Ενώ η Nintendo είναι κυρίαρχη στο είδος, η γκάμα των εξαιρετικών platform games που δεν πρωταγωνιστεί ο Mario είναι εντυπωσιακή.

Οι φαν της Nintendo έχουν πολλές επιλογές όταν πρόκειται για platformers. Μόνο στο Switch, υπάρχουν περισσότερα από ένα δεκάδα παιχνίδια στη σειρά Super Mario από διάφορες γενιές κονσολών που αποδεικνύουν γιατί οι προγραμματιστές της Nintendo είναι οι δάσκαλοι του είδους της πλατφόρμας – και αυτό δεν περιλαμβάνει καν τα παιχνίδια με πρωταγωνιστές τον Donkey Kong, τον Kirby και τα μικρότερα αστέρια της Nintendo, όπως το BoxBoy.

Δείτε επίσης: Nightingale: Ένα Victorian Survival Game – Διαθέσιμο Από 20 Φεβρουαρίου

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εξαιρετικά platform games, σε μια ευρεία γκάμα συστημάτων, που δεν έχουν ως πρωταγωνιστές τον Mario, τους φίλους του και τους αντιπάλους του. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα platform games 2D και 3D που μπορείτε να απολαύσετε στο PC, το PlayStation, το Xbox και το Nintendo Switch – παιχνίδια που είναι πιο “καθαρά” πλατφόρμας, αντίθετα με τα παιχνίδια εστίασης στη μάχη και εξερευνητικού στιλ Metroidvania.

PIZZA TOWER

Πολλά platform games προσπαθούν να είναι ο Mario. Το Pizza Tower προσπαθεί να είναι η χαοτική αντίστροφη εκδοχή του, ο Wario, και αυτό το γρήγορο 2D παιχνίδι πλατφόρμας από την ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης Tour De Pizza είναι ένας φόρος τιμής στα παιχνίδια Wario Land της Nintendo. Ως ο ήρωας και εστιάτορας Peppino Spaghetti, εξερευνάτε και καταστρέφετε τον πίτσας πύργο τίτλου τρέχοντας, πηδώντας και χτυπώντας τον δρόμο σας μέσα από μια στοίβα επιπέδων.

Υπάρχει μια απίστευτη ποικιλία σε αυτά τα επίπεδα. Πολλά έρχονται με το δικό τους χαρακτηριστικό παιχνιδιού που πρέπει να μάθετε, κάτω από μια συγκεκριμένη πίεση ταχύτητας πλατφόρμας, για να προχωρήσετε και να αποδράσετε. Σε συνδυασμό με ένα soundtrack γεμάτο με εθιστικά τραγούδια και μια αισθητική των ’90s Nicktoons, το Pizza Tower είναι ένα από τα πιο εφευρετικά και καλά σχεδιασμένα παιχνίδια πλατφόρμας των τελευταίων ετών. Όχι άσχημα για έναν φόρο τιμής.

SHOVEL KNIGHT: TREASURE TROVE

Το Shovel Knight είναι το πιο αυθεντικό ρετρό παιχνίδι που έχει δημιουργηθεί ποτέ, εκμεταλλευόμενο τη νοσταλγία των 8- και 16-bit για τα κλασικά παιχνίδια πλατφόρμας – κυρίως, το αγαπημένο 1989 παιχνίδι NES Ducktales – και ενσωματώνοντας αυτό το μνημειώδες ορυκτό σε μια αιχμηρή, λεία περιπέτεια. Το Shovel Knight χρησιμοποιεί το εργαλείο του τίτλου του με μεγάλη επιτυχία, επιτρέποντας στον παίκτη να ανατρέπει εχθρούς, να χτυπάει θησαυρούς και να αναπηδά πάνω από εμπόδια, εχθρούς και βαθιές λακκούβες.

Δείτε ακόμα: Nintendo: Μείωση των μετοχών μετά την ανακοίνωση της αναβολής κυκλοφορίας του νέου Switch

Το Shovel Knight: Treasure Trove είναι στην πραγματικότητα μια συλλογή και αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες συμφωνίες σε παιχνίδια. Παράλληλα με το αρχικό Shovel Knight: Shovel of Hope, το Treasure Trove περιλαμβάνει και τα spinoffs Shovel Knight: Plague of Shadows, Shovel Knight: Specter of Torment και Shovel Knight: King of Cards, καθώς και το multiplayer παιχνίδι πλατφόρμας Shovel Knight Showdown.

PENNY’S BIG BREAKAWAY

Δημιουργημένο από τους δημιουργούς του Sonic Mania, το Penny’s Big Breakaway χτίζει τους μηχανισμούς του 3D παιχνιδιού πλατφόρμας γύρω από ένα εργαλείο: ένα γιο-γιό. Το γιο-γιό της Penny (με το όνομα Yo-Yo) γίνεται κατά λάθος νοητικό και εξαιρετικά πεινασμένο για σνακς. Το Yo-Yo προσφέρει στην Penny μια ποικιλία μεθόδων διάβασης, λειτουργώντας ως μια είδους γάντζος για αλιεία, ένα Segway υψηλής ταχύτητας και ένα ελικόπτερο για να τη βοηθήσει να πλοηγηθεί σε μια σειρά από πολύχρωμους κόσμους και να αποφύγει μια στρατιά εκδικητικών πιγκουίνων.

Δείτε επίσης: 1 στους 5 gamers αναγνωρίζεται ως LGBTQ, αλλά η κοινότητα υποεκπροσωπείται στα videogames

Το Penny’s Big Breakaway έχει μια ρετρό αισθητική που δεν φαίνεται ξεπερασμένη – το οπτικό του στυλ αναφέρεται στην εξώφυλλη των παιχνιδιών πλατφόρμας 16- και 32-bit, βοηθώντας την 3D περιπέτεια της εταιρείας ανάπτυξης Evening Star να ξεχωρίσει από τα χειροποίητα και pixelated στυλ άλλων παιχνιδιών πλατφόρμας.

CELESTE

Το Celeste είναι ένα 2D παιχνίδι platform που απλοποιεί το είδος στην ουσία του. Διαθέτει χοντροκομμένα, pixelated γραφικά και χαρακτήρες και ένα απλό σύνολο κινήσεων. Ως Madeline, μπορείτε να τρέχετε, να πηδάτε, να αναρριχάστε σε τοίχους και να κάνετε αέρινο dash. Δεν υπάρχουν power-ups ή ξεκλειδώσιμες δεξιότητες. Ωστόσο, καθώς ανεβαίνετε το βουνό του Celeste, το παιχνίδι σας προσφέρει όλο και πιο δύσκολες προκλήσεις για να δοκιμάσετε την ικανότητά σας να τρέχετε, να πηδάτε, να αναρριχάστε σε τοίχους και να κάνετε αέρινο dash.

Διαβάστε παράλληλα: Η Hasbro Ανακοινώνει Κέρδη $90 Εκατομμυρίων από το Baldur’s Gate 3

Κατά κάποιον τρόπο, το Celeste είναι ένα throwback. Είναι έντονα δύσκολο στο πνεύμα των παιχνιδιών “masocore” όπως το Super Meat Boy. Το να προχωρήσετε μέσα από ένα επίπεδο, πόσο μάλλον μια μόνο οθόνη, απαιτεί τόσο γρήγορα αντανακλαστικά όσο και να παραμείνετε ήρεμοι υπό πίεση. Ωστόσο, το Celeste είναι επίσης πλήρως σύγχρονο. Λέει μια συναρπαστική, προσωπική ιστορία και περιλαμβάνει μια ποικιλία χαρακτηριστικών προσβασιμότητας και δυσκολίας που μπορούν να μετατρέψουν το Celeste από αδύνατα δύσκολο σε μια μέτρια πρόκληση. Είναι ευέλικτο, οπότε αν κάνετε λάθος, δεν σας σύρει πίσω στην αρχή ενός επιπέδου. Σας δίνει την ευκαιρία να προσπαθήσετε, να προσπαθήσετε και να προσπαθήσετε ξανά.

SNAKE PASS

Το παιχνίδι της Sumo Digital του 2017, Snake Pass, διαφοροποιείται από κάθε άλλο παιχνίδι σε αυτήν τη λίστα για το ότι είναι ένα platform game χωρίς ένα κουμπί άλματος. Ως Noodle το φίδι, οι παίκτες αντί για αλματώδεις, έχουν τη δυνατότητα να γλιστρούν, να αναπτύσσουν, και να αναρριχώνται μέσα από τον κόσμο του Haven Tor. Μαζί με το φίλο του ζώου, το Doodle το Colibri, ο Noodle είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση μιας σειράς από πέτρες-κλειδιά, λύνοντας προβλήματα βασισμένα στη φυσική.

Τα χειρίσματα του Snake Pass μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να τα συνηθίσετε. Παίζετε με την κίνηση του φιδιού, όχι ενός διποδικού μασκότ. Ωστόσο, το Snake Pass είναι ένα τόσο εφευρετικό και όμορφο παιχνίδι πλατφόρμας που αξίζει να το δοκιμάσετε μέχρι να το καταλάβετε.

RAYMAN LEGENDS

Το Rayman Legends εντυπωσιάζει με την ποικιλία του, το μαεστρικό σχεδιασμό των επιπέδων και την υπέροχη τέχνη του, καθιστώντας το ένα αυτοπεποίθητο, απλό platform game. Είναι μηχανικά απλό. Ως Rayman ή ένας από τους ήρωές του, τρέχετε, πηδάτε και χτυπάτε πράγματα. Αλλά είναι επίσης ένα ακριβές παιχνίδι πλατφόρμας με μεγάλη ποικιλία στα επίπεδα του και κρυμμένα μυστικά που ωθούν τους παίκτες να εξερευνήσουν.

Διαβάστε επίσης: Nintendo Switch 2: Συμβατότητα και Βελτιωμένα Παιχνίδια

Το Legends είναι γλυκό και γοητευτικό. Μπορεί να φαίνεται και να ακούγεται σαν ένας ζωντανός κόσμος κινουμένων σχεδίων, αλλά απευθύνεται σαφώς σε έμπειρους παίκτες του είδους. Οι παίκτες που είναι έτοιμοι για την πρόκληση θα βρουν μια ποικιλία διαφορετικών κόσμων με ένα εξίσου ποικίλο σύνολο δραστηριοτήτων: κολύμβηση, πτήση, λάθρα, μάχη, αγώνες και ακόμα και παιχνίδια με μουσικό ρυθμό.

SONIC MANIA

Για να δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια Sonic the Hedgehog που έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία δεκαετία, η Sega απέστρεψε σε μερικούς από τους μεγαλύτερους οπαδούς του. Το Sonic Mania είναι αφοσιωμένο στο παλιοσχολικό κλαδί του Sonic gameplay και σχεδιασμού. Παίρνει τις ιδέες της σειράς από την εποχή του Genesis σε λογικές ακραίες, ενώ παραμένει πιστό στους παλιούς κανόνες σχεδιασμού του Sonic the Hedgehog. Αν νιώθετε αγάπη για το Sonic (και τους φίλους του), ιδιαίτερα στη γεύση των 16-bit, τότε το Sonic Mania είναι για εσάς. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που αγαπάει το Sonic the Hedgehog, επίσης.

PSYCHONAUTS 2

Κατατάξαμε το Psychonauts 2 ως “ένα από τα πιο φανταστικά platform games που υπάρχουν, με ένα απόλυτο πληκτρολόγιο ιδεών και εικόνων” στην κριτική μας του παιχνιδιού περιπέτειας της Double Fine για το 2021. Διαθέτει επίσης μία από τις πιο συναρπαστικές και εφευρετικές ιστορίες από όλα τα παιχνίδια σε αυτήν τη λίστα.

Διαβάστε ακόμη: Splatoon 3 Fresh Season 2024: Φέρνει νέα όπλα και εξοπλισμό

Ως Psychonaut Raz, θα βουτήξετε στα μυαλά των ανθρώπων, τα οποία εκδηλώνονται ως παράξενοι, δημιουργικοί κόσμοι, για να τους βοηθήσετε να καταπολεμήσουν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, να ξεκλειδώσουν κρυφές μνήμες και να επιλύσουν τον συναισθηματικό τους φορτίο χρησιμοποιώντας μια σειρά από ψυχικές δυνάμεις. Το Psychonauts 2 ασχολείται με σοβαρά θέματα και πολύπλοκα ψυχολογικά θέματα με ζεστασιά, συμπόνια και χιούμορ – ενώ εξακολουθεί να είναι ένα ικανό, συνεχώς ευχάριστο παιχνίδι πλατφόρμας.

KLONOA PHANTASY REVERIE SERIES

Αυτή η συλλογή φέρνει το αρχικό παιχνίδι για το PlayStation Klonoa: Door to Phantomile και τη συνέχειά του για το PlayStation 2 Klonoa 2: Lunatea’s Veil στη σύγχρονη εποχή, με ενημερωμένα γραφικά και μερικά χαρακτηριστικά ποιότητας ζωής. Αυτά τα υποτιμημένα platform games κινούνται κάπου μεταξύ 2D και 3D, επιτρέποντας στους παίκτες να εξερευνήσουν έναν γλυκό και πολύχρωμο κόσμο ως τον Klonoa, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιήσει το δαχτυλίδι του ανέμου του για να αρπάξει και να ρίξει εχθρούς. Τα παιχνίδια του Klonoa δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκα, αλλά απαιτούν σκέψη για την γεωγραφία των επιπέδων και προσεκτική χρήση των δυνατοτήτων άλματος για να κατακτήσουν κάθε κόσμο.

ASTRO’S PLAYROOM

Φαινομενικά ένα τεχνικό δείγμα για το DualSense controller του PlayStation 5, το Astro’s Playroom είναι ένα εξαιρετικό 3D platform game που λειτουργεί επίσης ως νοσταλγική περιήγηση στην ιστορία του PlayStation. Και για να είμαστε απεριόριστα ειλικρινείς, το Astro’s Playroom δεν έχει καμία δουλειά να είναι τόσο καλό όσο είναι? Είναι δωρεάν, εξάλλου, και περιλαμβάνεται με το PlayStation 5. Αλλά είναι ένα εξαιρετικό platform game που διαθέτει σφιχτά χειριστήρια, ευχάριστους μηχανισμούς κίνησης και σκεφτόμενες σχεδιαστικές πινελιές. Παίζοντάς το, ίσως αναρωτηθείτε γιατί η Sony δεν κάνει περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια σε συχνή βάση (και να χρεώνει γι’ αυτά).

Πηγή πληροφοριών: polygon.com