Άτομα του ιατρικού τομέα στις ΗΠΑ δυσκολεύονται με την εξάντληση που νιώθουν, τις ελλείψεις προσωπικού και τον υψηλό φόρτο εργασίας, πολλοί όμως εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Πάνω από το 90% των γιατρών δηλώνουν ότι νιώθουν εξαντλημένοι σε καθημερινή βάση, όπως αναφέρει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Athenahealth, μια εταιρεία που παρέχει εργαλεία υγειονομικής περίθαλψης βασισμένα στο cloud. Η έρευνα ανέδειξε πως τα υπερβολικά διοικητικά καθήκοντα, όπως η γραφειοκρατία, αποτελούν τον κύριο λόγο πίσω από αυτή την κατάσταση εξάντλησης, με το 64% των γιατρών να εκφράζουν ότι αισθάνονται καταβεβλημένοι λόγω των απαιτήσεων του γραφείου.

Δείτε περισσότερα: Integris Health: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 2,4 εκατ. άτομα

Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι σκέφτηκε να εγκαταλείψει τον ιατρικό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση.

Για να ανταποκριθούν στον υψηλό όγκο εργασίας, οι γιατροί εργάζονται κατά μέσο όρο 15 ώρες την εβδομάδα εκτός του κανονικού ωραρίου, σε ό,τι πολλοί στον χώρο αναφέρουν ως «pajama time».

Σχεδόν το 60% των ιατρών σε μια έρευνα ανέφεραν ότι νιώθουν ότι δεν έχουν επαρκή χρόνο με τους ασθενείς τους, με πάνω από το 75% των ασθενών να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις επικοινωνίας, όπως συνεχή μηνύματα, τηλεφωνήματα και emails εκτός από τις προγραμματισμένες επισκέψεις.

Οι ιατροί παρατηρούν επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Περίπου το 78% των γιατρών ανέφερε ότι η ανεπαρκής διαχείριση του προσωπικού και οι ελλείψεις επηρεάζουν τις οργανώσεις τους, σύμφωνα με έρευνα. Επιπλέον, λιγότερο από το 40% των γιατρών πιστεύουν στην οικονομική σταθερότητα του εργοδότη τους.

Αν και υπάρχουν αυτά τα εμπόδια, το 83% των γιατρών που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη. Οι ίδιοι γιατροί πιστεύουν πως η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη διοίκηση, την αύξηση της ακρίβειας των διαγνώσεων, τον εντοπισμό προτύπων, ανωμαλίες στα δεδομένα των ασθενών, καθώς και να επιφέρει άλλες βελτιώσεις, όπως αναφέρει η έρευνα.

Πολλοί γιατροί έχουν εκφράσει τη μεγαλύτερη ανησυχία τους για την τεχνητή νοημοσύνη

, ανησυχώντας, ότι θα μπορούσε να αφαιρέσει την ανθρώπινη αφύπνιση στην υγειονομική περίθαλψη. Περίπου το 70% εξέφρασε ανησυχίες για τη χρήση της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διάγνωσης.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, οι συμμετέχοντες που διπλασιάστηκαν στην έρευνα ανέφεραν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελούσε τελικά μέρος της λύσης, αντίθετα με αυτούς που προέβλεψαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι αισιόδοξοι της τεχνητής νοημοσύνης – συμμετέχοντες στην έρευνα που αναφέρθηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μέρος της λύσης – εμφανίζουν πιο θετική στάση απέναντι στην ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη. Σχεδόν το 80% αυτής της ομάδας ανέφερε πως πιστεύει ότι η τεχνολογία τους βοηθά στη διαχείριση του φόρτου εργασίας των ασθενών τους.

Για να επωφεληθούν πλήρως οι γιατροί από την τεχνολογία ως εργαλείο βελτίωσης της φροντίδας, πρέπει να αντλήσουν περισσότερα οφέλη με λιγότερες πρόσθετες πολυπλοκότητες ή εμπόδια», δήλωσε η Δρ. Nele Jessel, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Athenahealth. Όταν αξιοποιούμε σωστά την τεχνολογία, μπορούμε να μειώσουμε το διοικητικό έργο και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα, επιτρέποντας στους γιατρούς να επικεντρωθούν ξανά στους ασθενείς τους.

Διαβάστε ακόμα: Sharp Healthcare: Εξετάζει τη χρήση του Apple Vision Pro για φροντίδα ασθενών

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να επιλύσει άμεσα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης, η έρευνα έχει δείξει ότι η τεχνολογία προσφέρει ελπίδα για το μέλλον σε ορισμένους ιατρούς. Περίπου το 37% των οπαδών της τεχνητής νοημοσύνης πιστεύουν ότι ο τομέας βρίσκεται σε σωστή πορεία, σύμφωνα με την έρευνα.

Στη μελέτη, 1.003 γιατροί ερωτήθηκαν μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 8 Νοεμβρίου. Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά από την εταιρεία ερευνών αγοράς The Harris Poll για λογαριασμό του Athenahealth, της οποίας η χορηγία της μελέτης δεν αποκαλύφθηκε στους συμμετέχοντες στην έρευνα, αναφέρει η ανακοίνωση. Μόνο το 5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Athenahealth, ανέφερε η ανακοίνωση.

Πηγή: cnbc.com