Ο αριθμός των οργανισμών που δέχθηκαν επιθέσεις ransomware αυξήθηκε κατά περισσότερο από διπλάσιο ανάμεσα στα έτη 2022 και 2023.

Αυτό συμβαίνει καθώς όλο και περισσότεροι απειλητικοί παράγοντες χρησιμοποιούν εκβιασμό για να κλέψουν δεδομένα, σύμφωνα με το SecurityWeek.

Επιπλέον, το ποσοστό όσων πλήρωσαν τα λύτρα που ζητούσαν οι hackers, αυξήθηκε από 68% σε 76% κατά την ίδια περίοδο, πιθανώς λόγω της αυξανόμενης δημοφιλίας της κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με έκθεση της Delinea.

Διαβάστε ακόμη: Johnson Controls: Η ransomware επίθεση κόστισε $ 27 εκατ.

Αυτές οι κερδοφορίες από την εκμετάλλευση με ransomware και τα ποσοστά πληρωμών παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μειωμένων δαπανών για την κυβερνοασφάλεια, ίσως λόγω της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης ransomware το 2022. Ερευνητές αναφέρουν ότι οι κίνητρα για επιθέσεις ransomware από επιχειρήσεις έχουν εξελιχθεί.

Η αύξηση του ποσοστού διείσδυσης δεδομένων από το 46% το 2022 στο 64% το 2023 αναδεικνύει τη σημαντικότητα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας των πληροφοριών για τις επιχειρήσεις. Οι επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, που επηρέασαν το 55% των οργανισμών, αποδεικνύουν τη συνεχή ανάγκη για ενίσχυση της ασφάλειας σε όλο το δίκτυο.

Η μείωση του αριθμού των θυμάτων απάτης από 69% σε 34% μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά ανάλογα με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν υιοθετηθεί. Ίσως οι οργανισμοί έχουν βελτιώσει την αντίληψή τους για τις απάτες και έχουν λάβει πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Ενδέχεται επίσης να έχουν επενδύσει περισσότερο σε τεχνολογίες ασφαλείας που προλαμβάνουν τις απάτες.

Εν γένει, αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για επενδύσεις σε κυβερνοασφάλεια, εκπαίδευση του προσωπικού, και συνεχή ενημέρωση των μέτρων ασφαλείας για να προστατεύονται οι επιχειρήσεις από τις αυξανόμενες κυβερνοαπειλές.

Πηγή: scmagazine.com