Η Apple θα ανακοινώσει σύντομα αλλαγές στην πολιτική της για να συμμορφωθεί με τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Αγορές στην Ευρώπη, με καθορισμένη προθεσμία εφαρμογής τον Μάρτιο. Ο Κανονισμός για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) θα αναγκάσει την Apple να επιτρέπει την πλευρική εγκατάσταση εφαρμογών στο iPhone, με σκοπό τη μείωση του μονοπωλιακού ελέγχου της Αpple στο λογισμικό του iOS.

Δείτε επίσης: VisionOS: Νέα beta έκδοση για developers θα φέρει το App Store

Ωστόσο, η ακριβής εξέλιξη αυτού παραμένει αμφίβολη. Το Wall Street Journal πιστεύει ότι έχει ενδοιασμούς για τα σχέδια της Apple. Αν και οι εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες εκτός του App Store για πρώτη φορά, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αpple παραμένει πρόθυμη να επιβάλλει τέλη και να διενεργεί διαδικασίες αξιολόγησης για τις εφαρμογές που θα είναι δυνατό να εγκατασταθούν από πηγές εκτός του App Store.

Δεν είναι σαφές εάν τα τέλη θα είναι προμήθεια με βάση τα έσοδα, ακριβώς όπως οι προμήθειες Αγοράς.

Για εξωτερικούς συνδέσμους προς εναλλακτικά συστήματα πληρωμής στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Apple ζητά από τους προγραμματιστές να καταβάλουν προμήθεια 27% – παρόλο που πολλοί προγραμματιστές αρχικά νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν την προμήθεια 30% της Apple μη χρησιμοποιώντας την Αγορά εντός των Εφαρμογών.

Είναι επίσης ασαφές πώς σκοπεύει η Apple να αξιολογήσει τις εφαρμογές που δεν διανέμονται μέσω του App Store. Αν όμως η έκθεση είναι ακριβής, υπονομεύει μεγάλο μέρος των αρχικά προβλεπόμενων αντιανταγωνιστικών περιορισμών από τον DMA. Η Αpple θα εξακολουθεί να είναι στο τιμόνι, ελέγχοντας το λογισμικό που τρέχει στο iPhone και εισπράττοντας τέλη από κάθε εφαρμογή.

Δείτε ακόμα: Η Apple αφαιρεί 100 εφαρμογές τύπου ChatGPT από το App Store της Κίνας

Από τεχνική άποψη, η Apple μπορεί να κάνει σχεδόν οτιδήποτε επιθυμεί, αλλά παραμένει να δούμε κατά πόσο η υλοποίηση της Αpple θα είναι αποδεκτή από τους νομοθέτες.

Το Digital Markets Act είναι κάπως ασαφές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι λεγόμενες εταιρείες “gatekeeper” επιτρέπεται να συμμορφωθούν. Είναι πιθανό ότι μετά την καταληκτική ημερομηνία του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε πρόσθετες απαιτήσεις και επιβολές. Επομένως, η Apple ενδέχεται να μην μπορεί να διατηρήσει το περιοριστικό έλεγχό της για αόριστο χρονικό διάστημα. (Στις ΗΠΑ, η Epic Games

υποβάλλει επί του παρόντος έφεση στο δικαστήριο για το απαιτούμενο ποσοστό 27% της Apple για εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής.)

Αναμένεται ότι η Apple θα ανακοινώσει επίσημα το iOS 17.4, το οποίο θα περιλαμβάνει δυνατότητες για πλευρική φόρτωση στην Ευρώπη, εντός του επόμενου διαστήματος.

Δείτε επίσης: Apple: Ενδέχεται να διαιρέσει το App Store της σε δύο μέρη

Το Apple App Store είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που παρέχει εφαρμογές για συσκευές iOS και Mac. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν εφαρμογές απευθείας στις συσκευές τους μέσω της πλατφόρμας. Οι προγραμματιστές μπορούν να υποβάλουν τις εφαρμογές τους στο App Store μέσω του Apple Developer Program. Οι εφαρμογές υπόκεινται σε μια διαδικασία ελέγχου ποιότητας πριν από τη δημοσίευση, για να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλείς και συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Apple.

Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν εφαρμογές βάσει κατηγορίας, δημοφιλίας, πρόσφατων ενημερώσεων, αξιολογήσεων χρηστών και άλλων παραγόντων. Επίσης, μπορούν να αγοράσουν εφαρμογές ή να κάνουν in-app αγορές μέσω του App Store. Το App Store παρέχει επίσης ενημερώσεις για τις εφαρμογές. Οι χρήστες μπορούν να ενημερώσουν τις εφαρμογές τους αυτόματα ή χειροκίνητα. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να διαχειριστούν τις εφαρμογές τους, όπως η διαγραφή ή η μετακίνηση τους, μέσω της συσκευής τους.

Πηγή: 9to5mac