Η Adyen, ευρωπαϊκός κολοσσός στις online πληρωμές στην Ευρώπη, βίωσε άνοδο στην αξία των μετοχών της, χάρη στην ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και των κερδών που υπερέβησαν τις προσδοκίες για το 2023.

Η εταιρεία επιβράδυνε το ρυθμό πρόσληψης και επέκτεινε συνεργασίες με μεγάλους ψηφιακούς πελάτες. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 22%, φθάνοντας τα 1,626 δισ. ευρώ, ενώ το EBITDA αυξήθηκε κατά 2% στα 743,0 εκατ. ευρώ.

Δείτε ακόμη: Paytm: Πτώση 20% στην αξία των μετοχών της

Η εταιρεία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών δείχνοντας σταθερή ανάπτυξη και μακροπρόθεσμες συμφωνίες, με αναλυτές να προβλέπουν άνοδο στις μετοχές λόγω των θετικών προοπτικών για το μέλλον. Η πολιτική της εταιρείας για προσεκτικές προσλήψεις και στρατηγικές συνεργασίες, συνέβαλε στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και κατ’επέκταση και της αξίας των μετοχών.

Η Adyen αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα το 2023, λόγω υψηλότερου πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων και επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών.

Η αξία της Stripe μειώθηκε στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Adyen ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 21% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, αν και με χαμηλότερο ρυθμό. Οι επενδυτές αμφισβήτησαν τις υψηλές τιμές της Adyen για τις υπηρεσίες της, ενώ η εταιρεία προσπάθησε να μειώσει τα προμηθευτικά της έξοδα. Το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 48%, αντανακλώντας την επιβράδυνση στην πρόσληψη προσωπικού.

Διαβάστε επίσης: Lotus: Σε ευνοϊκή θέση για να καταχωρήσει τις μετοχές της

Παρά την αύξηση του προσωπικού κατά 313 άτομα, η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει το κόστος σε λογικά επίπεδα. Στο τέλος του 2023, είχε συνολικά 4.196 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης.

Πηγή: cnbc.com