Ο Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, James Cleverly, ισχυρίζεται ότι εγκληματίες του κυβερνοχώρου και “κακόβουλοι παράγοντες” που εργάζονται για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν “deepfakes” και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να παραβιάσουν τις εκλογές και τις σχετικές διαδικασίες.

Μιλώντας με τα αφεντικά πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, είχε πει ότι η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τις εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, είχε πει ότι hackers που εργάζονται για λογαριασμό κρατών, όπως η Ρωσία και το Ιράν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χιλιάδες deepfakes για να χειραγωγήσουν τη δημοκρατική διαδικασία σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε επίσης: Το Gold Pickaxe trojan κλέβει το πρόσωπό σας για απάτες με deepfakes

Τα AI Deepfakes μπορούν να δημιουργήσουν παραπλανητικά βίντεο και ηχητικά κλιπ που παρουσιάζουν πολιτικούς να λένε ή να κάνουν πράγματα που δεν έχουν ποτέ πει ή κάνει. Αυτό μπορεί να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους και να επηρεάσει τις αποφάσεις τους στις κάλπες.

Τα AI Deepfakes μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών, διαταράσσοντας την εκλογική διαδικασία και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημοκρατικό σύστημα.

Οι απατεώνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν deepfakes και για την εξάπλωση θεωριών συνωμοσίας, αυξάνοντας την ανασφάλεια και την πολιτική αστάθεια.

Τέλος, τα AI Deepfakes μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση προσωπικών επιθέσεων κατά πολιτικών αντιπάλων, παραποιώντας την εικόνα τους και επηρεάζοντας την κοινή γνώμη με αρνητικό τρόπο.

Δείτε επίσης: Deepfake scam: Πώς μια ψεύτικη τηλεδιάσκεψη οδήγησε στην κλοπή $25 εκατ.

Ο Cleverly είπε στους Times: “Η εποχή των deepfakes και του περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη για παραπλάνηση και αναστάτωση είναι ήδη στο παιχνίδι“.

Τόνισε ότι για τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών

είναι απαραίτητη η εφαρμογή κανόνων, η ύπαρξη διαφάνειας και η διασφάλιση της προστασίας των χρηστών.

Ο υπουργός Εσωτερικών θα συζητήσει με τα αφεντικά μεγάλων εταιρειών, όπως Google, η Meta, η Apple, το YouTube και άλλες, για να παροτρύνει τη συλλογική δράση για την προστασία της δημοκρατίας.

Υπολογίζεται ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ινδίας και 60 άλλων χωρών. Επομένως, η προστασία των εκλογών από deepfakes και άλλες σχετικές τεχνολογίες είναι απαραίτητη.

Πέρυσι, είχαν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ηχητικά κλιπ deepfake που μιμούνταν τον Keir Starmer, τον ηγέτη των Εργατικών, και τον δήμαρχο του Λονδίνου, Sadiq Khan.

Δείτε επίσης: Εκλογές 2024: Η Microsoft προειδοποιεί για κυβερνοαπειλές και προσφέρει εργαλεία προστασίας

Οι ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα deepfakes και τις εκλογές έρχονται λίγο μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με τη λήψη προφυλάξεων για την αποτροπή χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για τη διατάραξη των δημοκρατικών εκλογών.

Στελέχη από την Adobe, την Amazon, την Google, την IBM, τη Meta, τη Microsoft, την OpenAI, το TikTok και άλλες εταιρείες συγκεντρώθηκαν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου για να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο για το πώς θα ανταποκρίνονται στα AI-generated deepfakes που σκόπιμα εξαπατούν τους ψηφοφόρους.

Πηγή: www.theguardian.com