Οι επιστήμονες έχουν κάνει νέες ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την φόρτιση των μπαταριών σε λίγα μόλις λεπτά.

Δείτε επίσης: Harvard: Παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνηση που φορτίζουν σε 10 λεπτά

Οι νέες καινοτομίες στη χημεία και τον σχεδιασμό των μπαταριών έχουν επιτρέψει τη δημιουργία μπαταριών που μπορούν να φορτίσουν σε πέντε λεπτά – πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη στην αγορά – ενώ παράλληλα παραμένουν σταθερές κατά τη χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ευρεία υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, μεταξύ άλλων καθιστώντας τα φθηνότερα, καθώς και στην ανάπτυξη άλλων πιο βιώσιμων τρόπων χρήσης της τεχνολογίας.

Ένα έργο από το Πανεπιστήμιο Cornell ανακάλυψε ότι το ίνδιο – ένα υλικό που κυρίως χρησιμοποιείται για τη δημιουργία επικαλύψεων για οθόνες και ηλιακούς πίνακες – μπορεί επίσης να επιτρέψει μπαταρίες που φορτίζονται γρήγορα και διατηρούν την αποθήκευσή τους. Διαθέτει μια συγκεκριμένη συνδυαστική ιδιότητα που του επιτρέπει να φορτίζεται γρήγορα, χωρίς να χάνει αυτήν την φόρτιση.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η νέα ανακάλυψη μπορεί να καταστήσει τις μπαταρίες μικρότερες και πιο αποδοτικές. Ωστόσο, σημειώνουν ότι απαιτείται ακόμη περισσότερη εργασία: το ίνδιο είναι βαρύ, επομένως ίσως ήταν καλύτερο να βρεθεί ένα άλλο υλικό που να έχει μερικά από τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά χωρίς το ίδιο βάρος.

Δείτε ακόμα: Zeekr: Η νέα «Χρυσή Μπαταρία» προσθέτει 500 χιλιόμετρα εμβέλειας

Οι μπαταρίες με γρήγορη φόρτιση μπορούν να μετασχηματίσουν μια ευρεία γκάμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πολλοί οδηγοί αναφέρουν ότι υποφέρουν από αγωνία για την αυτονομία, ή τον φόβο για το πόσο καιρό θα κρατήσει η μπαταρία τους, το οποίο επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η φόρτιση τέτοιων οχημάτων μπορεί να σημαίνει μακρές αναμονές ενώ το αυτοκίνητο

είναι συνδεδεμένο.

Έτσι, γίνονται ευρείας κλίμακας ερευνητικά έργα με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία φόρτισης. Τα νέα ευρήματα της έρευνας από το Cornell παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα με την ανακάλυψη μιας άλλης καινοτομίας από μηχανικούς του Εθνικού Εργαστηρίου Brookhaven του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, η οποία βελτιώνει σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο μπορούν να φορτίζονται οι μπαταρίες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προσθήκη μιας ουσίας που ονομάζεται νιτρικό ασβέστιο σε ένα μέρος της μπαταρίας βελτιώνει δραματικά τον ρυθμό φόρτισης των μπαταριών με λίθιο μετάλλου, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν μια μακρά διάρκεια ζωής.

Η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη είναι μέρος του Battery500 Consortium, μιας συνεργασίας εργαστηρίων και πανεπιστημίων που αποσκοπεί στη δημιουργία μπαταριών με ενεργειακή πυκνότητα 500 watt-hours ανά κιλό – περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό που είναι διαθέσιμο σήμερα.

Δείτε επίσης: Toyota: Έχουμε κάνει μια σημαντική τεχνολογική ανακάλυψη για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων

Αυτό δεν θα ήταν δυνατό με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αντ’ αυτού, οι επιστήμονες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλες με μεταλλικό λίθιο – οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα ενέργειας, αλλά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας φαινομενικής επιλογής μεταξύ γρήγορης φόρτισης ή μπαταριών που μπορούν να έχουν μακρά διάρκεια ζωής.

Πηγή: celsius nitrate