Με έναν ενσωματωμένο αναλογικό-ψηφιακό μετατροπέα η αλλιώς DAC, αυτά τα νέα μοντέλα από ενσύρματα ακουστικά καθιστούν έτοιμο κάθε τηλέφωνο για το Apple Music Hi-Res Lossless.

Πέρασαν πάνω από επτά χρόνια από τότε που η Apple βρήκε το “θάρρος” να αφαιρέσει την υποδοχή ακουστικών 3.5mm από το iPhone, αναγκάζοντας έτσι τα ασύρματα ακουστικά στο προσκήνιο. Μέχρι σήμερα, η ακρόαση μουσικής υψηλής ανάλυσης σε ένα τηλέφωνο συνήθως σημαίνει αναζήτηση για ένα σπάνιο τηλέφωνο με υποδοχή 3.5mm ή αποδοχή της νέας σου ζωής με dongle. Ξαφνικά, ένα νέο είδος ενσύρματων ακουστικών έχει εμφανιστεί και υπόσχεται ποιοτικό ήχο σε οποιοδήποτε τηλέφωνο χωρίς την ανάγκη για dongle. Φυσικά, υπάρχει και ένα μάρκετινγκ όρος που το συνοδεύει: True Lossless Earphones (TLE).

Δείτε επίσης: Vision Pro: Η Apple έχει ήδη πουλήσει έως και 180.000 ακουστικά

Είναι πιθανόν να μην έχετε ακούσει για την Questyle, αλλά η εταιρεία φτιάχνει εξοπλισμό HiFi για χρόνια. Τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία δοκίμασε κάτι διαφορετικό με τα NHB12 Lightning ενσύρματα ακουστικά της. Τα ακουστικά σε στυλ in-ear monitor (IEM) περιλαμβάνουν έναν αναλογικό-ψηφιακό μετατροπέα (DAC) που μπορεί να χειριστεί αρχεία υψηλής ανάλυσης Hi-Res Lossless του Apple Music (192kHz/24-bit). Πριν από την CES αυτό το μήνα, η εταιρεία κυκλοφόρησε μια έκδοση USB-C – τα NHB15 στην τιμή των 350 δολαρίων – φέρνοντας το ψηφιακό ακουστικό υψηλής ανάλυσης all-in-one σχεδόν σε κάθε άλλο τηλέφωνο, tablet ή PC.

Questyle NHB12

Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του NHB15, η ανταγωνιστική εταιρεία Hidizs υποστήριξε ότι το δικό της μοντέλο ST2 Pro, με τον ενσωματωμένο του DAC, ήταν το πρώτο ψηφιακό IEM υψηλής ανάλυσης στον κόσμο. Δεν είναι ακόμη μια τάση, αλλά αναμένεται ένα μικρό κύμα παρόμοιων προϊόντων να ακολουθήσει και δεν είμαι σίγουρος αν έχει σημασία ποιος ήταν ο πρώτος. Πιο ενδιαφέρον είναι ότι, με τα iPhone να μεταβαίνουν στο USB-C και με επιλογές plug-and-play υψηλής ανάλυσης στο τραπέζι, όλα τα συστατικά είναι εκεί για μια μικρό αναβίωση των ενσύρματων ακουστικών – αν και δεν πιστεύω ότι θα διαρκέσει και θα φτάσουμε σε αυτό αργότερα.

Hidizs st2 pro

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα ακουστικά USB-C έχουν κάποιον τύπο DAC μέσα τους, αλλά σπάνια είναι ικανά για υψηλή ανάλυση και ποιότητα ήχου. Ο όρος “υψηλή ανάλυση” είναι ένας ευρύς όρος, αλλά εδώ ακολουθούμε τη γλώσσα της Apple, η οποία είναι οτιδήποτε άνω των 48kHz. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες εταιρείες HiFi έχουν κυκλοφορήσει καλώδια USB-C με ενσωματωμένους DAC που υποστηρίζουν υψηλότερες αναλύσεις. Η Queststyle και η Hidizs απλώς το πηγαίνουν στον επόμενο λογικό συμπέρασμα συνδυάζοντας τα πάντα – αυτό είναι αυτό που τα καθιστά πιο ενδιαφέροντα για τον ακροατή που ενδιαφέρεται ελαφρώς για τον ήχο.

Δείτε επίσης: Η Shokz Ανακοινώνει τα OpenSwim Pro: Τα Νέα Αδιάβροχα Ακουστικά για Άθληση

Έχουν δοκιμαστεί αρκετά αυτόνομα DAC με την πάροδο τον ετών και η υψηλή ποιότητα ήχου που παρέχουν εκτιμάται γενικότερα, αλλά η αλήθεια να λέγεται είναι δύσκολο να βρεθεί ένα που θα χρησιμοποιούταν άνετα εν κινήσει. Υπάρχουν μερικοί που πλησιάζουν, όπως το φανταστικό DragonFly Cobalt της AudioQuest ή το λεπτό Onyx της THX, αλλά όλα απαιτούν κάτι που λέγεται καλωδίωση μεταξύ του τηλεφώνου και των ακουστικών σας – και μέχρι τότε θα ο μέσος χρήστης απλά θα έπιανε τα καλύτερα ασύρματά του και θα τελείωνε η υπόθεση. Το NHB15 όμως, θα μπορούσαμε να το δούμε διαφορετικά.

Η εμπειρία δεν είναι πιο περίπλοκη από το να συνδέετε ένα συνηθισμένο ζευγάρι ακουστικών 3.5mm. Ο DAC δεν είναι αόρατος. Αρχικά, θα μπορούσατε να νομίζετε ότι βρίσκεται στη γραμμή ελέγχου των μέσων στυλ yoke. Πράγματι, αν αυτό είχε κουμπιά, θα ολοκληρώνονταν η αίσθηση και θα προσέθετε βολική λειτουργικότητα, αλλά για τώρα είναι αποκλειστικά εκεί για να μετατρέψει τη μουσική σας. Τα LED σας ενημερώνουν αν ακούτε μουσική χωρίς απώλειες (ένα φωτισμένο) ή αν ζείτε την πραγματική απώλεια (δύο φωτισμένα). Είναι μια ελάχιστη αλλά αποτελεσματική προσέγγιση.

Ρυθμίσεις Apple Music Hi-Res Lossless.

Ας αγνοήσουμε ότι τα φθηνότερα ενσύρματα ακουστικά 3.5mm που μπορείτε να αγοράσετε στο Amazon θεωρητικά είναι επίσης πραγματικά ακουστικά χωρίς απώλειες, αλλά το TLE δεν είναι ένας εντελώς άχρηστος όρος. Αν μπορέσει να γίνει το ισοδύναμο του “UHD” αλλά για ακουστικά USB-C, με ένα ελάχιστο επιβεβαιωμένο επίπεδο υποστήριξης ήχου υψηλής ανάλυσης – οποιαδήποτε άνω του τυπικού απώλεια της Apple (48kHz) ίσως, αυτό είναι αρκετά χρήσιμο.

Δείτε επίσης: Η JBL αναβαθμίζει τη δημοφιλή σειρά ηχείων Bluetooth

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το NHB15 της Questyle κάνει καλή δουλειά με τη μουσική. Ακούγοντας μέσω του Qobuz, δεν έβλεπα πάντα δύο LED, χάρη στην ποικιλία των “χωρίς απώλειες” ρυθμίσεων στην πλατφόρμα, αλλά ήταν παιχνιδιάρικο να ακούω πρώτα τον ήχο και μετά να γυρίζω τον DAC για να δω πόσα φώτα ήταν αναμμένα και αν προέβλεψα σωστά. Συνήθως δεν το έκανα, αλλά ίσως αυτό να είναι μια μαρτυρία του πόσο καθαρά ακούγονται αυτά. Το NHB15 είναι αρκετά ουδέτερο και λιγότερο βαρύ στα μπάσα από ένα τυπικό ζευγάρι Beats, με τη σωστή ποσότητα φωτεινότητας στις υψηλότερες συχνότητες.

Για κάτι με το δικό του DAC/ενισχυτή, η μέγιστη ένταση δεν είναι τόσο δυνατή όσο θα αναμένατε, αλλά είναι αρκετή. Ακόμη και όταν ακούτε μουσική streaming μέσω του Spotify, που δεν προσφέρει καθόλου μουσική χωρίς απώλειες αυτή τη στιγμή, αυτά τα IEM δίνουν μια αίσθηση χώρου που είναι απίθανο να βρείτε με ακουστικά Bluetooth.

Δυσκολότερο είναι να καθοριστεί αν αυτά είναι καλά IEM με έναν ωραίο DAC, έναν καλό DAC με καλούς οδηγούς συνδεδεμένους ή κάτι ανάμεσα. Ευτυχώς, η Questyle περιλαμβάνει ένα συνηθισμένο καλώδιο 3.5mm στο κουτί, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα NHB15 με όλες σας τις συσκευές ή να κάνετε την άμεση σύγκριση μόνοι σας. Τουλάχιστον για τα αυτιά του μέσου χρήστη και όχι ενός Audiophile, τα κομμάτια του Spotify  θα ηχήσουν το ίδιο καλά μέσω της αξιόπιστης σύνδεσης. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καλώδιο DAC του NHB15 με οποιαδήποτε IEMs, αρκεί να έχουν τον συνδετήρα 2-pin, οπότε είναι μια ευέλικτη ιδέα, αν τίποτα άλλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές ανταγωνιστικές προσπάθειες για να φέρουν τα ασύρματα ακουστικά στο ίδιο επίπεδο με τις ενσύρματες επιλογές. Η οικογένεια κωδικοποιητών της Qualcomm είναι η πιο γνωστή, με τον τελευταίο AptX Lossless να έχει την τεχνική ισχύ για να κάνει μια πολύ καλή δουλειά, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν πολλά τηλέφωνα ή ακουστικά (και χρειάζεστε και τα δύο) που το υποστηρίζουν.

Έπειτα, υπάρχει η πρώτη κυκλοφορία των ακουστικών βασισμένων σε τεχνολογία MEMS. Αυτοί οι “stereo” drivers δεν σχεδιάστηκαν ειδικά για ασύρματα ακουστικά, αλλά η εταιρεία xMEMS από την Καλιφόρνια πωλεί την τεχνολογία της με την υπόσχεση ότι προσφέρει μια HiFi εμπειρία ανεξάρτητα από βαρετά πράγματα όπως οι κωδικοποιητές. Τα πρώτα προϊόντα στην αγορά δείχνουν κάποια υποσχετικά αποτελέσματα, αλλά πιθανόν να πρέπει να περιμένουμε μέχρι το επόμενο έτος για να δούμε τα ακουστικά βασισμένα σε τεχνολογία MEMS να φτάσουν στο πλήρες δυναμικό τους.

Το ερώτημα παραμένει, λοιπόν, ποιος θα ήθελε αυτά;

Ο μέσος άνθρωπος που πληρώνει για μια κανονική streaming υπηρεσία δεν χρειάζεται έναν DAC υψηλής ανάλυσης. Ο μέσος audiophile ίσως ενδιαφέρεται, αλλά τότε ανταγωνίζεται με αφιερωμένους φορητούς DAC και ακουστικά που φέρνουν οι ίδιοι, και για αυτό το κοινό, η ευκολία δεν είναι τόσο σημαντικό σημείο πώλησης. Το μόνο συμπέρασμα είναι ότι προορίζονται για πιθανώς έναν μέσο χρήστη σας και εσάς. Δεν με πειράζουν τα καλώδια αν η ανταλλαγή είναι καλύτερος, πιο δυνατός ήχος, και αυτό ακριβώς κάνουν αυτά τα ενσύρματα ακουστικά.

Πηγή: engadget.com