Την προηγούμενη εβδομάδα, η Apple κυκλοφόρησε μια λεπτομερή αναθεώρηση των απορρήτων δεδομένων Vision Pro και visionOS.

Αν και ήταν αναμφισβήτητα κάτι που η εταιρεία θα μπορούσε να ήταν διαθέσιμο κατά την κυκλοφορία, βοηθά να εξηγήσουμε τι ακριβώς συλλέγει ο χωρικός υπολογιστής από το περιβάλλον μας και στέλνει σε εφαρμογές τρίτων και πολλά άλλα.

Διαβάστε ακόμη: Το Vision Pro διαθέτει τώρα ενσωματωμένη την εφαρμογή TikTok

Απόρρητο, shmivacy: Γιατί είναι σημαντικό;

Η ανησυχία αυξάνεται μεταξύ ερευνητών ασφαλείας σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας μικτής πραγματικότητας, όπως το Apple Vision Pro, λόγω των πιθανών κινδύνων απόρρητου που μπορεί να ενέχει. Ενώ οι καταναλωτές εστιάζουν συχνά στην τιμή αυτών των συσκευών, οι ειδικοί στην ασφάλεια ανησυχούν για τις δυνητικές παραβιάσεις απορρήτου. Η συσκευή διαθέτει πολλαπλούς αισθητήρες και κάμερες, οι οποίοι μπορούν να συλλέξουν ευαίσθητα δεδομένα, από την φυσική τοποθεσία των χρηστών έως και πληροφορίες για την υγεία τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως στοχευμένη διαφήμιση, προφίλ συμπεριφοράς και ακόμα και αποκάλυψη ευαίσθητων ιατρικών πληροφοριών.

Λεπτομέρειες απορρήτου του περιβάλλοντος του νέου Vision Pro

Αν και φαινομενικά πραγματικά, τα περιβάλλοντα στο Apple Vision Pro δημιουργούνται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό κάμερας και δεδομένων LiDAR για να παρέχουν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο προβολή του χώρου του χρήστη. Επιπλέον, το visionOS χρησιμοποιεί ανίχνευση ακτίνων ήχου για να προσομοιώσει τη συμπεριφορά των ηχητικών κυμάτων καθώς αλληλεπιδρούν με αντικείμενα και επιφάνειες. Οι εφαρμογές επικαλύπτουν αυτές τις σκηνές ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργούν δικά τους περιβάλλοντα.

Με την κυκλοφορία της νέας επισκόπησης απορρήτου Vision Pro, καταλαβαίνουμε πλέον καλύτερα ποια δεδομένα περιβάλλοντος αποστέλλονται και μοιράζονται με τις εφαρμογές από το headset.

Ανάλυση Επιπέδου: Ανιχνεύει επίπεδες επιφάνειες κοντά στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν εικονικά τρισδιάστατα αντικείμενα, γνωστά και ως “Volumes” από την Apple, επιτρέποντας στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τα εικονικά αντικείμενα εντός του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Ανακατασκευή σκηνής: Η ανακατασκευή σκηνής περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολυγωνικού πλέγματος που αναπαριστά με ακρίβεια το περίγραμμα των αντικειμένων εντός του φυσικού χώρου του χρήστη. Αυτό το πλέγμα βοηθά τα εικονικά αντικείμενα να ευθυγραμμίζονται σωστά με φυσικά αντικείμενα στο περιβάλλον του χρήστη.

Αγκύρωση εικόνας: Αυτή η δυνατότητα διασφαλίζει ότι τα εικονικά αντικείμενα παραμένουν αγκυρωμένα στις προβλεπόμενες θέσεις τους σε σχέση με τα αντικείμενα του πραγματικού κόσμου, ακόμη και όταν ο χρήστης μετακινείται. Η Joanna Stern του WSJ έδειξε αυτή την τεχνολογία από νωρίς σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, όπου φαίνεται να τοποθετεί πολλά χρονόμετρα πάνω από αντικείμενα που βράζουν σε μια σόμπα.

Δείτε σχετικά: Apple Vision Pro: Είναι καλύτερο να περιμένουμε για το μοντέλο 4ης γενιάς;

Αναγνώριση αντικειμένων: Η Apple αναφέρει ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένων για τον εντοπισμό “αντικειμένων ενδιαφέροντος στο περιβάλλον σας”. Σε γενικές γραμμές, αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται από το Vision Pro για να αναγνωρίζει τα αντικείμενα στον χώρο σας.

Από προεπιλογή, οι εφαρμογές στο Vision Pro δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα περιβάλλοντος. Ωστόσο, για πιο ρεαλιστικές εμπειρίες, οι προγραμματιστές τρίτων μπορεί να χρειαστεί να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με το να δίνετε άδεια πρόσβασης σε Φωτογραφίες ή Κάμερα σε ένα iPhone. Ένας πλήρης χώρος στο Vision Pro μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιοποιηθούν τα δεδομένα περιβάλλοντος και να προσφέροντας εμπειρίες.

Για παράδειγμα, το Encounter Dinosaurs ζητά άδεια πρόσβασης στο περιβάλλον σας, ώστε τα “dinosaurs” να μπορούν να εισβάλουν στον φυσικό σας χώρο. Με την παροχή πρόσβασης στα δεδομένα του περιβάλλοντος χώρου μέσω μιας εφαρμογής, η εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει μια χαρτογράφηση του κόσμου σας χρησιμοποιώντας ένα πλέγμα σκηνής, να εντοπίζει αντικείμενα στο περιβάλλον σας και να προσδιορίζει τη θέση συγκεκριμένων αντικειμένων στο περιβάλλον σας, όπως αναφέρει η Apple.

Δείτε επίσης: Πώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε το Apple Vision Pro;

Ωστόσο, οποιαδήποτε εφαρμογή που έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιβάλλον σας, μπορεί να το κάνει μόνο εντός πέντε μέτρων από την τοποθεσία σας. Αυτό συμβαίνει διότι τα δεδομένα εμβάπτισης, όπως οι σκιές και οι ανακλαστικές περιοχές, πλέον δεν είναι ορατά πέρα από αυτή την απόσταση.

Πηγή: 9to5mac.com