Το Wizz, μια εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είναι δημοφιλής μεταξύ των εφήβων στις ΗΠΑ, αφαιρέθηκε από το Apple App Store και το Google Play Store λόγω sextortion επιθέσεων.

Το Εθνικό Κέντρο για τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση ενημέρωσε τις Apple και Google σχετικά με την κατάχρηση της εφαρμογής και έπειτα ευχαρίστησε τις δύο εταιρείες στο X για την αφαίρεση της εφαρμογής Wizz από τα καταστήματα εφαρμογών τους.

Το Wizz είναι μια εφαρμογή τύπου Tinder για εφήβους (ηλικίας 13+) που ανήκει στη γαλλική Voodoo. Η Voodoo παρουσιάζει το Wizz ως έναν ασφαλή χώρο για εφήβους. Στο site της εξηγεί πώς η εταιρεία αποτρέπει τα πλαστά προφίλ και το προσβλητικό περιεχόμενο.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση του Network Contagion Research Institute (NCRI) ανέφερε το Wizz ως μία πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου σε ένα νέο κύμα οικονομικών – sextortion επιθέσεων, που στοχεύουν παιδιά και εφήβους στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η έκθεση του NCRI ανέφερε ότι το Wizz ήταν η τρίτη πιο χρησιμοποιούμενη εφαρμογή για sextortion απάτες, μετά το Instagram και το Snapchat.

Δείτε επίσης: Deepfake & Sextortion: Απατεώνες δημιουργούν ακατάλληλο περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τα social media σας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεκάδες ανήλικοι ανέφεραν ότι εξαναγκάστηκαν να παράγουν σεξουαλικό υλικό και εκβιάστηκαν στο Wizz. Παράλληλα υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών, που σχετίζονται με την προβολή πορνογραφικών διαφημίσεων σε ανηλίκους.

Το Wizz συνεργάζεται με την Apple και την Google

Στον λογαριασμό του στο Instagram, το Wizz είπε ότι η εφαρμογή “έκανε ένα διάλειμμα από τα καταστήματα εφαρμογών λόγω τεχνικού λάθους” και άρχισε να χρησιμοποιεί το hashtag #freewizz.

Σύμφωνα με το Infosecurity, ένας εκπρόσωπος της Voodoo είπε: “Η Apple και η Google αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή μας και συνεργαζόμαστε στενά με τις ομάδες τους για να διευκρινίσουμε τις εκτεταμένες διασφαλίσεις της πλατφόρμας μας για τους χρήστες. Ελπίζουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα σύντομα“.

Η Apple και η Google επιβεβαίωσαν ότι συνομιλούν με την ομάδα του Wizz για τον έλεγχο των ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Όταν ρωτήθηκε για την έκθεση του NCRI, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας για την αποφυγή καταχρηστικής ή παράνομης συμπεριφοράς στην πλατφόρμα της.

Επιπλέον, στις αρχές Ιανουαρίου, ο Gautier Gédoux, συνιδρυτής και CTO της Wizz, ανέφερε σχετικά με την έκθεση του NCRI: “Δεν γνωρίζουμε καμία επιτυχημένη απόπειρα εκβιασμού που συνέβη στην εφαρμογή Wizz“. Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι νεαροί χρήστες του Wizz αναγκάστηκαν να παράγουν σεξουαλικό υλικό, ο Gédoux σημείωσε ότι στο Google Play Store δεν υπάρχουν ισχυρισμοί εκβιασμού στα σχόλια.

Δείτε επίσης: VajraSpy malware: Διανέμεται μέσω κακόβουλων Android apps

Στις κριτικές του Apple Store, υπάρχουν δύο ισχυρισμοί εκβιασμού, αλλά και πάλι, αυτές οι καταστάσεις συνέβησαν όταν ο δημιουργός της κριτικής μετέβη σε άλλη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Snapchat ή το Instagram

“, πρόσθεσε.

Ο CTO επέμεινε επίσης ότι η εφαρμογή διαθέτει προληπτικά μέτρα για τον εντοπισμό και την αφαίρεση πιθανών προσπαθειών απάτης.

Δήλωσε ότι η εφαρμογή απαγορεύει περίπου 4000 χρήστες καθημερινά, που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην πλατφόρμα. Πρόσθεσε ότι το Wizz είναι μία από τις λίγες εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Apple Device Check SDK.

Επιπλέον, ο Gédoux εξήγησε πώς η εφαρμογή προσπαθεί να καταπολεμήσει τους χρήστες που στέλνουν πορνογραφικές διαφημίσεις.

Η διαφήμιση στο Wizz γίνεται μέσω των AppLovin Max και Unity, των σημαντικότερων παικτών που χρησιμοποιούνται σχεδόν από όλες τις εφαρμογές για κινητά. Σε αυτά τα διαφημιστικά δίκτυα, αποκλείεται η δημοσίευση παράνομου περιεχόμενου, περιεχομένου μίσους, καθώς και βίαιων, σεξουαλικών, πολιτικών ή άλλων ακατάλληλων διαφημίσεων εντός του Wizz“.

Δείτε επίσης: Το Google Play αφαιρεί χιλιάδες εφαρμογές κάθε μήνα

Ο CTO είπε ότι στο παρελθόν η εταιρεία είχε αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα με ακατάλληλες εικόνες, αλλά δεν σχετίζονταν με πορνογραφία. Η Wizz εφάρμοσε και ένα δευτερεύον επίπεδο εποπτείας, σύμφωνα με το οποίο τυχόν ακατάλληλες διαφημίσεις που δεν έχουν επισημανθεί σωστά και δεν έχουν αποκλειστεί από αυτούς τους παρόχους, υποβάλλονται σε δευτερεύοντα έλεγχο μέσω του παρόχου υπηρεσιών GeoEdge.

Πρόληψη sextortion απατών

Η πρόληψη του ‘Sextortion’ απαιτεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση. Καταρχάς, είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι νέοι για τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση για τις διάφορες μορφές του ‘Sextortion’ και τους τρόπους που μπορεί να εμφανιστεί στο διαδίκτυο.

Δεύτερον, είναι σημαντική η διατήρηση της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να σημαίνει τον ορισμό των προσωπικών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ιδιωτικούς, την αποφυγή της κοινοποίησης ευαίσθητων πληροφοριών και την επιλογή δυνατών κωδικών πρόσβασης.

Τρίτον, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στα σημάδια ‘Sextortion’ και να αναφέρεται οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά στις αρμόδιες αρχές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναφορά ύποπτων μηνυμάτων ή αιτημάτων, την αποφυγή της αποστολής ή της λήψης ευαίσθητων εικόνων ή βίντεο και την ενθάρρυνση των άλλων να κάνουν το ίδιο.

Τέλος, η πρόληψη του ‘Sextortion’ μπορεί να περιλαμβάνει την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των θυμάτων να μιλήσουν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του στίγματος που συνδέεται με το ‘Sextortion’ και να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να αναφέρουν τις εμπειρίες τους.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com