κάνουν διαφορετική ζημιά στο smartphone σας. Υπάρχουν τα adware, που σας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις, τα spyware που παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας, τα info-stealer που κλέβουν δεδομένα, τα banking trojans που εστιάζουν στην κλοπή τραπεζικών στοιχείων και πολλά άλλα.

Δείτε επίσης: Phishing emails: Πώς να τα αναγνωρίσετε και πώς να προστατευτείτε;

Μόλυνση με malware

To smartphone σας μπορεί να μολυνθεί με κάποιο mobile malware, το οποίο μπορεί να προκαλέσει απώλεια δεδομένων, να παρέμβει στη λειτουργία της συσκευής και να προκαλέσει διακοπές λειτουργίας και άλλα.

Κίνδυνοι από την πρόσβαση σε μη ασφαλή sites

Τα προβλήματα ασφαλείας που σχετίζονται με την πρόσβαση σε μη ασφαλείς δικτυακούς τόπους, μπορούν να οδηγήσουν σε εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού ή να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες.

Phishing επιθέσεις

Οι επιθέσεις phishing αποσκοπούν στην εξαπάτηση των χρηστών για να αποκαλύψουν τα credentials τους ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Οι επιτιθέμενοι μπορεί να στέλνουν email ή SMS με κακόβουλους συνδέσμους για να καταφέρουν τα παραπάνω.

Wi-Fi

Τέλος, τα κινητά τηλέφωνα είναι επίσης ευάλωτα σε επιθέσεις μέσω Wi-Fi, όπου οι επιτιθέμενοι μπορούν να παρεμβαίνουν στην κυκλοφορία των δεδομένων ή να παρακολουθούν την επικοινωνία του χρήστη. Αυτό είναι ακόμα πιο πιθανό αν είστε συνδεδεμένοι σε ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi.

Ευπάθειες

Οι επιτιθέμενοι μπορούν να εκμεταλλευτούν πιθανές ευπάθειες στις συσκευές για να πάρουν τον έλεγχό τους.

Δείτε επίσης: Phishing επιθέσεις: Τι είναι και πώς επιτίθενται συνήθως οι hackers;

Ransomware

Το Ransomware μπορεί να επηρεάσει και mobile συσκευές πέρα από υπολογιστές. Το Ransomware κρυπτογραφεί αρχεία και καταλόγους, σας κλειδώνει έξω από το τηλέφωνό σας και απαιτεί πληρωμή σε κρυπτονομίσματα για να σας δώσει ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Πώς να προστατευτείτε

Η προστασία της κινητής σας συσκευής απαιτεί τη λήψη βασικών μέτρων ασφαλείας.

Το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σύστημα και όλες οι εφαρμογές είναι ενημερωμένες.

Αυτές οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν διορθώσεις ασφαλείας, που αντιμετωπίζουν ευπάθειες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι hackers. 

Έπειτα, η εγκατάσταση ενός ισχυρού λογισμικού ασφαλείας είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της προστασίας της συσκευής σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά το κλειδί είναι να βρείτε μία που προστατεύει από ιούς, malware και άλλες απειλές, και ταυτόχρονα να μην επηρεάζει σημαντικά την απόδοση της συσκευής σας. 

Επιπλέον είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σας και, όπου είναι δυνατόν, έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Ένας ισχυρός κωδικός αποτελείται από ένα συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και χαρακτήρων. Όσον αφορά στο 2FA, αναφέρεται σε έναν extra κωδικό, που πρέπει να εισαχθεί μετά το κανονικό password για να αποκτήσετε πρόσβαση. Αυτός ο κωδικός μιας χρήσης μπορεί να έρχεται στο κινητό σας μέσω SMS ή μέσω μιας εφαρμογής authenticator και δυσκολεύει τους hackers να μπουν στο λογαριασμό ακόμα και αν έχει κλαπεί το κανονικό password.

Δείτε επίσης: Gaming & Κυβερνοασφάλεια: Κίνδυνοι και τρόποι προστασίας

Πολύ βασικό είναι να προσέχετε και τις εφαρμογές που κατεβάζετε. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις άδειες που ζητά να αποκτήσει μια εφαρμογή πριν την εγκαταστήσετε, καθώς κακόβουλες εφαρμογές μπορούν να απαιτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες από ό,τι χρειάζονται πραγματικά. Επίσης, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, οι κακόβουλες εφαρμογές συνδέονται με τη μόλυνση της mobile συσκευής με διάφορους τύπους κακόβουλου λογισμικού. 

Να είστε προσεκτικοί με τα μηνύματα, τα emails και τις κλήσεις που λαμβάνετε. Οι επιτιθέμενοι μπορεί να μιμούνται φίλους σας ή γνωστές υπηρεσίες και εταιρείες για να σας αποσπάσουν πληροφορίες. Μη δίνετε προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες μέσω τηλεφώνου και μην κάνετε κλικ σε συνημμένα ή συνδέσμους σε μηνύματα που δεν περιμένετε.

Ακόμα, αποφύγετε τη σύνδεση της συσκευής σε δημόσιο δίκτυο WiFi, καθώς μπορεί να παρακολουθείται η δραστηριότητά σας. Αν χρειαστεί να συνδεθείτε, μην εισάγετε προσωπικά στοιχεία και τραπεζικά credentials.

Τέλος, χρησιμοποιήσετε ένα PIN ή μια βιομετρική μέθοδο ελέγχου ταυτότητας για να κλειδώσετε τη συσκευή σας, ώστε να μην μπορεί να την ανοίξει ο οποιοσδήποτε. Πέρα από τις ψηφιακές, υπάρχουν και οι φυσικές απειλές!