Η Microsoft υποστηρίζει ότι έχει επιλύσει τα προβλήματα σύνδεσης metadata των Windows, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πελάτες, προκαλώντας προβλήματα στους χρήστες που προσπαθούν να διαχειριστούν τους εκτυπωτές και άλλο hardware.

Δείτε επίσης: Windows 11: Καταργούνται οι κανόνες του firewall για το SMB1 στη νέα έκδοση

Όταν προστίθεται νέο υλικό σε έναν υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows, το λειτουργικό σύστημα συνδέεται με έναν ιστότοπο που διαχειρίζεται η Microsoft, ονόματι Windows Metadata and Internet Services (WMIS), για να λάβει μεταδεδομένα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο υλικό.

Αυτά τα πακέτα μεταδεδομένων περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το υλικό, όπως το όνομα του μοντέλου, η περιγραφή, ο πάροχος OEM, διάφορες ιδιότητες και ενέργειες, καθώς και οι συσχετιζόμενες κατηγορίες υλικού της συσκευής. Aυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται έπειτα σε διάφορα παράθυρα διαλόγου των Windows, όπως η σελίδα ρυθμίσεων Συσκευές και Εκτυπωτές.

Ωστόσο, από τον Νοέμβριο, τα Windows δεν μπορούν να συνδεθούν στην υπηρεσία Metadata που βρίσκεται στη διεύθυνση http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=252669&clcid=0x409, η οποία ανακατευθύνει στη διεύθυνση http://dmd.metaservices.microsoft.com/metadata.svc.

Όταν επισκέπτεστε το URL από έναν περιηγητή, ο ιστότοπος εμφανίζει ένα σφάλμα “502 Bad Gateway“, υποδηλώνοντας ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ιστότοπο.

Όπως αναφέρθηκε από το BornCity τον Δεκέμβριο, αυτό οδήγησε σε περιοδικά σφάλματα σύνδεσης Event ID 201 και επαναλαμβανόμενα σφάλματα Event ID 131 για το ‘DeviceSetupManager‘, που εμφανίζονται στα αρχεία καταγραφής του Windows Event Viewer, με το μήνυμα “Αποτυχία σταδιοποίησης μεταδεδομένων, αποτέλεσμα=0x80070490“.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έναν διαχειριστή που αντιμετωπίζει αυτά τα σφάλματα, η αδυναμία σύνδεσης με τις υπηρεσίες μεταδεδομένων των Windows προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό τους.

Δείτε ακόμα: Windows Hello: Σοβαρή ευπάθεια σε φορητούς υπολογιστές

Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν καθυστερήσεις 4-5 λεπτών κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων εκτυπωτή ή προσθήκης και διαγραφής ουρών εκτύπωσης, καθώς συνήθως οδηγούν στην υποβολή αιτήσεων υποστήριξης για τα προβλήματα αυτά. Για μια μεγάλη οργάνωση με χιλιάδες συσκευές Windows, αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για το προσωπικό.

Ωστόσο, οι διαχειριστές των Windows πήραν μια στιγμιαία χαρά αυτή την εβδομάδα, καθώς η Microsoft κυκλοφόρησε τις ενημερώσεις KB5034763 για τα Windows 10 και KB5034765 για τα Windows 11, ως μέρος της Patch Tuesday Φεβρουαρίου 2024, με τη διακήρυξη ότι περιέχουν μια διόρθωση για τα προβλήματα σύνδεσης των metadata των Windows.

Αυτές οι ενημερώσεις δηλώνουν ότι επιλύουν τα προβλήματα σύνδεσης με τους διακομιστές metadata των Windows, και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η σύνδεση θα γίνεται μέσω HTTPS

, καθιστώντας την πιο ασφαλή.

Μετά την εγκατάσταση των ενημερώσεων των Windows, το νέο URL του διακομιστή metadata, https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=2257403&clcid=0x409, χρησιμοποιεί HTTPs και ανακατευθύνει στο νέο URL https://devicemetadataservice.trafficmanager.net/dms/metadata.svc?LinkID=2257403&clcid=0x409, το οποίο επίσης χρησιμοποιεί HTTPs.

Ωστόσο, η Microsoft απέτυχε να συσχετίσει μια διεύθυνση IP με το devicemetadataservice.trafficmanager.net στο DNS, προκαλώντας αποτυχία των προσπαθειών σύνδεσης. Άλλοι διαχειριστές των Windows αναφέρουν ότι είδαν παρόμοια σφάλματα με αναγνωριστικό Event ID 201 στο Πρόγραμμα προβολής συμβάντων μετά την εγκατάσταση της ενημέρωσης.

Δείτε επίσης: Το Android σας μπορεί σύντομα να λειτουργεί και ως web κάμερα

Πώς λειτουργεί το Windows Metadata Server;

Το Windows Metadata Server, γνωστό και ως Windows Server, είναι ένα λειτουργικό σύστημα που σχεδιάστηκε ειδικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των δικτύων. Η λειτουργία του βασίζεται στη διαχείριση και την οργάνωση των δεδομένων και των πληροφοριών που αποθηκεύονται σε ένα δίκτυο.

Το Windows Metadata Server χρησιμοποιεί ένα σύστημα που ονομάζεται Active Directory (AD) για τη διαχείριση των χρηστών και των υπολογιστών στο δίκτυο. Το AD επιτρέπει στους διαχειριστές να δημιουργούν και να διαχειρίζονται λογαριασμούς χρηστών, να ορίζουν πολιτικές ασφαλείας και να ελέγχουν την πρόσβαση στους πόρους του δικτύου. Επιπλέον, το Windows Metadata Server παρέχει υπηρεσίες όπως η διαχείριση δικτύων, η αποθήκευση δεδομένων, η εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας και η απομακρυσμένη πρόσβαση. Αυτές οι υπηρεσίες επιτρέπουν στους διαχειριστές να διατηρούν την ασφάλεια και την απόδοση του δικτύου τους, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν τη συνεχή λειτουργία των εφαρμογών και των υπηρεσιών.

Τέλος, το Windows Metadata Server χρησιμοποιεί ένα σύστημα αρχείων που ονομάζεται NTFS (New Technology File System) για την αποθήκευση και τη διαχείριση των δεδομένων. Το NTFS παρέχει προηγμένες δυνατότητες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης, της διαχείρισης δικαιωμάτων πρόσβασης και της ανάκτησης δεδομένων.

Πηγή: bleepingcomputer