Η εταιρεία κατασκευής μπαταριών, VARTA AG, ανακοίνωσε ότι υπέστη κυβερνοεπίθεση, που την ανάγκασε να κλείσει IT συστήματα και να σταματήσει την παραγωγή στα εργοστάσιά της.

Η VARTA είναι μια γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει μπαταρίες για αυτοκινητοβιομηχανίες, βιομηχανίες και καταναλωτές. Τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της VARTA, η κυβερνοεπίθεση έλαβε χώρα τη Δευτέρα το βράδυ. Οι επιτιθέμενοι στόχευσαν τμήματα της IT υποδομής της εταιρείας, προκαλώντας σοβαρή αναστάτωση σε πέντε εργοστάσια παραγωγής.

Μόλις αντιλήφθηκε την παραβίαση, η VARTA έθεσε εκτός σύνδεσης τα IT συστήματά της προληπτικά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παραγωγή.

Δείτε επίσης: Η TNPI ερευνά την επίθεση ransomware της ALPHV

Η εταιρεία πραγματοποιεί έρευνα για να ανακαλύψει το εύρος των επιπτώσεων και τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Η VARTA λέει ότι η τρέχουσα προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει την ακεραιότητα των δεδομένων της. Γι’ αυτό το λόγο, έθεσε τα συστήματά της εκτός σύνδεσης, ώστε να μην εξαπλωθεί η παραβίαση.

Η εταιρεία είπε ότι εφάρμοσε τα μέτρα που προτείνονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και σχημάτισε μια ειδική ομάδα αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο και άλλους ειδικούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των συστημάτων.

Αν και η κυβερνοεπίθεση έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης ransomware, η VARTA δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, καμιά ομάδα ransomware δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Δείτε επίσης: Αλβανία: Κατηγορεί τους Ιρανούς hackers “Homeland Justice” για την επίθεση στο Ινστιτούτο Στατιστικής

Πάντως, η διακοπή των εργασιών παραγωγής σε πέντε εργοστάσια, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της μετοχής της VARTA.

Επιπλέον, η παύση παραγωγής θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την εταιρεία όσο και για την αγορά μπαταριών. Η ίδια η εταιρεία θα αντιμετωπίσει άμεσες οικονομικές απώλειες λόγω της αδυναμίας παραγωγής και πώλησης των προϊόντων της. Ταυτόχρονα, μπορεί να χάσει και πελάτες καθώς οι καταναλωτές μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τις ανάγκες τους σε μπαταρίες. Αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αγοραστική συμπεριφορά και την εμπιστοσύνη των πελατών.

Σε ευρύτερο επίπεδο, η παύση παραγωγής στην VARTA AG μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση στην αγορά μπαταριών. Η VARTA έχει σημαντική παρουσία στο χώρο και η απώλεια της παραγωγής της μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη προϊόντων και αύξηση των τιμών.

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπίθεση κλείνει το γραφείο δημόσιας υπεράσπισης του Κολοράντο

Τέλος, η κυβερνοεπίθεση αυτή μπορεί να επηρεάσει την εικόνα της VARTA και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, και όπως είδαμε υπήρχε ήδη μείωση στην αξία των μετοχών της.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com