Οι χάκερς προσφέρουν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις των μεθόδων pig-butchering σε έτοιμα κιτ μέσω του dark web, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Sophos.

Μόλις οι εγκληματίες αποσπάσουν το μεγαλύτερο ποσό ψηφιακού νομίσματος από τα θύματά τους, αυξάνουν τα κεφάλαιά τους και μερικές φορές στερούν τις οικονομίες αθώων ανθρώπων.

Δείτε ακόμη: Facebook: Χάκερς χρησιμοποιούν κουτάβια για να αποσπάσουν χρήματα

“Ο Sean Gallagher, κύριος ερευνητής απειλών στη μονάδα έρευνας απειλών Sophos X-Ops της Sophos, δήλωσε ότι προσπαθούν να προσεγγίσουν και να έλθουν σε επαφή με τους ανθρώπους τη στιγμή που είναι πιο ευάλωτοι.”

Αυτή η απάτη/ scam, γνωστή ως “ευκαιρία εξοικονόμησης DeFi”, εξακολουθεί να διαδίδεται από απατεώνες που δημιουργούν προσωπικές σχέσεις με τα θύματα. Σε αυτή την περίπτωση, η οικονομική απάτη βασίζεται σε γνωστές εφαρμογές κρυπτονομισμάτων, καθώς προκαλούν λιγότερο υποψία ανάμεσα στα θύματα, εξήγησε ο Gallagher.

Τα θύματα πείθονται να επενδύσουν σε μια «ευκαιρία εξοικονόμησης DeFi», κατεβάζοντας μια νόμιμη εφαρμογή πορτοφολιού κρυπτογράφησης και εισάγοντας μια κακόβουλη διεύθυνση ιστού που παρέχεται από τον χάκερ. Μόλις οι χρήστες ανοίξουν την ιστοσελίδα, οι χάκερς αποκτούν πρόσβαση και κλέβουν χρήματα από το πορτοφόλι του θύματος, σύμφωνα με τη Sophos.

Δείτε επίσης: Χάκερς διακινούν κακόβουλο λογισμικό USB μέσω ιστότοπων

Οι απάτες DeFi σχετικά με τα κιτ αποταμίευσης περιλαμβάνουν μια ιστοσελίδα που συνδέεται με τα κρυπτογραφημένα πορτοφόλια των θυμάτων μέσω του blockchain Ethereum. Πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες παρέχουν επίσης υπηρεσία συνομιλίας, την οποία οι χάκερς μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δώσουν “τεχνική υποστήριξη” στα θύματά τους, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε.

Η εμπορευματοποίηση αυτής της απάτης έχει δώσει την ευκαιρία σε ένα ευρύ φάσμα απατεώνων να ενεργοποιηθούν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Παλιότερα, οι απατεώνες που εμπλέκονταν σε απάτες με pig-butchering συνήθως εντοπίζονταν σε εγκληματικά δίκτυα στη Νοτιοανατολική Ασία, με κύρια γλώσσα την κινέζικη. Πλέον, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται από ιστοσελίδες στην Ταϊλάνδη και τη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον Gallagher, με δεκάδες νέα κιτ να εμφανίζονται καθημερινά, οι απάτες DeFi είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος χώρος στο pig-butchering. Το πρόγραμμα αποταμίευσης DeFi αποφεύγει ορισμένα από τα τεχνικά εμπόδια των πιο παραδοσιακών τεχνικών pig-butchering, όπως η εγκατάσταση μιας προσαρμοσμένης εφαρμογής για κινητά.

Η διαδικασία των χάκερς δεν ολοκληρώνεται απλά μόλις αδειάσουν το πορτοφόλι των θυμάτων τους. Αντίθετα, οι εγκληματίες θα τους πουν ότι μπορούν να ανακτήσουν τα κεφάλαια προσθέτοντας περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με τον Sean Gallagher.

Διαβάστε ακόμη: Volt Typhoon: Η κινεζική ομάδα χάκερ απωθήθηκε αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει

Όταν ένα θύμα τελικά διακόπτει την επαφή, οι εγκληματίες του κάνουν ping σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Facebook, το WhatsApp και το Telegram. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι το κάνουν χρησιμοποιώντας τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν πιο ρεαλιστικά και πιστευτά αγγλικά μηνύματα.

Χρησιμοποιούν επίσης το ChatGPT για να δημιουργήσουν ένα μήνυμα κειμένου που λέει: «Γιατί έκοψες την επαφή μαζί μου;» Μου λείπεις. Σ’αγαπώ. Παρακαλώ επιστρέψτε», είπε ο Gallagher.

Πηγή: bloomberg.com