Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Letitia James, έκανε μήνυση στη Citibank, καθώς κατηγορεί την εταιρεία για αδυναμία να υπερασπιστεί τους πελάτες από hackers και απάτες. Ταυτόχρονα, η εταιρεία κατηγορείται για τη μη αποζημίωση των θυμάτων, μετά την κλοπή εκατομμυρίων από τους λογαριασμούς τους.

Η αγωγή κατά της Citibank αναφέρει ότι η άρνηση να αποζημιώσει τα θύματα συνιστά παραβίαση του νόμου περί Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Χρημάτων (EFTA), που επιβάλλει στις τράπεζες και τις χρηματοοικονομικές εταιρείες να αποζημιώνουν τους πελάτες για τυχόν απώλεια ή κλοπή χρημάτων μέσω παράνομων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Citibank παρέχει online και mobile banking επιλογές για τραπεζικά εμβάσματα και είναι υποχρεωμένη να αποζημιώνει τα θύματα απάτης. Ωστόσο, η εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι η Citibank εκμεταλλεύτηκε μια συγκεκριμένη εξαίρεση στο πλαίσιο αυτών των κανονισμών, αποφεύγοντας τις αποζημιώσεις και προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές για τους καταναλωτές της Νέας Υόρκης, ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.

Δείτε επίσης: Οι καταναλωτές νιώθουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα απάτης

Οι τράπεζες υποτίθεται ότι είναι το πιο ασφαλές μέρος για την αποθήκευση χρημάτων, ωστόσο η αμέλεια της Citi επέτρεψε στους απατεώνες να κλέψουν εκατομμύρια δολάρια από εργατικούς ανθρώπους“, δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας.

Πολλοί Νεοϋορκέζοι βασίζονται στο online banking για να πληρώσουν λογαριασμούς ή να αποταμιεύσουν, και εάν μια τράπεζα δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους λογαριασμούς των πελατών της, αποτυγχάνουν στο πιο βασικό τους καθήκον. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αποτυχία της Citi να προστατεύσει και να αποτρέψει την κλοπή εκατομμυρίων δολαρίων από λογαριασμούς πελατών και το γραφείο μου δεν θα διαγράψει την παράνομη συμπεριφορά από μεγάλες τράπεζες“.

Η έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Citibank προστατεύει τους πελάτες από απατεώνες και hackers διαπίστωσε ανεπάρκεια στην απόκριση σε πιθανές “κόκκινες σημαίες” που υποδεικνύουν δόλια δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, τα συστήματα της τράπεζας δεν αντέδρασαν αποτελεσματικά σε χρήστες που χρησιμοποιούσαν μη αναγνωρισμένες συσκευές, είχαν πρόσβαση από νέες τοποθεσίες ή άλλαζαν τα credentials.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μήνυση, η Citibank απέτυχε να επισημάνει και να αποτρέψει προσπάθειες μεταφοράς κεφαλαίων από πολλούς λογαριασμούς σε έναν μόνο λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο, οι hackers μπορούν να μεταφέρουν εύκολα και γρήγορα τα λεφτά των θυμάτων.

Η καταγγελία υπογραμμίζει και την αποτυχία της Citibank να ξεκινήσει άμεσα έρευνες ή να αναφέρει δόλιες δραστηριότητες στις αρχές επιβολής του νόμου μετά την υποβολή παραπόνων από πελάτες.

Δείτε επίσης: Instagram: Ο παράδεισος των scammers

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της Citibank φέρεται να παραπλάνησαν τα θύματα απατών σχετικά με την ασφάλεια των κεφαλαίων τους και είχαν υποσχεθεί επιστροφή των κλεμμένων κεφαλαίων χωρίς να λάβουν άμεσα μέτρα.

Μέσω αυτής της αγωγής, η Γενική Εισαγγελέας επιδιώκει να σταματήσει τις παραπλανητικές πρακτικές της Citi και να την αναγκάσει να δώσει αποζημίωση στα θύματα.

Σύμφωνα με το BleepingComputer, η Citibank έκανε την εξής δήλωση σχετικά με τη αγωγή:

“Η Citi ακολουθεί πιστά όλους τους νόμους και τους κανονισμούς που σχετίζονται με τα τραπεζικά εμβάσματα και εργάζεται εξαιρετικά σκληρά για να αποτρέψει απειλές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους πελάτες και τους βοηθά να ανακτήσουν αποζημιώσεις όταν είναι δυνατόν. Οι τράπεζες δεν είναι υπεύθυνες για τους πελάτες όταν αυτοί οι πελάτες ακολουθούν τις οδηγίες των εγκληματιών και οι τράπεζες δεν μπορούν να δουν καμία ένδειξη ότι οι πελάτες εξαπατώνται. Ωστόσο, δεδομένης της αύξησης της ηλεκτρονικής απάτης σε ολόκληρο τον κλάδο τα τελευταία χρόνια, έχουμε λάβει προληπτικά μέτρα για την προστασία των λογαριασμών των πελατών μας με κορυφαία πρωτόκολλα ασφαλείας, εργαλεία πρόληψης απάτης, σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις πιο πρόσφατες απάτες και αύξηση της ευαισθητοποίησης των πελατών και εκπαίδευση. Οι ενέργειές μας έχουν μειώσει σημαντικά τις απώλειες και παραμένουμε δεσμευμένοι να επενδύουμε σε μέτρα πρόληψης απάτης για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να προστατεύσουν τους λογαριασμούς τους από αναδυόμενες απειλές“.

Δείτε επίσης: ΕΛΤΑ: Phishing scam στοχεύει χρήστες iOS

Οι κατηγορίες εναντίον της Citibank σχετικά με την ελλιπή προστασία των πελατών της από κυβερνοεγκλήματα δεν είναι μόνο νομική υπόθεση. Θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίπτωση στην εικόνα της εταιρείας μέσα στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Κάθε τράπεζα και χρηματοπιστωτικός οργανισμός πρέπει να διατηρεί την εμπιστοσύνη των πελατών. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και των οικονομικών συναλλαγών των πελατών είναι από τις βασικές προτεραιότητες. Εάν δεν μπορεί να προστατεύσει τους πελάτες από τυχόν επιθέσεις, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του

Οι κατηγορίες προς τη Citibank αναδεικνύουν αυτό το θέμα. Οι επιθέσεις κατά των πελατών βλάπτουν την εμπιστοσύνη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πελατών και να βλάψει την επιχειρηματική φήμη της τράπεζας. 

Η δημοσιότητα και η ευαισθησία του θέματος προσθέτουν ακόμα περισσότερο άγχος στην υπόθεση. Η επιθυμία της Citibank να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της και να διασφαλίσει την αναπόσπαστη δέσμευσή της στη συμμόρφωση με τους νομικούς κανονισμούς, προσθέτει σημαντική πίεση στην τράπεζα.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com