Οι αρχές κυβερνοασφάλειας της Αλβανίας ισχυρίζονται ότι Ιρανοί hackers (Homeland Justice) που υποστηρίζονται από την κυβέρνησή τους, βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη επίθεση στο Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας.

Την 1η Φεβρουαρίου, το ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι έγινε στόχος μιας «σύνθετης κυβερνοεπίθεσης», με αποτέλεσμα να επηρεαστούν κάποια συστήματα.

Η Εθνική Αρχή για την Ηλεκτρονική Πιστοποίηση και την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο κατηγόρησε την Τρίτη την Homeland Justice, «μια hacking ομάδα που χρηματοδοτείται από την ιρανική κυβέρνηση». H επίθεση των hackers στο αλβανικό ινστιτούτο επηρέασε 40 υπολογιστές.

Δείτε επίσης: Το Ιράν επιταχύνει τις κυβερνοεπιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ

Η Αλβανία έχει κατηγορήσει Ιρανούς hackers και για παρελθοντικές επιθέσεις. Μετά από μια κυβερνοεπίθεση τον Ιούλιο του 2022, η κυβέρνηση κατηγόρησε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Λέγεται ότι εκείνη η επίθεση ήταν αντίποινα για την Αλβανία, που παρείχε καταφύγιο σε μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξαν την Αλβανία.

Δείτε επίσης: Ιρανοί hackers στοχεύουν ερευνητές με custom malware

Τα τελευταία χρόνια, οι Ιρανοί hackers έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις

σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Αυτές οι επιθέσεις συχνά στοχεύουν σε κρίσιμες υποδομές, όπως ενεργειακές εγκαταστάσεις, τράπεζες και κυβερνητικά ιδρύματα.
Αλβανία: Κατηγορεί τους Ιρανούς hackers “Homeland Justice” για την επίθεση στο Ινστιτούτο Στατιστικής

Οι Ιρανοί είναι γνωστοί για την χρήση πολύπλοκων τεχνικών, όπως το spear phishing, τα ransomware και τα botnets, για να διεισδύσουν σε συστήματα και να κλέψουν πληροφορίες ή να προκαλέσουν ζημιά.

Δείτε επίσης: Οι Ιρανοί hackers APT33 στοχεύουν εταιρείες άμυνας με το FalseFont backdoor

Παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή, οι Ιρανοί hackers συνεχίζουν να είναι μια σημαντική ανησυχία για την κυβερνοασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ιστορία τους είναι μια προειδοποίηση για τις συνέπειες της ανεπαρκούς κυβερνοασφάλειας και την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια για την προστασία των ψηφιακών υποδομών.

Πηγή: www.washingtonpost.com