Στις μέρες μας, το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Όπως, όμως, θα έχετε παρατηρήσει, για να κάνετε πολλά πράγματα στο Internet, χρειάζεται να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Για τα emails σας, τα social media, τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές χρειάζεται να έχετε ένα λογαριασμό σε αντίστοιχη υπηρεσία. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σε σχέση με τους λογαριασμούς σας, είναι η ασφάλειά τους. Το πρώτο βήμα είναι η χρήση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης. Το δεύτερο βήμα είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων ή 2FA.

Πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων;

Το 2FA, είναι μια μέθοδος επιβεβαίωσης της ταυτότητας ενός χρήστη, που χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι συνήθως ο τυπικός κωδικός πρόσβασης του χρήστη για το λογαριασμό του. Αυτό είναι κάτι που ο χρήστης γνωρίζει και χρησιμοποιεί για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Ο δεύτερος παράγοντας είναι συνήθως κάτι που ο χρήστης έχει, όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα ηλεκτρονικό κλειδί.

Όταν ο χρήστης προσπαθεί να συνδεθεί, πρέπει πρώτα να εισάγει τον κωδικό πρόσβασής του. Στη συνέχεια, το σύστημα θα στείλει έναν κωδικό επιβεβαίωσης στο δεύτερο παράγοντα, όπως το κινητό τηλέφωνο του χρήστη (sms) ή μια εφαρμογή authenticator. Ο χρήστης πρέπει να εισάγει και αυτόν τον δεύτερο κωδικό (μιας χρήσης) στην υπηρεσία για να ολοκληρώσει την είσοδο.

Δείτε επίσης: Πώς να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του 2FΑ;

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια λογαριασμού, καθώς απαιτεί από τον χρήστη να παράσχει δύο διαφορετικές μορφές απόδειξης ταυτότητας πριν επιτραπεί η πρόσβαση σε έναν λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι ένας κακόβουλος χρήστης θα χρειαζόταν να έχει πρόσβαση και στους δύο κωδικούς για να παραβιάσει τον λογαριασμό. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από το να κλέψει απλά έναν κωδικό πρόσβασης.

Το 2FA μειώνει την πιθανότητα επιθέσεων phishing και κλοπής λογαριασμών. Ακόμη και αν ένας επιτιθέμενος καταφέρει να αποκτήσει τον κωδικό πρόσβασης ενός χρήστη, θα χρειαστεί επίσης να έχει πρόσβαση στο δεύτερο παράγοντα ταυτοποίησης.

Επιπλέον, μειώνεται ο κίνδυνος απάτης και παραβιάσεων δεδομένων. Οι παραβιάσεις δεδομένων έχουν σοβαρές συνέπειες για τις επιχειρήσεις: ζημιά στη φήμη, οικονομικές απώλειες και πολλά άλλα. Με το σπάσιμο ενός απλού κωδικού πρόσβασης τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα για τους hackers. Ωστόσο, με την εφαρμογή του 2FA ενισχύεται η προστασία των δεδομένων μεμονωμένων χρηστών, ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος για μια μεγάλη παραβίαση δεδομένων.

Δείτε επίσης: Οδηγός για προσωπική online ασφάλεια

2fa concept illustrated by a picture on background

Δεν χρησιμοποιείτε 2FA; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Χωρίς τη χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, οι λογαριασμοί χρηστών είναι ευάλωτοι στην κλοπή ταυτότητας. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη μέσω της υποκλοπής του κωδικού πρόσβασης.

Επιπλέον, οι λογαριασμοί  είναι πιο εκτεθειμένοι σε επιθέσεις phishing. Οι hackers μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές phishing, για να παραπλανήσουν τους χρήστες και να αποκτήσουν τους κωδικούς πρόσβασής τους.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι οι επιθέσεις brute force. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν λογαριασμό μέσω της επαναλαμβανόμενης προσπάθειας διαφορετικών συνδυασμών ονομάτων χρήστη και κωδικών πρόσβασης.

Δείτε επίσης: Ασφάλεια στα social media: Πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας

Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων σε διάφορες πλατφόρμες

Ευτυχώς, το 2FA εφαρμόζεται σε πολλές πλατφόρμες (Google, Facebook, X, Apple, PayPal και πολλά άλλα). Πάνω κάτω, η διαδικασία είναι κοινή σε όλες τις πλατφόρμες, με κάποιες μικρές διαφοοποιήσεις. Οι περισσότερες εταιρείες συνιστούν τη χρήση του για την ενίσχυση της ασφάλειας των λογαριασμών.