Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν αναφορές που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επιβάλει πρόστιμο στην Apple, ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, για φερόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Οι Βρυξέλλες είχαν ξεκινήσει σχετική έρευνα μετά τις κατηγορίες ότι η Apple παρεμπόδιζε υπηρεσίες μουσικής τρίτων στις συσκευές της και ευνοούσε τη δική της υπηρεσία Apple Music. Το Spotify υπέβαλε επίσημη καταγγελία για αυτό το θέμα το 2019.

Στις περισσότερες περιοχές, οι κανόνες του App Store της Apple απαγορεύουν σε εταιρείες όπως το Spotify να χρεώνουν τους χρήστες για συνδρομές απευθείας εντός της εφαρμογής. Έτσι, οι εφαρμογές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την υπηρεσία χρέωσης του App Store της Apple, που κρατά προμήθεια.

Δείτε επίσης: Apple Music: Καταργεί το άλμπουμ “Vultures 1” του Kanye West

Οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν επίσημα την Apple για παραβίαση των κανονισμών περί ανταγωνισμού το 2021, αλλά περιόρισε το πεδίο της έρευνας πέρυσι, εγκαταλείποντας την κατηγορία σχετικά με ώθηση των προγραμματιστών να χρησιμοποιήσουν το δικό της σύστημα πληρωμών.

Ωστόσο, η τελευταία έρευνα με το πιθανό πρόστιμο, επικεντρώθηκε στο εάν η Apple είχε εμποδίσει τις εφαρμογές να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με φθηνότερες εναλλακτικές συνδρομές εκτός του εγγενούς καταστήματος εφαρμογών App Store. Αυτό θεωρείται παραβίαση των νόμων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Λέγεται ότι τα ευρήματα της έρευνας θα οδηγήσουν σε κατηγορίες εναντίον της Apple για κατάχρηση της ισχυρής της θέσης και σε απαγόρευση των «άδικων όρων συναλλαγών» σχετικά με τις πολιτικές της για τις συνδρομητικές μουσικές υπηρεσίες.

Εάν επιβληθεί αυτό το πρόστιμο εναντίον της Apple, θα μιλάμε για μία από τις πιο ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει πρόστιμα για αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά και στο παρελθόν. Αλλά αυτό είναι το πρώτο από τις Βρυξέλλες.

Δείτε επίσης: Apple Vision Pro: Είναι καλύτερο να περιμένουμε για το μοντέλο 4ης γενιάς;

Το αναφερόμενο πρόστιμο στην Apple αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας καταστολής τέτοιων ενεργειών στην ΕΕ και έρχεται πριν από τη θέσπιση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές που έχει οριστεί για τον Μάρτιο. Ο νέος νόμος στοχεύει στην αντιμετώπιση αντιανταγωνιστικών πρακτικών από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon και η Google.

Μικρότερες εταιρείες Διαδικτύου και άλλες επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως το Spotify, παραπονιούνται εδώ και καιρό για τις πρακτικές των μεγάλων εταιρειών.

Πρόστιμο € 500 εκατ. στην Apple για παραβιάσεις των νόμων περί ανταγωνισμού;

Στην περίπτωση της Apple, ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές θα απαιτήσει να επιτρέπει σε τρίτους προγραμματιστές να διανέμουν εφαρμογές εκτός του App Store και να χρεώνουν απευθείας τους πελάτες τους.

Δείτε επίσης: iOS 17.4: Νέα δυνατότητα «Virtual Card Number» στο Apple Cash

Η Apple έχει κάνει κινήσεις με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, ανακοινώνοντας αλλαγές στο iOS, το Safari και το App Store στην ΕΕ και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επιτρέψει στους προγραμματιστές λογισμικού να διανέμουν τις εφαρμογές τους σε συσκευές Apple μέσω εναλλακτικών καταστημάτων.

Το πιθανό πρόστιμο στην Apple θα μπορούσε να έχει πολλαπλές συνέπειες. Καταρχάς, μπορεί να επηρεάσει άλλες τεχνολογικές εταιρείες, αναγκάζοντάς τις να αναθεωρήσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές και πρακτικές.

Επιπλέον, η επιβολή τέτοιου πρόστιμου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων ή των υπηρεσιών της Apple, καθώς η εταιρεία μπορεί να προσπαθήσει να ανακτήσει το κόστος του πρόστιμου από τους καταναλωτές. Το πιο πιθανό, βέβαια, είναι ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση.

Τέλος, μπορεί να υπάρξει αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς άλλες εταιρείες μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς από την Apple. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες επιλογές και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.

Πηγή: www.cnbc.com