Η δημοτική αρχή του Korneuburg στην Αυστρία αναφέρει ότι υπέστη επίθεση ransomware, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν κηδείες. Το δημαρχείο ενημέρωσε τους κατοίκους ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με το προσωπικό του μόνο μέσω τηλεφώνου.

Δείτε επίσης: Πάνω από 40 χώρες θα υπογράψουν για να σταματήσουν να πληρώνουν λύτρα σε ransomware συμμορίες

Ο μικρός οικισμός που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Βιέννης έχει πληθυσμό λιγότερο από 13.000 ανθρώπους. Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δήμου, το δημαρχείο ανέφερε ότι το τεχνικό τμήμα του “εργάζεται σκληρά για να επιλύσει το πρόβλημα” και να εγγυηθεί την ασφάλεια των δεδομένων της αρχής.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η επίθεση ransomware έχει επηρεάσει όλα τα δεδομένα που κατέχει η διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αντιγράφων ασφαλείας. Οι αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει την λήψη ενός σημειώματος για λύτρα.

Η τοπική εφημερίδα Mein Bezirk αναφέρει ότι η αντιδήμαρχος Helene Fuchs-Moser δήλωσε: “Τα πάντα είναι νεκρά, ακόμη και οι εκτυπώσεις των φορμών εγγραφής, των πιστοποιητικών θανάτου ή των λογαριασμών μεταφοράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Noen της Αυστρίας, η επίθεση ransomware ακύρωσε κηδείες λόγω της αδυναμίας έκδοσης πιστοποιητικών θανάτου. Σε πολλές χώρες, απαιτείται πιστοποιητικό πριν οι συγγενείς μπορέσουν να θάψουν ή να αποτεφρώσουν τον νεκρό τους.

Δείτε ακόμα: Προτεραιότητες στην προετοιμασία για μια επίθεση ransomware: άνθρωποι, διαδικασίες και τεχνολογία

Ο υπεύθυνος πληροφορικής του δημαρχείου, ο Christopher Kremlicka, εντόπισε την επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα, το βράδυ της 2ης Φεβρουαρίου. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είχαν αναφέρει το περιστατικό και την προσπάθεια εκβιασμού στην αστυνομία.

Η Fuchs-Moser, που ηγείται του θέματος ενώ ο δήμαρχος είναι σε διακοπές σύμφωνα με την Noen, ανέφερε ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να καταβάλει καμία πληρωμή εκβιασμού.

Η Fuchs-Moser ανέφερε ότι η ομάδα τεχνολογίας πληροφορικής είχε εγκρίνει την ασφάλεια των συστημάτων του δημαρχείου πρόσφατα, τον Δεκέμβριο. “Πιστοποιήσαμε ότι όλα ήταν ασφαλή. Δυστυχώς, οι εγκληματίες είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Δείτε επίσης: Double Eagle Energy Holdings IV: “Χτυπήθηκε” από το Hunters ransomware;

Πώς μπορείτε να ανακάμψετε από μια επίθεση ransomware;
  • Η ανάκαμψη από μια επίθεση ransomware απαιτεί προσεκτική διαχείριση και συχνά την επέμβαση ειδικών. Το πρώτο βήμα είναι η απομόνωση των υπολογιστών που έχουν προσβληθεί για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του ransomware.
  • Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να αναφερθεί η επίθεση στις τοπικές αρχές και στην ομάδα IT της εταιρείας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των επιτιθέμενων και στην πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων.
  • Είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθούν τα αρχεία που έχουν κρυπτογραφηθεί από το ransomware, καθώς μπορεί να είναι δυνατή η αποκρυπτογράφησή τους στο μέλλον με την εξέλιξη νέων εργαλείων αποκρυπτογράφησης.
  • Τέλος, είναι ζωτικής σημασίας η επαναφορά των συστημάτων και των δεδομένων από πρόσφατα αντίγραφα ασφαλείας. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια δεδομένων και να επιταχύνει την ανάκαμψη από την επίθεση ransomware.

Πηγή: therecord