Έχει τύχει και σε εσάς να βρίσκεστε σε ένα χώρο πάρκινγκ και να ψάχνετε για ώρα μια κενή θέση για να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας; Μπορεί να υπάρχει λύση! Έρχεται το Parkie, ένα parking robot που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαδικασία εύρεσης μιας θέσης στάθμευσης. Το Parkie αναπτύχθηκε από την HL Mando, μια εταιρεία που ασχολείται χρόνια με την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης και την κατασκευή οχημάτων.

Πώς λειτουργεί το robot Parkie;

Το Parkie είναι ένα επίπεδο αυτόνομο mobile robot (AMR) ύψους 3,5 ιντσών που μπορεί να παρκάρει το αυτοκίνητό σας για εσάς. Μπορεί να οδηγήσει μόνο του και να αποφύγει τυχόν εμπόδια ή κενά στο πάρκινγκ. Έχει αισθητήρες που του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται τα πράγματα γύρω του, ώστε να βρει το καλύτερο μέρος για τη στάθμευση του αυτοκινήτου σας.

Δείτε επίσης: Ameca: Οι προβλέψεις του πιο προηγμένου ανθρωποειδούς ρομπότ για το τέλος της ανθρωπότητας

Το Parkie μπαίνει κάτω από το παρκαρισμένο αυτοκίνητό σας, το ανασηκώνει και το μετακινεί. Μετρά με ακρίβεια τις αποστάσεις για να μεταφέρει το αυτοκίνητό σας σε θέσεις στάθμευσης ή να το επιστρέψει πίσω σε εσάς. Μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε διαθέσιμο χώρο, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμό ή συστήματα.

Το καινοτόμο αυτό parking robot αναγνωρίζει την πινακίδα του οχήματός σας και καταλαβαίνει το μέγεθος, το βάρος και το σχήμα του αυτοκινήτου. Η στάθμευση γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη χάρη σε μια εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει να παρακολουθείτε το αυτοκίνητό σας, να κάνετε κράτηση θέσης και να ζητάτε παραλαβή.

Το ρομπότ στάθμευσης χρησιμοποιεί τέσσερις τεχνολογίες:

1. Τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης: Το Parkie μετακινείται με ακρίβεια στο πάρκινγκ χάρη σε έναν συνδυασμό αισθητήρων, καμερών, ραντάρ και lidar. Επικοινωνεί και με άλλα Parkies και το σύστημα διαχείρισης στάθμευσης για να κάνει σωστά τη δουλειά του.

2. Τεχνολογία αναγνώρισης οχήματος: Το Parkie μπορεί να αναγνωρίσει την πινακίδα κυκλοφορίας, το μέγεθος, το βάρος και το σχήμα του αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας αλγόριθμους deep learning και τεχνικές επεξεργασίας εικόνας. Μπορεί επίσης να προσαρμόσει τον μηχανισμό ανύψωσής του για να ταιριάζει σε διαφορετικούς τύπους οχημάτων.

3. Τεχνολογία ανύψωσης και μετακίνησης: Το Parkie μπαίνει κάτω από το αυτοκίνητο, το ανασηκώνει και το μετακινεί χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την απόσταση και τη γωνία.

4. Εφαρμογή για κινητά: Υπάρχει διαθέσιμη μια εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν το όχημά τους, να κάνουν κράτηση θέσης και να ζητούν επιστροφή του οχήματος. Μπορεί να γίνει και πληρωμή της υπηρεσίας στάθμευσης μέσω της εφαρμογής

.

Δείτε επίσης: Optimus Gen 2: Η νέα γενιά του ανθρωποειδούς ρομπότ της Tesla

Πλεονεκτήματα του parking robot Parkie

Το Parkie βοηθά τους οδηγούς όσο και τους ιδιοκτήτες του πάρκινγκ. Μπορεί να παρκάρει τα αυτοκίνητα πιο κοντά μεταξύ τους απ’ ό,τι θα μπορούσε ένας άνθρωπος οδηγός, αυξάνοντας έτσι την χωρητικότητα του χώρου στάθμευσης. Μπορεί να χωρέσει έως και 30% περισσότερα αυτοκίνητα από το συνηθισμένο.

Μπορεί επίσης να εξοικονομήσει χρήματα και κόπο αντικαθιστώντας τους παρκαδόρους. Αυτό βοηθά στην αποφυγή ατυχημάτων και ζημιών που μπορεί να συμβούν όταν οι άνθρωποι οδηγούν ή παρκάρουν αυτοκίνητα. Ωστόσο, η χρήση του ρομπότ αντί για ανθρώπους παρκαδόρους είναι ταυτόχρονα και αρνητικό, καθώς οι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Μπορεί να κάνει το παρκάρισμα πιο εύκολο, πιο γρήγορο και λιγότερο αγχωτικό.

Δείτε επίσης: Η Amazon δοκιμάζει τα ανθρωποειδή ρομπότ Digit στις αποθήκες της

Το Parkie θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει στο πρόβλημα στάθμευσης, ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπου ο χώρος είναι περιορισμένος. Το Parkie μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές τοποθεσίες, όπως εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, ξενοδοχεία και νοσοκομεία, για να παρέχει εξατομικευμένες και βέλτιστες υπηρεσίες στάθμευσης. Ως ρομπότ πάρκινγκ, εισάγει μια επαναστατική προσέγγιση στη διαχείριση των χώρων στάθμευσης. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία, εξαλείφοντας την ανάγκη για την παραδοσιακή αναζήτηση θέσης.

Το μέλλον των ρομποτικών λύσεων για το πάρκινγκ είναι πολλά υποσχόμενο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ρομποτικές λύσεις γίνονται όλο και πιο προηγμένες, προσφέροντας αυξημένη αποδοτικότητα, ευελιξία και μια καλύτερη εμπειρία για τους οδηγούς που δεν χάνουν το χρόνο τους ψάχνοντας πάρκινγκ.

Τέλος, οι ρομποτικές λύσεις μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για οδήγηση σε αναζήτηση θέσης στάθμευσης, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2.

Πηγή: www.foxnews.com