Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Apple για μεγάλες αλλαγές στο App Store λόγω των κανόνων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), η εταιρεία ανέφερε ότι ο αγοραστικός χώρος αντιπροσωπεύει το 7% των παγκόσμιων εσόδων του App Store.

Δείτε επίσης: Η Apple θα χρεώσει τους προγραμματιστές εάν προσφέρουν Sideloaded Apps

Ο επικεφαλής οικονομικός αξιωματούχος της εταιρείας, Luca Maestri, δήλωσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος αυτών των αλλαγών θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνουν οι προγραμματιστές για την υιοθέτηση διαφορετικών συστημάτων.

Λόγω του DMA, η Apple πρέπει να επιτρέπει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών και να επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν επεξεργαστές πληρωμών τρίτων. Η εταιρεία σχεδιάζει να επιβάλλει μια προμήθεια για πυρήνα τεχνολογίας εάν μια εφαρμογή ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ετήσιες λήψεις από διάφορα καταστήματα εφαρμογών.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, η Apple σημείωσε ένα ρεκόρ εσόδων του App Store. Τα συνολικά έσοδα από τις υπηρεσίες της εταιρείας ανήλθαν σε 23,1 δισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση 11% σε σχέση με πέρυσι.

Η Apple συνέχισε την αφήγησή της για την υπεράσπιση του App Store και του συστήματος προμήθειας του, υποστηρίζοντας ότι παρέχει την καλύτερη ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook τόνισε ότι η εταιρεία θα αποδυναμωθεί στην παροχή της καλύτερης εμπειρίας στους χρήστες λόγω αυτών των αλλαγών.

Στην ΕΕ, η Apple αναγκάστηκε επίσης να ανοίξει τον οικοσύστημα του προγράμματος περιήγησης επιτρέποντας σε άλλους περιηγητές να χρησιμοποιούν τη δική τους μηχανή αντί για το WebKit. Όταν οι χρήστες ενεργοποιήσουν τα iPhones τους μετά την ενημέρωση σε iOS 17.4, η εταιρεία θα εμφανίσει μία οθόνη εκκίνησης για να τους επιτρέψει να επιλέξουν έναν προεπιλεγμένο περιηγητή.

Δείτε ακόμα: VisionOS: Νέα beta έκδοση για developers θα φέρει το App Store

Φαίνεται ότι η Apple εξετάζει περισσότερες επιλογές για να αυξήσει τα έσοδα του App Store. Η εταιρεία θα επιτρέψει τη διανομή των υπηρεσιών streaming

παιχνιδιών σε αποθήκες παιχνιδιών μέσω cloud μέσω του App Store σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον, επεκτείνει την υποστήριξη για συστήματα αγορών εντός των εφαρμογών σε μικροπαιχνίδια, μικρές εφαρμογές, πρόσθετα και chatbots. Για παράδειγμα, το Netflix μπορεί πιθανώς να πωλεί μικροπαιχνίδια απευθείας μέσω της εφαρμογής. Και η OpenAI μπορεί να έχει ένα μηχανισμό για εγγραφή σε πληρωμένα GPTs.

Η αντίδραση της βιομηχανίας στις αλλαγές της Apple ήταν αυστηρή. Η Spotify αποκάλεσε το σχέδιο DMA της Apple “εκβιασμό“, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Epic Games το χαρακτήρισε ως “κακόβουλη συμμόρφωση” γεμάτη “άχρηστες χρεώσεις“. Την Πέμπτη, ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, εντάχθηκε στην ομάδα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας και δήλωσε ότι οι κανόνες της Apple για την DMA είναι “τόσο επιβαρυντικοί” που θα εκπλαγεί αν οι προγραμματιστές αποφασίσουν να συμμορφωθούν. Όπως αναφέρει το The Verge, αρκετοί προγραμματιστές έχουν επισημάνει ότι αν συμφωνήσουν με τις νέες προϋποθέσεις, θα πρέπει να πληρώσουν μια σημαντική χρέωση.

Η Συμμαχία για τη Δίκαιη Ανταγωνιστικότητα, μια ομάδα της βιομηχανίας με μέλη όπως η Epic Games, η Spotify, η Tile, η Basecamp και η Deezer, χαρακτήρισε τις αλλαγές της Apple ως ένα “σχέδιο μη συμμόρφωσης“.

Δείτε επίσης: Apple: Ενδέχεται να διαιρέσει το App Store της σε δύο μέρη
Ποια είναι η σημασία του Ψηφιακού Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιχειρήσεις;

Ο Ψηφιακός Νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα σημαντικό νομοθετικό μέτρο που αποσκοπεί στην καθοδήγηση της ψηφιακής αγοράς της ΕΕ. Αυτός ο νόμος έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, καθώς καθορίζει τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν οι ψηφιακές πλατφόρμες και οι υπηρεσίες.

Πρώτον, ο νόμος αποσκοπεί στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ψηφιακή αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα πρέπει να λειτουργούν με πιο δίκαιο και διαφανή τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Δεύτερον, ο νόμος προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών, εξασφαλίζοντας ότι οι χρήστες των ψηφιακών υπηρεσιών έχουν πρόσβαση σε δίκαιες και διαφανείς συνθήκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους καταναλωτές και, κατά συνέπεια, σε αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, ο Ψηφιακός Νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες υποχρεώσεις και να αναπτύξουν νέες λύσεις για να πληρούν τις απαιτήσεις του νόμου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καινοτομία και ανάπτυξη.

Πηγή: techcrunch