Κινέζοι χάκερς προσπάθησαν να διαρρήξουν ιστότοπους και συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του προέδρου των Φιλιππίνων και κυβερνητικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων ένας που προωθεί τη θαλάσσια ασφάλεια, αλλά απέτυχαν, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου πληροφορικής και επικοινωνιών τη Δευτέρα.

Δείτε επίσης: Κινέζοι hackers στοχεύουν εταιρείες ημιαγωγών

Το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (DICT), ο ιστότοπος της Εθνικής Παρατήρησης της Ακτής και ο προσωπικός ιστότοπος του Φιλιππινέζου Προέδρου Ferdinand Marcos Jr ήταν ανάμεσα στους στόχους των μη επιτυχημένων επιθέσεων χάκερ τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του DICT, Renato Paraiso, στο ραδιοφωνικό σταθμό DWPM.

Δεν αποδίδουμε αυτό το περιστατικό σε κανένα κράτος. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τις διευθύνσεις πρωτοκόλλου Internet, εντοπίσαμε την προέλευσή του στην Κίνα“, δήλωσε ο Paraiso, προσθέτοντας ότι οι χάκερ εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της κινεζικής κρατικής εταιρείας Unicom.

Απευθυνόμαστε στην κινεζική κυβέρνηση για να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε περαιτέρω επιθέσεις.

Η Unicom και η πρεσβεία της Κίνας στη Μανίλα δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. Οι αποτραπείσες κυβερνοεπιθέσεις έγιναν σε περίοδο αυξημένων εντάσεων με την Κίνα, κυρίως λόγω των διαφορών για το επικρατές έδαφος στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.

Οι Φιλιππίνες εργάζονται επί του παρόντος πάνω σε μια πενταετή στρατηγική κυβερνοασφάλειας για να ενισχύσουν τις κυβερνοαμυντικές τους δυνάμεις και να αντιμετωπίσουν επιθέσεις και ψηφιακά εγκλήματα. Ο στρατός της ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα δημιουργήσει ένα κυβερνο-διοικητικό κέντρο.

Δείτε ακόμα: Οι Κινέζοι hackers APT15 χρησιμοποιούν το νέο Graphican backdoor

Ποιος είναι ο παγκόσμιος αντίκτυπος των Κινέζικων cyber επιθέσεων;

Οι Κινέζικες κυβερνοεπιθέσεις έχουν σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο, επηρεάζοντας την οικονομία, την πολιτική και την ασφάλεια. Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν οικονομικές απώλειες σε εταιρείες και κυβερνήσεις, καθώς και να διακυβεύσουν την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων.

Οι επιθέσεις αυτές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πολιτική, καθώς οι χάκερς μπορούν να παρεμβαίνουν σε εκλογικές διαδικασίες, να διαρρέουν εμπιστευτικές πληροφορίες και να επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Επιπλέον, οι Κινέζικες κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια, καθώς οι χάκερς μπορούν να παραβιάσουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στρατιωτικά μυστικά και πληροφορίες για την εθνική υποδομή. Αυτό μπορεί να κάνει τις πιο ευάλωτες στις εξωτερικές απειλές και να διακυβεύσει την εθνική ασφάλεια.

Δείτε επίσης: Κινέζοι χάκερ μόλυναν κατά λάθος ένα ευρωπαϊκό νοσοκομείο με malware

Τέλος, οι Κινέζικες κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο. Η κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και τεχνολογικών καινοτομιών μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη και την πρόοδο σε διάφορους τομείς, από την τεχνολογία έως την ιατρική.

Πηγή: reuters