Εάν εκτελείτε τον περιηγητή Chrome στα Windows 10 ή 11 και ξαφνικά ανακαλύψατε ότι εκτελείτε τον Microsoft Edge αντί για αυτόν, δεν είστε μόνοι. Ο Tom Warren του The Verge αναφέρει ότι αυτός και πολλοί άλλοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα φόρουμ υποστήριξης της Microsoft έχουν ξαφνικά ανακαλύψει ότι οι συνεδρίες περιήγησης του Chrome αναπαράγονται μυστηριωδώς στον Edge.

Δείτε επίσης: Ο Chrome δοκιμάζει μια επιλογή για την ενεργοποίηση του address bar στο κάτω μέρος στο iOS

Χωρίς επίσημο σχόλιο από τη Microsoft, ο Warren υποθέτει ότι η αλλαγή καρτελών συνέβη εξαιτίας ενός σφάλματος ή ενός άκομψα περασμένου διαλόγου που ενεργοποιεί μια λειτουργία στο Edge που προορίζεται να διευκολύνει την αλλαγή προγράμματος περιήγησης. Η ρύθμιση, προσβάσιμη με την πληκτρολόγηση edge://settings/profiles/importBrowsingData στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης, προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής πρόσφατων δεδομένων περιήγησης από το Chrome κάθε φορά που εκκινείτε το Edge, σε αντίθεση με τη μία φορά που προσφέρει εισαγωγή δεδομένων για το Firefox.

Υποθέτοντας ότι πρόκειται για ένα σφάλμα, αυτό το πρόβλημα εισαγωγής δεδομένων είναι δύσκολο να διακριθεί από ορισμένες πραγματικά επίσημες, εύκολες τακτικές της Microsoft για την προώθηση του Edge.

Η Microsoft έχει χρησιμοποιήσει επίσης ειδοποιήσεις συστήματος, ειδικά μηνύματα εμφάνισης του Edge και μηνύματα πλήρους οθόνης μετά την ενημέρωση για “συνιστώμενες ρυθμίσεις περιηγητή” προκειμένου να πείσει τους χρήστες των Windows να χρησιμοποιούν το Edge και το Bing.

Δείτε ακόμα: Σύντομα η Microsoft θα ξεφορτωθεί μια σειρά χαρακτηριστικών από τον Edge

Ο Edge βασίζεται στην ίδια μηχανή περιήγησης Chromium όπως το Chrome και οι περισσότεροι χρήστες πιθανότατα δεν θα παρατηρήσουν μεγάλη διαφορά στον τρόπο που απεικονίζονται οι περισσότερες σελίδες σε οποιονδήποτε από τους δύο περιηγητές. Ωστόσο, το Edge επικεντρώνεται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Microsoft, ξεκινώντας με έναν λογαριασμό Microsoft, αλλά επεκτείνεται επίσης σε κωδικούς κουπονιών και άλλες ειδοποιήσεις αγορών, το σύνολο εφαρμογών Microsoft 365 και εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης όπως ο Image Designer

και ο chatbot Copilot.

Τον τελευταίο καιρό, η Microsoft έχει γίνει πιο επιθετική όσον αφορά τον τρόπο που προωθεί, από την είσοδο στον λογαριασμό της Microsoft μέχρι τις συνδρομές στο Microsoft 365 και Game Pass. Αυτό έχει κάνει μία “καθαρή” εγκατάσταση των Windows να φαίνεται πολύ λιγότερο καθαρή από ό,τι ήταν παλιότερα. Αν αυτή η μεταφορά δεδομένων του Edge είναι ένα σφάλμα, είναι ανησυχητικό που δεν είναι αμέσως προφανές αν πρόκειται για ένα σφάλμα ή κάτι που έκανε η Microsoft εσκεμμένα.

Το Microsoft Edge προσφέρει μια σειρά από προηγμένες λειτουργίες που βελτιώνουν την εμπειρία περιήγησης του χρήστη. Μία από αυτές είναι η λειτουργία ‘Συλλογές‘, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να οργανώνουν και να αποθηκεύουν πληροφορίες από διάφορες ιστοσελίδες σε μια ενιαία τοποθεσία. Επιπλέον, το Microsoft Edge περιλαμβάνει τη λειτουργία ‘Βελτιωμένη Προστασία Απορρήτου‘, η οποία παρέχει στους χρήστες έλεγχο επί των δεδομένων που συλλέγονται από τις ιστοσελίδες και χρησιμοποιούνται για διαφημίσεις.

Δείτε επίσης: Microsoft Edge Workspaces: Διαθέσιμο σε περιορισμένη δημόσια προεπισκόπηση

Το Microsoft Edge επίσης διαθέτει τη λειτουργία ‘Επέκταση Προσθηκών‘, που επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν επεκτάσεις από το Microsoft Store ή από το Chrome Web Store, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία. Μια άλλη προηγμένη λειτουργία είναι η ‘Ενσωματωμένη Αναζήτηση με Microsoft Bing‘, η οποία προσφέρει στους χρήστες γρήγορη και αποτελεσματική αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Τέλος, το Microsoft Edge περιλαμβάνει τη λειτουργία ‘Κατάσταση Εργασίας‘, η οποία διευκολύνει την προβολή και τη διαχείριση πολλαπλών καρτελών και παραθύρων, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα του χρήστη.

Πηγή: arstechnica