Το όργανο εποπτείας της Meta κατέληξε ότι ένα βίντεο στο Facebook που υπαινίσσεται λανθασμένα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είναι παιδεραστής, δεν παραβιάζει τους ισχύοντες κανόνες της εταιρείας, ενώ χαρακτηρίζει αυτούς τους κανόνες “ασυνεπείς” και υπερβολικά εστιασμένους στο περιεχόμενο που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Δείτε επίσης: Facebook: Νέες λειτουργίες συμπεριλαμβανομένων των Reels

Το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Meta – τη μητρική εταιρεία του Facebook – αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα, ανέλαβε την υπόθεση του βίντεο του Biden τον Οκτώβριο, ανταποκρινόμενο σε μια καταγγελία χρήστη για ένα παραλλαγμένο βίντεο επτα δευτερολέπτων με τον προέδρο των ΗΠΑ.

Αποφάσισε ότι η Meta είχε δίκιο να διατηρήσει το βίντεο σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική της, η οποία απαγορεύει την παρουσίαση παραπλανητικά τροποποιημένων βίντεο μόνο εάν παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη ή εάν κάνουν τους ανθρώπους να φαίνονται ότι λένε λέξεις που ποτέ δεν είπαν.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση είναι η πρώτη που κρίνει την πολιτική της Meta για τα “παραπλανητικά μέσα” μεταξύ αυξανόμενων ανησυχιών για την πιθανή χρήση νέων τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης για την επηρεασμένη διαμόρφωση εκλογών φέτος.

Αναφέρεται ότι η πολιτική “έχει έλλειψη πειστικής δικαιολογίας, είναι ασυνάρτητη και μπερδεύει τους χρήστες και αποτυγχάνει να καθορίσει σαφώς τις βλάβες που επιχειρεί να αποτρέψει“. Προτείνεται να ενημερωθεί από την Meta προκειμένου να καλύπτει τόσο τον ήχο όσο και το περιεχόμενο του βίντεο και να χρησιμοποιούνται ετικέτες που το αναγνωρίζουν ως παραπλανητικό, ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη.

Δείτε ακόμα: Η ομάδα hacking Ducktail στοχεύει Facebook Business Accounts με malvertising

Απέχει λίγο από το να ζητήσει την εφαρμογή της πολιτικής σε φωτογραφίες, λέγοντας ότι αυτό ίσως καθιστούσε την πολιτική πολύ δύσκολη να επιβληθεί στην κλίμακα του Meta.

Η Meta, η οποία είναι επίσης ιδιοκτήτης του Instagram και του WhatsApp, ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης ότι σχεδίαζε να ενημερώσει την πολιτική “για να ανταποκριθεί στην εξέλιξη της νέας και ολοένα και πιο ρεαλιστικής τεχνητής νοημοσύνης

“, σύμφωνα με την απόφαση.

Το βίντεο στο Facebook παρέπλασε τις πραγματικές εικόνες του Biden αλλάζοντας αυτοκόλλητα “Ψήφισα” με την εγγονή του, κατά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και που τη φιλάει στο μάγουλο.

Το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε ότι το μη μεταβλημένο περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη ήταν “ευρέως διαδεδομένο και όχι απαραίτητα λιγότερο παραπλανητικό” από το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Η επιβολή, πρόσθεσε, πρέπει να αποτελείται από την εφαρμογή ετικετών στο περιεχόμενο αντί για την τρέχουσα προσέγγιση της Meta να αφαιρεί τις αναρτήσεις από τις πλατφόρμες της. Η εταιρεία δήλωσε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, ότι εξετάζει την απόφαση και θα απαντήσει δημόσια εντός 60 ημερών.

Δείτε επίσης: Facebook Messenger: End-to-end encryption από προεπιλογή

Ποιες είναι οι συνέπειες της μη τήρησης των πολιτικών του Facebook;

Η μη τήρηση των πολιτικών του Facebook μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες συνέπειες. Καταρχάς, μπορεί να προκύψει προσωρινή ή μόνιμη απενεργοποίηση του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν θα μπορεί να συνδεθεί ή να χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό του.

Επιπλέον, η μη τήρηση των πολιτικών του Facebook μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στη δημοσίευση ή στην αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απαγόρευση της δημοσίευσης νέου περιεχομένου ή την απαγόρευση της αποστολής μηνυμάτων.

Τέλος, η μη τήρηση των πολιτικών του Facebook μπορεί να έχει σοβαρές νομικές συνέπειες. Ανάλογα με τη φύση της παραβίασης, ο χρήστης μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις ή να είναι υπεύθυνος για την αποζημίωση ζημιών που προκύπτουν από την παραβίαση των πολιτικών του Facebook.

Πηγή: theguardian