Η Clorox επιβεβαίωσε ότι μια κυβερνοεπίθεση που έγινε γνωστή τον Σεπτέμβριο του 2023, της έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 49 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα χρήματα είναι για έξοδα που σχετίζονται κυρίως με την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η Clorox είναι μια αμερικανική εταιρεία κατασκευής προϊόντων καθαρισμού.

Στις 11 Αυγούστου, η Clorox υπέστη κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε σημαντική διακοπή στη λειτουργία της. Το αποτέλεσμα ήταν η μειωμένη παραγωγή και διαθεσιμότητα των καταναλωτικών της προϊόντων.

Μέχρι το τέλος του 2023, η Clorox ξόδεψε 49 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση αυτού του περιστατικού.

Δείτε επίσης: Johnson Controls: Η ransomware επίθεση κόστισε $ 27 εκατ.

Το κόστος που προέκυψε αφορά κυρίως συμβουλευτικές υπηρεσίες τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των IT εμπειρογνωμόνων για την ανάκτηση/αποκατάσταση των συστημάτων και ειδικών και άλλων επαγγελματικών που βοήθησαν για τη διερεύνηση και την αποκατάσταση της επίθεσης. Υπήρχαν, επίσης, πρόσθετα λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν από την διαταραχή στις επιχειρηματικές λειτουργίες της Εταιρείας“, ανέφερε η εταιρεία στην έκθεση κερδών της για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η Clorox συνεχίζει να εργάζεται για την πλήρη ανάκαμψη από την κυβερνοεπίθεση, αλλά πιστεύει ότι τα έξοδα από εδώ και στο εξής θα είναι λιγότερα.

Δημιουργούμε εκ νέου τα αποθέματα των λιανοπωλητών πριν από το χρονοδιάγραμμα, κάτι που μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στο merchandising και στην αποκατάσταση της διανομής“.

Scattered Spider πίσω από την επίθεση στην Clorox;

Η Clorox δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για την επίθεση στα συστήματά της, αλλά σύμφωνα με το Bloomberg, πιστεύεται ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η ομάδα Scattered Spider.

Δείτε επίσης: Το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας δέχεται κυβερνοεπίθεση

Οι Scattered Spider ειδικεύονται σε επιθέσεις social engineering για να παραβιάσουν τα δίκτυα μιας εταιρείας. Η ομάδα έχει συνδεθεί με επιθέσεις στις MGM

, Caesars, DoorDash και Reddit.

Συνέπειες κυβερνοεπιθέσεων

Όπως έδειξε και η επίθεση στην Clorox, μια κυβερνοεπίθεση επηρεάζει τις εταιρείες με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, ένα από τα πιο άμεσα αποτελέσματα είναι η διακοπή των λειτουργιών. Όταν ένα σύστημα παραβιάζεται, οι κρίσιμες εργασίες και οι λειτουργίες μπορεί να διακοπούν, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στην παραγωγικότητα και την απόδοση της εταιρείας.

Δείτε επίσης: Akira ransomware: Κυβερνοεπίθεση στο σύστημα έκτακτης ανάγκης της Κομητείας Bucks

Η δεύτερη πιο σημαντική συνέπεια είναι οι οικονομικές απώλειες (όπως στην περίπτωση της Clorox). Οι εταιρείες ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για την ανάκτηση της πρόσβασης στα δεδομένα, καθώς και για την αποκατάσταση από μια τέτοια επίθεση, όπως η επισκευή ή η αντικατάσταση των συστημάτων, η ανάπτυξη και η εφαρμογή μέτρων ασφαλείας και η αποκατάσταση των χαμένων δεδομένων.

Τέλος, η επίθεση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και την εικόνα μιας εταιρείας. Η διακοπή λειτουργιών και η πιθανή διαρροή ή η απώλεια ευαίσθητων δεδομένων μπορεί να προκαλέσουν ζημία στην εμπιστοσύνη των πελατών και των εταίρων, ενώ η ανεπάρκεια στην προστασία των συστημάτων από τέτοιου είδους επιθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της εταιρικής φήμης. Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την επιτυχία και την ανταγωνιστικότητα μιας εταιρείας.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com